Követem Média Orbán számos médiaellenes intézkedése miatt nemzetközi sajtószabadság-koalíció látogat Magyarországra

Orbán számos médiaellenes intézkedése miatt nemzetközi sajtószabadság-koalíció látogat Magyarországra

Promóció

Az Orbán-kormány képviselőjével, újságírókkal és Budapest újonnan megválasztott vezetőjével is találkozója lesz a több napot Magyarországon eltöltő 6 nemzetközi újságíró-szervezetnek.

Promóció
- Advertisement -

Hat nemzetközi médiaszervezet is Magyarországra látogat néhány nap múlva, hogy megvizsgálja a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatos aggályokat – adta hírül közleményében az RSF (Riporterek Határok Nélkül).

Budapestre látogat

A három napos magyarországi misszióra november 25. és 27. között kerül sor. Újságírókkal, valamint Kovács Zoltán államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozót folytatnak majd.

Túl sok aggályos jelentés jött ki

A Budapestre érkező delegáció azért érkezik Magyarországra, mivel az elmúlt időszakban számos riport, illetve jelentés utalt rá, hogy Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány több kritikus hangot is elnémított, miközben kormánypárti médiabirodalmat húzott fel.

Médiaszabadság / Fotó: Getty Images

A delegáció szerint Magyarországon a független, nem kormánypropagandát tartalmazó információkhoz való hozzájutás lehetőségei jelentősen beszűkültek az elmúlt időszakban.

A The New York Times az Index függetlensége miatt aggódik

Magyarország legnagyobb független hírforrása, az Index hétfőn rövid időre elsötétítette online portálja kezdőlapját. A lap így akarta felhívni a figyelmet arra, milyen az, ha csökken az újságírói szabadság. Az Index továbbá az olvasók anyagi támogatását kéri függetlensége megőrzése érdekében. Ezekkel a sorokkal

A misszió célja, hogy minél szélesebb körből szerezzen véleményeket a fejleményeket illetően, beleértve az Európai Unió jogállamiságot vizsgáló eljárásának hatásait és a közelmúltban lezajlott választásokat is.

Szijjártó Péter: „Teljes médiaszabadság van Magyarországon”

„Teljes médiaszabadság van Magyarországon. Nem tud egyetlen olyan szegmenst se megnevezni a magyar nyilvánosságban, legyen az tévé, rádió vagy internet, ahol a piacvezető csatorna kormánypárti lenne” – reagált a riporter felvetésére.

Magyarország az RSF nemzetközi sajtószabadság-indexében 2010-ben még a 23. helyen állt, ám a Fidesz-KDNP kormány megalakulása óta drámai mértékű zuhanás következett: a 2018-ra mért 87. hely és a 2010-es 23. hely között 64 a különbség. Magyarország a sajtószabadság-térképen a problémásabb országok között szerepelt. Ráadásul az index elkészítésekor még nem vehetették figyelembe az idén bevezetett parlamenti sajtókarámot, ami miatt az Európa Tanács is riasztást kapott Magyarországról, és a többi idei fejleményt, például a Civil Rádió decemberben bekövetkező elnémítását.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3