Salvador Dalí életének második felében dolgozott egy mellékprojekten, amire kevés figyelmet fordítottak a művészettörténészek, írja az Artsy.

A szürrealista művész olyan alkotásokhoz készített illusztrációkat, mint a Don Quijote, a Macbeth, az Alíz Csodaországban, az Isteni Színjáték vagy éppen a Biblia. Ha a nyugati irodalmi kánon művei között böngészünk, nehéz olyat találni, amit a festő nem illusztrált.

Állítólagos lánya miatt exhumálják Salvador Dali testét / ContextUs

A hölgy szerint anyja a művész közeli szomszédságában élt, a titkos viszony 1955-ben szövődött kettejük között. Martínez már 2007-ben kétszer próbálkozott apasági teszttel, ám az eredményeket sosem kapta meg. Egy, a spanyol El Mundo-nak adott interjújában pedig azt nyilatkozta, annyira hasonlít állítólagos apjára, hogy az egyetlen dolog, ami hiányzik róla, az a bajusz.


Az, hogy Dalí tehetségét arra használta, hogy a nyugati irodalmi tradíciókat fenntartsa és ünnepelje, rendkívül furcsa jelenség. A művész 35 napot töltött börtönben anarchista tendenciák miatt, és a Buñuellel közösen írt Aranykor című film hatalmas támadásnak számított a katolikus egyház ellen.

Rubens, Dalí és Michelangelo kiállítása is látható lesz 2019-ben Budapesten

A tavaly őszi újranyitás óta a Szépművészeti Múzeum már több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik elsősorban a 70 év után ismét látható Román csarnokra és a megújult állandó kiállításra voltak kíváncsiak. Ezt Baán László főigazgató mondta az intézmény pénteki sajtótájékoztatóján. Kiemelte, hogy a Szépművészeti rövidesen nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkezik.

Dalí illusztrációit pedig még egy furcsa tréfának sem lehet tekinteni. Túl sok irodalmi művet illusztrált túl jól ahhoz, hogy egyszerű vicc legyen.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet