Rubik Ernő A mi kockánk könyve tíz országban jelenik meg

A mi kockánk könyvben Rubik Ernő beszél mindarról, amit kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról gondol. És persze a Rubik-kockáról is szó esik.

Dél-Koreától Hollandiáig

Ezúttal nem minidokumentumfilmben beszél a kockáról. Már tíz külföldi kiadó megvásárolta a kiadási jogát Rubik Ernő Kossuth- és Széchenyi-díjas, világhírű játéktervező A mi kockánk című könyvének, amely Magyarországon szeptember 4-én jelenik meg a Libri Kiadó gondozásában.

A kiadó csütörtöki közleménye szerint a kötet még idén megjelenik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, majd többek között Olaszországban, Kínában és Dél-Koreában is.

Rubik Erno Rubik Kocka A Mi Kockank Konyv
Rubik Ernő / Fotó: Mti

Az A mi kockánk című kötetében a világhírű játéktervező mesél arról, hogy milyen volt számára végigkövetni a Rubik-kocka minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban. A könyvben Rubik Ernő beszél mindarról is, amit kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról gondol.

Világjelenség

Az A mi kockánk tanulságos utazásra hívja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén – mutatnak rá az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a Rubik-kocka sokkal több, mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze.

Sheldon Agymenok Rubik Kocka Polo
Agymenők / Fotó: Warner Bros.

A fenti fotón látható, hogy az Agymenők sorozat főszereplője, Sheldon is is Rubik-kockás pólót visel, megspékelve Salvador Dalí-stílussal (Elfolyó idő című festménye).

Rubik Ernő először egy hónap alatt tudta kirakni a Rubik-kockát

A háború alatt, 1944-ben született Budapesten a repülőgép-tervező Rubik Ernő fiaként, a Budapesti Műszaki Egyetemre ment, építészmérnökként végzett 1967-ben, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészetet tanult. Ezután építész-tervezőként dolgozott, 1970 és 1988 között az Iparművészeti Főiskolán (a mai Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen) tanított.

A kocka, amely 40 évvel ezelőtt indult világhódító útjára, közel egymilliárd ember játéka lett.

Rubik idén július 13-án tölti be a 76. életévét.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból