Orbán számos médiaellenes intézkedése miatt nemzetközi sajtószabadság-koalíció látogat Magyarországra

Az Orbán-kormány képviselőjével, újságírókkal és Budapest újonnan megválasztott vezetőjével is találkozója lesz a több napot Magyarországon eltöltő 6 nemzetközi újságíró-szervezetnek.

Hat nemzetközi médiaszervezet is Magyarországra látogat néhány nap múlva, hogy megvizsgálja a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatos aggályokat – adta hírül közleményében az RSF (Riporterek Határok Nélkül).

Budapestre látogat

A három napos magyarországi misszióra november 25. és 27. között kerül sor. Újságírókkal, valamint Kovács Zoltán államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozót folytatnak majd.

Túl sok aggályos jelentés jött ki

A Budapestre érkező delegáció azért érkezik Magyarországra, mivel az elmúlt időszakban számos riport, illetve jelentés utalt rá, hogy Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány több kritikus hangot is elnémított, miközben kormánypárti médiabirodalmat húzott fel.

Médiaszabadság Sajtószabadság Orbán Kormány Sajtószabadság Magyarországon
Médiaszabadság / Fotó: Getty Images

A delegáció szerint Magyarországon a független, nem kormánypropagandát tartalmazó információkhoz való hozzájutás lehetőségei jelentősen beszűkültek az elmúlt időszakban.

A The New York Times az Index függetlensége miatt aggódik

Magyarország legnagyobb független hírforrása, az Index hétfőn rövid időre elsötétítette online portálja kezdőlapját. A lap így akarta felhívni a figyelmet arra, milyen az, ha csökken az újságírói szabadság. Az Index továbbá az olvasók anyagi támogatását kéri függetlensége megőrzése érdekében. Ezekkel a sorokkal

A misszió célja, hogy minél szélesebb körből szerezzen véleményeket a fejleményeket illetően, beleértve az Európai Unió jogállamiságot vizsgáló eljárásának hatásait és a közelmúltban lezajlott választásokat is.

Szijjártó Péter: „Teljes médiaszabadság van Magyarországon”

„Teljes médiaszabadság van Magyarországon. Nem tud egyetlen olyan szegmenst se megnevezni a magyar nyilvánosságban, legyen az tévé, rádió vagy internet, ahol a piacvezető csatorna kormánypárti lenne” – reagált a riporter felvetésére.

Magyarország az RSF nemzetközi sajtószabadság-indexében 2010-ben még a 23. helyen állt, ám a Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta drámai mértékű zuhanás következett: a 2018-ra mért 87. hely és a 2010-es 23. hely között 64 a különbség. Magyarország a sajtószabadság-térképen a problémásabb országok között szerepelt. Ráadásul az index elkészítésekor még nem vehetették figyelembe az idén bevezetett parlamenti sajtókarámot, ami miatt az Európa Tanács is riasztást kapott Magyarországról, és a többi idei fejleményt, például a Civil Rádió decemberben bekövetkező elnémítását.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból