A ruhák kiteregetése különösen télen egyértelműen a lakásban történik. De vajon ez teljesen egészséges?
A frissen mosott ruhák kiteregetése a szobában egészségi problémákat okozhat. Ez pedig a nedvességnek köszönhető, ami igen vonzó az atkák számára. Aki allergiában, asztmában vagy más légúti betegségben szenved, érdemes komolyan vennie ezt a veszélyforrást, mert az állapota könnyen súlyosbodhat a láthatatlan apró élőlények miatt, melyek házipor mellett a nedves ruhákat is imádják.
Egy Skóciában végzett kísérlet érdekes dolgokra hívta fel a figyelmet. 100 otthont vizsgáltak meg, melyek 87%-ban a lakók kiteregették száradni a ruhákat a lakásban. Ezeknek a házaknak a nedvességtartalmát megállapítva kiderült, hogy eléri azt a mértéket, ami ideális nemcsak az atkák, de a penészgombák számára is. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az ezekben az otthonokban élők negyedének gyengébben működött az immunrendszere és gyakrabban szenvedtek légúti fertőzésektől.

Kapcsolódó cikk

Mi a megoldás?

Szárítógépe nincs mindenkinek. Egyrészt, mert elég drága, másrészt nem nevezhető környezetbarátnak a használata. Amit tenni tudunk tehát, hogy felgyorsítjuk a ruhák beltérben való száradását. Erre alkalmazd a következő tippeket!

Hagyj helyet a ruhák között!

Mikor teregetsz, úgy helyezd el a ruhákat, hogy mindegyik darabnak legyen elég helye levegőzni. Így nem fogják átvenni egymástól a nedvességet.

Forgasd őket!

A vastagabb ruhadaraboknál jó módszer a száradás felgyorsítására, ha forgatod őket. A pulóvereket, farmerokat előbb szárítsd az egyik felükön, majd ha az megszáradt, forgasd át, hogy a másik felük is több levegőhöz jusson.

Használj hajszárítót!

Az egészen apró ruhadarabok száradási idejét hajszárítóval is lerövidítheted. Néhányszor fuss át rajtuk meleg levegővel.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.