Ha meghalljuk Rubens nevét, és nem feltétlenül vagyunk pallérozott művészettörténészek, jó eséllyel elsőre a vásznakat uraló, selymes fényű, testes, meztelen női alakok jutnak az eszünkbe. De vajon milyen is volt a valójában hihetetlenül sokrétű, barokk flamand festészet?

Rubens, van Dyck és a flamand festészet fénykora 

A mitológiai és bibliai témák és van Dyck megkapó portréi mögött felsejlenek egyaránt a vallásháború borzalmai és a nagy felfedezések utáni kitágult világ egzotikumai is – megnéztük a Szépművészeti Múzeum október 30-án megnyílt, nagyszabású kiállítását.

Rubens Van Dyck Kiállítás Szépművészeti
Rubens, Van Dyck És Kora A Szépművészeti Múzeumban / Fotó: Mónus Márton / Mti

Rubens, van Dyck és a flamand festészet fénykora címmel október végén nyíló kiállítás a múzeum azon sorozatának ötödik állomása, amely a jelentős művészettörténeti korszakokat és kiemelkedő nemzeti festőiskolákat mutatja be. A több mint 120 műalkotást felvonultató tárlatra – a múzeum saját anyaga mellett – negyven nagy közgyűjteményből, többek között a Louvre-ból, az Ermitázsból, a Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből, a bécsi Lichtenstein hercegi gyűjteményből is érkeztek műtárgyak.

Rubens Kiállítás Szépművészeti Múzeum
Rubans- És Van Dyck-Kiállítás Nyílt A Szépművészeti Múzeumban / Fotó: Mónus Márton / Mti

A kiállítás bemutatja a kibontakozó németalföldi barokk festészet „hazáját”: Dél-Németalföld jelentős központjait, Brüsszelt és Antwerpent a korabeli szokásokkal, és a művészek életét meghatározó politikai erővonalakat. Például Rubensről ma már csak kevesen tudják, hogy nemcsak művész volt, hanem kora egyik sikeres politikusa is, aki finom modorával és hatalmas műveltségével nem egy nemzetközi konfliktust elsimított.

Itáliai hatás

Egyes képeket szemlélve szembeötlő az itáliai hatás is – hol Leonardo vagy Tiziano egy ismert kompozíciója, hol Caravaggio drámai fény-árnyék technikája köszön vissza – nem véletlenül, számos flamand festő éveket töltött Itáliában, és rajonva tisztele a reneszánsz mestereket.

A kiállításon igazi különlegesség, hogy látható Rubens egyik meghatározó korai műve, az 1603-ban készült Lerma herceg lovasportréja, amely visszanyúlik az itáliai reneszánsz lovasportrék ábrázolási mintájához, és az elsők között ábrázolja szemközti rövidülésben a lovast.

Rubens Kiállítás Szépművészeti Múzeum Budapest
/ Fotó: Mónus Márton / Mti

A kiállítás másik kuriózuma a Rubens által tervezett, egy római mondát feldolgozó Decius Mus-kárpitsorozat egy darabja és a mellé kartonként szolgáló festmény együttes bemutatása.

A drámai, mitológiai és bibliai témájú vásznakat nem egy esetben az érzéki aktok és a brutalitás uralják, a szenvedést és szenvedélyt kedvelő barokk szellem az ószövetségi és görög-római történetekben egyaránt gazdag ihlető forrására talált.

Rubens, Dalí és Michelangelo kiállítása is látható lesz 2019-ben Budapesten

A tavaly őszi újranyitás óta a Szépművészeti Múzeum már több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik elsősorban a 70 év után ismét látható Román csarnokra és a megújult állandó kiállításra voltak kíváncsiak. Ezt Baán László főigazgató mondta az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a Szépművészeti rövidesen nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkezik.

Rubenst és a gömbölyded meztelen nőket már sokat emlegettük, ám a kiállítás most arról is lerántja a leplet, hogy vajon milyen modellek után dolgozott a festő – a poént nem lőnénk le, de annyit elárulhatunk, hogy egy-két jól dokumentált, kivételes esettől eltekintve nem meztelen hölgyeket nézegetett.

A nap fotója: Újabb Rubens festmény került elő Hollandiában

A most felfedezett olaj festmény címe The Secular Hierarchy in Worship, azaz Világi hierarchia az Imádatban. A mű eredetileg a flamand festő 17. századi Descalrez Reales című madridi gobelin sorozatának előkészítő eleme volt. A leletet kivételesnek tartják, utoljára 19 éve került elő ismeretlen Rubens vázlat szintén Hollandiában.

Megkapó a tárlat portrészekciója is, ahol a van Dyck festette képmások sorakoznak, köztük a múzeum kiemelt értékű új szerzeményével, Stuart Mária Henrietta hercegnő portréjával, amely a festő egyik utolsó befejezett alkotása.

A Facebooknak túl sok Rubens, pedig legjelentősebb galériákban állítják ki műveit

A Facebook nem engedi megjelenni oldalán az olyan hirdetéseket, amelyek szexuális tartalmúak, akkor sem, ha művészeti alkotásokról vagy oktatási anyagról van szó. Rubens festményeit a világ legjelentősebb galériáiban és múzeumaiban tekintheti meg a közönség. A flamand barokk mester művei olyan kortársakra voltak hatással, mint Van Dyck vagy Rembrandt.

A festmények mellett grafikák, vázlatok, skiccek, szobrok is gazdagítják a kiállítás anyagát, amelyhez egy angol-magyar katalógus is készült, amely a tanulmányokkal a részletes háttértudás elmélyítését is szolgálja.

Jegyinformációkért látogass el a Szépművészeti Múzeum hivatalos honlapjára!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.