Sadiq Khan londoni főpolgármester elrendelte a brit főváros köztéri szobrainak revízióját, így eltávolítják a rabszolgatartók és ültetvényesek szobrait. 

A vizsgálat végeztével el is kezdik a munkálatokat

Sadiq Khan, London főpolgármestere abból a szempontból döntött így, hogy a szobrokon megörökített történelmi személyeknek milyen volt a viszonyuk a rabszolgatartáshoz. Rabszolgatartók és ültetvényesek szobrait várhatóan a vizsgálat végeztével el fogják távolítani, írja a The Guardian.

Edward Colston Black Lives Matter Tuntetes Szobor Scaled
A Black Lives Matter-Tüntetők Ledöntötték Edward Colston Szobrát / Fotó: Afp

Khan azután döntött így, hogy a hétvégén Bristolban a rasszizmus ellen tüntetők ledöntötték és az Avon folyóba lökték Edward Colston szobrát. Colston 1636 és 1721 között élt, parlamenti képviselő is volt, és mesés vagyont szerzett rabszolga-kereskedelemből.

Helyesen hívták fel a figyelmet a tüntetők erre

Mikor Khan kedden erről nyilatkozott, nem ítélte el a rendbontást, hanem azt mondta, jobb lenne, ha az ilyen szobrok eltávolítására lenne békésebb módszer, ezért döntött a vizsgálat megindítása mellett.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Black Lives Matter-tüntetők helyesen hívták fel a figyelmet erre. Fontosnak érezzük, hogy meghozzuk a megfelelő lépéseket a közös munkára, hogy változást érjünk el, és elérjük, hogy mindenki büszke legyen a közterületeinkre[/perfectpullquote]

– mondta a köztelevízióban Khan a The Guardian beszámolója szerint.

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés fotókon

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés legemlékezetesebb fotói Az Amerikában már országos szinten zajló tüntetésekkel szemben, a londoni demonstráción összegyűlt, többnyire békés, de hangos tüntetők a Hyde parkból vonultak egészen a Victoria vasútállomásig. Belly Mujinga, fekete bőrű vasúti dolgozó emléke előtt tisztelegtek, aki két héttel azután hunyt el koronavírus okozta tüdőgyulladásban, hogy egy magát fertőzöttnek valló személy leköpte őt.

A főpolgármester a koronavírus-járvány kezdetén azt is elrendelte, hogy hajléktalanoknak 300 hotelszobát tegyenek szabaddá, így segítve a lakás nélkül levőket.

A George Floyd halála miatt kialakult tüntetéshullám Magyarországot is elérte, a hétvégén Budapesten tartottak békés demonstrációt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet