Követem Közélet Londonban eltávolítják a rabszolgatartó ültetvényesek köztéri szobrait

Londonban eltávolítják a rabszolgatartó ültetvényesek köztéri szobrait

Promóció

Sadiq Khan londoni főpolgármester elrendelte a brit főváros köztéri szobrainak revízióját, így eltávolítják a rabszolgatartók és ültetvényesek szobrait. 

A vizsgálat végeztével el is kezdik a munkálatokat

Promóció
- Advertisement -

Sadiq Khan, London főpolgármestere abból a szempontból döntött így, hogy a szobrokon megörökített történelmi személyeknek milyen volt a viszonyuk a rabszolgatartáshoz. Rabszolgatartók és ültetvényesek szobrait várhatóan a vizsgálat végeztével el fogják távolítani, írja a The Guardian.

A Black Lives Matter-tüntetők ledöntötték Edward Colston szobrát / Fotó: AFP

Khan azután döntött így, hogy a hétvégén Bristolban a rasszizmus ellen tüntetők ledöntötték és az Avon folyóba lökték Edward Colston szobrát. Colston 1636 és 1721 között élt, parlamenti képviselő is volt, és mesés vagyont szerzett rabszolga-kereskedelemből.

Helyesen hívták fel a figyelmet a tüntetők erre

Mikor Khan kedden erről nyilatkozott, nem ítélte el a rendbontást, hanem azt mondta, jobb lenne, ha az ilyen szobrok eltávolítására lenne békésebb módszer, ezért döntött a vizsgálat megindítása mellett.

A Black Lives Matter-tüntetők helyesen hívták fel a figyelmet erre. Fontosnak érezzük, hogy meghozzuk a megfelelő lépéseket a közös munkára, hogy változást érjünk el, és elérjük, hogy mindenki büszke legyen a közterületeinkre

– mondta a köztelevízióban Khan a The Guardian beszámolója szerint.

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés fotókon

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés legemlékezetesebb fotói Az Amerikában már országos szinten zajló tüntetésekkel szemben, a londoni demonstráción összegyűlt, többnyire békés, de hangos tüntetők a Hyde parkból vonultak egészen a Victoria vasútállomásig. Belly Mujinga, fekete bőrű vasúti dolgozó emléke előtt tisztelegtek, aki két héttel azután hunyt el koronavírus okozta tüdőgyulladásban, hogy egy magát fertőzöttnek valló személy leköpte őt.

A főpolgármester a koronavírus-járvány kezdetén azt is elrendelte, hogy hajléktalanoknak 300 hotelszobát tegyenek szabaddá, így segítve a lakás nélkül levőket.

A George Floyd halála miatt kialakult tüntetéshullám Magyarországot is elérte, a hétvégén Budapesten tartottak békés demonstrációt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3