Először 2015-ben rukkolt elő a 61 éves Maria Pilar Abel Martínez az állítással, miszerint ő a híres festőművész, Salvador Dalí lánya. 

Ha ezt Dalí tudná

Salvador Dalí neve még halála után 30 évvel is lázban tartja a kulturális élet jelentős részét. Szinte már azt mondhatjuk, a szürrealizmus atyja újra és újra visszatér a halálból. Nemrégiben mi is írtunk életének meghatározó, de kevésbé ismert aspektusairól, amik olykor már a bizarrság határát súrolták.

Salvador Dali Paternity
Maria Pilar Abel Martínez És Salvador Dalí / Fotó: Getty Images És Wikimedia Commons

Dalí igencsak meglepődne, ha tudná, hogy 2015. óta egy jelenleg 66 éves körülni nő, Maria Pilar Abel Martínez újra és újra bíróság elé áll mondván, ő a híres festőművész lánya. A tarot kártya olvasással foglalkozó asszony a spanyolországi Gironában él, ahol az 1989-ben, nem sokkal a művész halála után létrehozott Dalí alapítványának székhelye is található. 

Két érdekességre is fény derült

A bíró Maria Pilar Abel Martínez bejelentését követően elrendelte Salvador Dalí holttestének exhumálását. A művész amúgy saját maga által tervezett katalóniai sírhelyének feltárása érdekes meglepetéssekkel szolgált. Egyrészről kiderült, hogy nemcsak Dalí hírneve, de a bajusza is örökéletű, hiszen harminc évvel életének elvesztése után is makulátlanul, egyben volt látható. Másrészről fény derült a szülőségi teszt elvégzése után arra is, hogy Maria Pilar Abel Martínez nem Salvador Dalí lánya. 

Dalítól David Lynch-ig – Mindannyiunkban ott szunnyad a szürrealista

1929-ben Párizsban elszabadult a tudatalatti. Magritte, Breton, Dalí, Miro, Max Ernst – és folytathatnánk a mozgalom leghíresebb alkotóinak névsorát. Hatása mostanra sem szűnt meg, gondoljunk csak David Lynch filmjeire vagy akár fotográfiáira. A választ a Magyar Nemzeti Galéria szürrealizmus kiállításán jártunk.

A héten korábban a madridi bíróság visszautasította Martínez fellebbezését, miszerint az eljárás nem volt helyénvaló. Három évvel a tesztelések után azonban a nőnek megközelítőleg 7000 eurót kell fizetnie mindezért. Ez ellen azonban fellebezhet és rendezheti is a számláját, a döntés meghozatalára 20 napja van, írja a Dazeddigital.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet