Így lett Ruby Rose hátrányos helyzetű, bántalmazott gyerekből Hollywood első számú nem bináris szuperhőse

Ruby Rose új filmje, az SAS: Red Notice bemutatója alkalmából adott interjút a The Guardiannek. 

Ruby Rose: „Évekbe tellett elfogadnom magam”

Ruby Rose gyerekkorát leginkább a nélkülözés jellemezte. Egy művészi ambíciókat dédelgető, folyton anyagi gondokkal küzdő, egyedülálló anya különc, kiközösített gyermekeként egyetlen álma volt: híres író akart lenni. 

Mivel a tévéjüket eladták, nem hollywoodi vagy televíziós karrierről álmodozott, hanem a hozzá hasonló magányos, kortárs bántalmazást és kirekesztést elszenvedő, önmagukat kereső fiataloknak szeretett volna írni. 

Ruby Rose Interju Sas Red Notice
Ruby Rose / Fotó: Drew Gurian/Invision/AP

Ruby Rose 1986-ban született Melbourne-ben, kétéves kora óta egyedül nevelte édesanyja. Gyerekkorából az egyik legélesebb emléke, hogy a nemi identitásáért kellett küzdenie. Fiúkkal játszott, fiúsan öltözködött, és nem értette, miért kell tornaórán a lánycsapatba kerülnie. 

Sokáig azt gondoltam, hogy nincs velem rendben valami, vagy hogy nem a megfelelő nemmel születtem. Évekbe tellett, amíg elfogadtam, hogy ennyire androgün vagyok, akiben dominálnak a férfienergiák

– nyilatkozta Rose a The Guardian riporterének. 

12 évesen mondta el anyukájának és a környezetének, hogy leszbikus. Anyukáját nem érte váratlanul a vallomás, és mindenben támogatta. 

Az iskolatársai azonban korántsem bizonyultak ilyen megértőnek. Egy szegény és egyszülős családból származó leszbikus, akinek gondja van a lelki egészségével, aki, ha olyanja van, leborotválja a haját, és még modellkedik is – tökéletes célpont a zaklatóknak. Nem csak kigúnyolták, kiközösítették, hanem fizikailag is súlyosan bántalmazták. Egy alkalommal olyan brutálisan megverték, hogy több napra kórházba került. 

„Négy lány és egy fiú ugrott rám nagyjából ötven másik előtt. Egy kávézóban székekkel ütötték a fejemet, megdobáltak, megvertek. Sokszor zaklattak korábban is, de sosem annyira, hogy az életemért kelljen reszketnem” – emlékezett vissza a borzalmas eseményre, ami után átkerült egy másik iskolába.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

2003-ban második helyezést ért el egy ausztrál tinimagazin modellversenyén. Soha nem akarta csinálni, egyenesen utálta, anyukája erőltette. De a pénz nem jött rosszul, amit keresett. Ugyanakkor sosem akart megfelelni a kinézetét illető elvárásoknak.

Break Free, a tökéletes áttörés

A középiskola elvégzése után színjátszást tanult, miközben rengetegféle munkát elvállalt a call centertől a pincérkedésig, de folytatta a modellkedést, és meghallgatásokra járt. 2007-ben elnyerte az MTV műsorvezetői állását, ami meghozta számára az ismertséget. Annyira, hogy hiába szeretett volna színészként érvényesülni, a zenés tévécsatorna tehetségkutatójának műsorvezetőjeként hazájában nem vették komolyan. Így Amerikában próbált szerencsét, ahol viszont két évig még menedzsert sem sikerült találnia, nemhogy szerepet. Mindenki kizárólag valóságshowban tudta volna elképzelni. Ő lett volna leszbikusként a nagy dobás, mert „olyan még nem volt sehol”.

SAS: Red Notice Trailer (2021)

Trailer for SAS: Red Notice starring Ruby Rose

2014-ben elkészítette első önálló produkcióját, a Break Free című klipet, amelynek forgatókönyvírója, producere és főszereplője volt. Az öt perces, személyes hangvételű rövidfilm egy feltűnően nőies nő férfias átváltozását követi végig. 

Hatalmas büszkeséggel töltött el már akkor is, hogy az emberek odajöttek hozzám az utcán vagy megírták, hogy mit jelentett számukra a filmem. Most, hét év után még jobban büszke vagyok rá. Nem csak azért, mert számos utat nyitott meg előttem, hanem mert rengeteg párbeszédet is elindított

– célozott a nem bináris, genderfluid identitásokkal kapcsolatos diskurzusok kezdeményezésére a színésznő. 

A Narancs az új fekete című sorozatbeli szerepe is előtérbe helyezte jellegzetes androgün vonásait, és a hagyományos nemekkel kapcsolatos kérdéseket vetett fel. Ő lett az első nyíltan meleg szuperhős a Batwoman címszerepében,  amelyet egy évad után otthagyott. Legújabb akciófilmje, az SAS: Red Notice genderfluid leszbikus főgonosza még mindig fontos és úttörő vállalás.

„Az út, amin úgy érzed, menned kell a számodra kijelölt út – bárkinek is érzed magad legbelül egyszer és máskor. Szabad változni, és lehet folyamatosan oda-vissza változni. Szabad bizonytalannak lenni, és szabad bármit érezni. Senkinek semmi köze hozzá. Senki sem mondhatja meg, ki vagy mi vagy. Minden válasz, amit keresel, ott van benned” 

– üzente a színésznő a gyerekeknek addig is, amíg egyszer majd elkészül a könyvvel, ami híres íróvá is avatja.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból