Fegyveres férfiak lőtték hasba Kabulban Saba Sahar afgán feminista rendezőnőt.

Három fegyveres indított támadást

Kórházba került az afgán rendezőnő, színésznő és aktivista, Saba Sahar, miután Kabulban három fegyveres férfi tüzet nyitott rá, írja a Variety. A járműben Sabar mellett több utas is tartózkodott: a sofőrje, a testőrei és egy gyerek.  Sahar férje, Emal Zaki arról számolt be, hogy lövéseket hallott azután, hogy neje munkába indult. Telefonon hívta feleségét, aki közölte, hogy gyomorlövést kapott.

Saba Sahar
Saba Sahar / Fotó: Ullstein Bild

A rendezőnőt azonnal kórházba szállították és sikeresen megműtötték. Sahar testőrei szintén megsérültek a lövöldözésben, de az autóban tartózkodó gyereket nem érte bántódás. A támadást egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára.

Az afgán feminizmus kiemelkedő alakja

Sahar az egyik leghíresebb színésznő Afganisztánban és az ország első női rendezője és producere. Olyan filmekről ismert, mint a Commissioner Amanullah (Amanullah felügyelő), a 24 részes bűnügyi sorozat, a The Law (A törvény), Passing the Rainbow (A szivárvány elmúlása) és a legújabb alkotása a Kabul Dream Factory (Kabuli álomgyár). Munkái a korrupció és a társadalmi igazságosság témáját dolgozzák fel, többek között az afgán női jogokat.

Megan Thee Stallion rappernő azt állítja, vasárnap többször is rálőttek

Megan Thee Stallion nem csak Amerika egyik legnépszerűbb hip-hop előadója, hanem Rihanna szexi fehérneműit reklámozó kampányának modellje is, illetve saját ruháit is népszerűsíti egy alkalmazáson. „Lövések miatt sérültem meg, amely egy ellenem elkövetett bűncselekmény eredményeként történt, azzal a szándékkal, hogy fizikailag sérülést okozzanak nekem” – állítja a 25 éves Stallion egy Instagram posztban.

Amnesty International emberjogi szervezet a támadás után kijelentette, hogy nagyon aggódnak politikai és társadalmi aktivisták miatt Afganisztánban.

Afganisztánban nem csak Sahar úttörő. Két éve a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatták Afganisztán első metálzenekaráról, a RocKabulról szóló filmet is. A rendezővel, Travis Bearddel készített interjúnkat itt olvashatod.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet