Rubens, Dalí és Michelangelo kiállítása is látható lesz 2019-ben, Budapesten

Többek között Michelangelo rajzait; Rubens, Van Dyck és a flamand barokk mestereit; Magritte, Dalí és a szürrealisták munkáit, valamint Brassai fotográfiáit felvonultató kiállítások szerepelnek a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) 2019-es programjában.

A felújítás után is nagy dobásra készülnek Budapesten

A tavaly őszi újranyitás óta a Szépművészeti Múzeum már több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik elsősorban a 70 év után ismét látható Román csarnokra és a megújult állandó kiállításra voltak kíváncsiak. Ezt Baán László főigazgató mondta az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a Szépművészeti rövidesen nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkezik. Áprilisban nyílik az első magyarországi Michelangelo-kiállítás, a reneszánsz mester harminc rajzával és kortársai – mint Leonardo, Raffaello vagy Bronzino – további félszáz alkotásával.

Októbertől a korábbi Rembrandt-kiállítás “folytatásaként” a flamand festészet aranykorát megidéző tárlat várja a közönséget mintegy harminc Rubens- és több mint tíz Van Dyck-remekművel.

A Nemzeti Galériában Weininger Andor hagyatékát mutatja be a Bauhaus 100 című kiállítás, majd a Fortepan fotóarchívum képeiből lesz látható válogatás. Nyár közepén nyílik a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett, nagyszabású szürrealista kiállítás, amely a művészeti mozgalom olyan mestereinek alkotásait vonultatja fel, mint Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Man Ray.

Jön az első magyarországi Michelangelo-kiállítás

Mint fentebb már érintettük, a reneszánsz mester harminc rajzával és kortársai – mint Leonardo, Raffaello vagy Bronzino – további félszáz alkotásával lepik meg a magyar kultúrkedvelőket.

Áttörést ért a kutatócsoport: Michelangelo két híres szobrát is azonosították

A Cambridge-i Egyetem vezetésével dolgozó nemzetközi csoport négy évi kutatómunkával azonosította Michelangelo szobrainak meghatározó attribútumait a két bronzszobron. A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái lehetnek, ám ezzel az elmélettel már jó egy évszázada nem foglalkoztak a művészettörténészek, Willem Danielsz van Tetrode holland származású 16.

A világ legnívósabb gyűjteményeiből kölcsönzött alaktanulmánya lesz látható. Ilyenek például a Brisith Museum, Uffizi, Louvre, Casa Buonarroti, Albertina, Teylers Museum vagy éppen az Ashmolean Museum.

25746923 7c44ba4f0a76f2c5bd178c3183d820cd wm
Michelangelo Buonarroti: Seated Male Nude/Ülő férfi akt
/ Fotó: Teylers Museum, Haarlem, The Netherlands

A nyolcvan rajzot felvonultató budapesti kiállításon a magyar közönség első ízben találkozhat Michelangelo páratlan művészetével.

Időpont: 2019. április 5. – június 30.

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

A szürrealista mozgalom

Nyár közepén nyílik a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett, nagyszabású szürrealista kiállítás, amely a művészeti mozgalom olyan mestereinek alkotásait vonultatja fel, mint Salvador Dalí, René Magritte, Joan Miró, Pablo Picasso vagy Man Ray.

25746993 ae6d261a272263877ab44923c80afb29 wm
Salvador Dalí: Dormeuse, cheval, lion invisibles, 1930,
/ Fotó: Centre Pompidou, Paris

A kiállítás a mozgalom történetének rendkívül izgalmas periódusára fókuszál. Az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag volt – ezen időszakon keresztül mutatja be a kiállítás a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

A Pompidou Központtal együttműködésben szervezett tárlat elsősorban a párizsi intézmény rendkívüli impozáns és gazdag gyűjteményeiből válogatott anyagra épül.

Időpont: 2019. június 27. – október 20.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Rubens és a flamand festészet aranykora

A harmadik nagy dobása Budapestnek a Rubens-kiállítás, amit a korábbi Rembrandt-kiállítás folytatásaként hírdetnek. A flamand festészet aranykorát igyekszik bemutatni a tárlat.

25746999 f9854faf3305e889e797b172329d948b wm
Peter Paul Rubens: Calra Serena portréja / Fotó: LIECHTENSTEIN. The Princely Collections, Vaduz-Vienna

Mintegy harminc Rubens- és több mint tíz Van Dyck-remekművet vonultat fel a közönségnek. Csaknem 120 mű lesz látható 50 nagy gyűjteményből: Ermitázsból, Pradóból, a washingtoni és londoni National Gallery-ből.

Időpont: 2019. október 24. – 2020. február 16.

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

De nem csak ennyit tartogat nekünk a ’19-es év

A maga korában a világ egyik legkeresettebb portréfestőjeként működött a Ferenc Józsefet, XIII. Leó pápát és négy amerikai elnököt is megörökítő László Fülöp, akire kamaratárlattal emlékezik az MNG.

Októberben csaknem 200 fotográfiát felvonultató Brassai-kiállítással jelentkezik a Nemzeti Galéria. Ezt követően az év végén a 20. század egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, a holokauszt áldozatául esett Farkas István előtt tiszteleg kiállítás.

A Szépművészeti Múzeum által működtetett Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Hajas Tibor és a tibeti buddhista misztériumok kapcsolatát vizsgáló tárlattal indítja az évet, majd májustól nagy jubileumi kiállítással ünnepli alapításának centenáriumát.

Az óbudai Vasarely Múzeum márciustól új állandó tárlattal, majd a Holdra szállás ötvenedik évfordulója kapcsán a történelmi esemény művészeti vonatkozásait vizsgáló kiállítással készül erre az évre – közölte a főigazgató.

Mint hozzátette, a Szépművészeti újranyitásával az intézmény kevesebb külföldi tárlatot tervez, ősszel azonban Tokió legfontosabb kiállítóhelyén, a National Arts Centerben mutatkozik be.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból