„Ezen a lemezen minden szám egy szörny, akit harminc év alatt csendben nevelgettem, mígnem átvették az irányítást fölöttem és velük együtt én is szörnyként éltem az életemet” – mondta a Run Over Dogs dalszerző-énekese, Czeglédi Szabolcs a Now Let The Monsters Shine című lemezről.

Óriássá gyúrták magukat a Now Let The Monsters dalai

Hosszú szünet után új lemezzel jelentkezik a Run Over Dogs, amelyben a brutálisan őszinte kilenc dal egy intenzív alkotási folyamat eredményeképpen látta meg a napvilágot a karantén alatt. A zenekar egy ideje már nem volt aktív, az énekes-dalszerző, Czeglédi Szabolcs hosszú Facebook-posztban írt arról, hogy az utóbbi három évben nem találta a helyét a színpadon zenészként, zeneszerzőként elvesztette az önbizalmát.

Mint írta, Czeglédi, a Now Let The Monsters Shine albumon minden szám egy szörny, akit harminc év alatt csendben nevelgetett, mígnem átvették az irányítást fölötte és velük együtt ő is szörnyként élte az életét. Az elmúlt öt évben – mióta elkezdte felfedni az őket féltve óvó titkait – frusztrált tinédzserek módjára óriássá gyúrták magukat. Sőt, a legváratlanabb időpontokban összehangolt csapásokat intéztek ellene. 

Run Over Dogs Now Let The Monsters Shine Uj Album
Run Over Dogs / Fotó: Nagy Balázs

Ez az időszak visszatekintve egy olyan percnek tűnik, írta Czeglédi Szabolcs, ahol egy turbulenciába került légcsavaros repülőgépen ül, a csipszes zacskók és a különböző merchandise termékek pedig úgy cirkulálnak, mint a színes Tetris-darabok, amik törvényszerűen rossz sorrendben érkeznek egymásra, ezért másodpercenként game over van és új játék kezdődik, újra az életével játszik. Hozzátette, ami ennél is rosszabb, hogy amíg a gépen előtt ült, olyan, ép ésszel felfoghatatlan események sorozata történt a világban, amiről jóérzésű ember sosem gondolta volna, hogy megtörténhetnek. 

Az én szörnyeim a lemez megírásával leléptek, nélkülem ragyognak tovább, itt az idő, hogy a világ is feltápászkodjon a padlóról, összevarrja felmetszett zsebeit és elzárja a kiapadhatatlannak tűnő szarcsapot

– zárta gondolatát a dalszerző-énekes.

A Run Over Dogs új albuma stúdióban fogant

A dalszerzéshez való visszatérést a járvány hozta el, amelyre Czeglédi Szabolcs így emlékszik a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint: „hetekre bennragadtam a szobában, néha random erdőkben sétáltam, és életemben először huzamosabb ideig józanul, reálisan végiggondoltam, hogy mi is történt velem az elmúlt 30 évben.” Hozzátette, a dalok megírása után sokkal erősebbnek érezte magát, hetekig az írás függőjévé vált, és talán érezhető: az utolsóként elkészült dalokat már egy, a korábbinál kiegyensúlyozottabb ember írta. 

Minden szám felvétele után úgy éreztem, hogy kiveszek egy téglát a táskámból és egyre könnyedebben sétálok haza a stúdióból

– fejtette ki Czeglédi a Now Let The Monsters Shine című új album kapcsán.

A korábbi lemezfelvételek folyamán ritkán kísérleteztek a stúdióban, a számokat egyben játszották fel, a cél mindig az volt, hogy minél élőbb legyen a hatás. Ezúttal viszont megváltozott a munkafolyamat. Az új album az RH stúdióban készült – ami egyben a zenekar próbaterme is –, így a nyugodt munkakörnyezet és munkatempó biztosítva volt. Emellett Gál Máté, a zenekar basszusgitárosa és egyben a lemez hangmérnöke, klasszikus dalszerzés helyett sokkal inkább a hangzások kísérletezésével töltötte az idejét, hogy megteremtse a lemez zaklatott atmoszféráját.

A hangszerelésben, a számok dramaturgiájában, szerkezetében kiemelkedő szerepe van a Middlemist Redből ismert Nóvé Somának. Nóvé nem csak a lemez producere, de ahogyan a közleményben olvasható, mentalitásban is új szemléletet hozott a zenekarba, hiszen a legapróbb részletekben is a tökéletességre törekedett, ami korábban kevésbé volt jellemző a zenekarra.

Az album 2021. április 21-én jelent meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet