A szervezet főtitkára, Marija Pejcinovic Buric arra szólította fel az európai kormányokat, hogy tanúsítsanak erősebb politikai akaratot az újságírók és a független újságírás védelmében.

Az összeállított dokumentum 52 fizikai támadást tartalmaz

A sajtószabadság május 3-án esedékes világnapját megelőzően nyilatkozatot adott ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, számolt be a magyar állami hírügynökség.

Az Európa Tanács újságírók biztonságával foglalkozó platformjának friss jelentése 201, újságírók ellen elkövetett támadást tartalmaz 2020-ban a tanács tagállamaiban, mely egy év alatt 40 százalékos növekedést jelent.
Marija Pejcinovic Buric Europai Tanacs Fotitkara Magyar Sajtoszabadsag
Marija Pejcinovic Buric, Az Európai Tanács Főtitkára / Fotó: Ivan Posavec
A 14 nemzetközi, médiaszabadsággal foglalkozó szervezet által összeállított dokumentum 52 fizikai támadást és 70 zaklatással vagy megfélemlítéssel összefüggő esetet tartalmaz, továbbá újságírók meggyilkolása miatt számos vizsgálat van folyamatban, és legalább 24 esetben nem történt még felelősségre vonás – hívta fel a figyelmet a főtitkár.

A sajtószabadságnak, a média szabadságának tiszteletben tartása csökkent számos országban

Az MTI beszámolója szerint a jelentés szintén megemlíti a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések jelentette korlátozásokat is mint a médiaszabadságot fenyegető kihívást. Marija Pejcinovic Buric kijelentette: a média szabadságának tiszteletben tartása sok országban csökken, a koronavírus-járvány időszakában nőtt az újságírók megfélemlítése, a cenzúra és megtorlások száma.

A kormányoknak kötelességük biztosítani, hogy az újságírók erőszaktól és megfélemlítéstől mentesen végezhessék munkájukat, köztük oknyomozó tevékenységüket, amely magában foglalja az állami hatóságok felelősségre vonását is döntéseikért és cselekedeteikért.
Kapcsolódó cikk
Az Európa Tanács készen áll arra, hogy támogassa tagállamait olyan környezet megteremtésében és előmozdításában, ahol a sokszínű és független média el tudja látni szerepét, és hozzájárulhat a demokrácia megerősítéséhez – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.

A nyilatkozat eredeti, angol nyelven írt szövege ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet