Először 2015-ben rukkolt elő a 61 éves Maria Pilar Abel Martínez az állítással, miszerint ő a híres festőművész, Salvador Dalí lánya. 

Ha ezt Dalí tudná

Salvador Dalí neve még halála után 30 évvel is lázban tartja a kulturális élet jelentős részét. Szinte már azt mondhatjuk, a szürrealizmus atyja újra és újra visszatér a halálból. Nemrégiben mi is írtunk életének meghatározó, de kevésbé ismert aspektusairól, amik olykor már a bizarrság határát súrolták.

Salvador Dali Paternity
Maria Pilar Abel Martínez És Salvador Dalí / Fotó: Getty Images És Wikimedia Commons

Dalí igencsak meglepődne, ha tudná, hogy 2015. óta egy jelenleg 66 éves körülni nő, Maria Pilar Abel Martínez újra és újra bíróság elé áll mondván, ő a híres festőművész lánya. A tarot kártya olvasással foglalkozó asszony a spanyolországi Gironában él, ahol az 1989-ben, nem sokkal a művész halála után létrehozott Dalí alapítványának székhelye is található. 

Két érdekességre is fény derült

A bíró Maria Pilar Abel Martínez bejelentését követően elrendelte Salvador Dalí holttestének exhumálását. A művész amúgy saját maga által tervezett katalóniai sírhelyének feltárása érdekes meglepetéssekkel szolgált. Egyrészről kiderült, hogy nemcsak Dalí hírneve, de a bajusza is örökéletű, hiszen harminc évvel életének elvesztése után is makulátlanul, egyben volt látható. Másrészről fény derült a szülőségi teszt elvégzése után arra is, hogy Maria Pilar Abel Martínez nem Salvador Dalí lánya. 

Dalítól David Lynch-ig – Mindannyiunkban ott szunnyad a szürrealista

1929-ben Párizsban elszabadult a tudatalatti. Magritte, Breton, Dalí, Miro, Max Ernst – és folytathatnánk a mozgalom leghíresebb alkotóinak névsorát. Hatása mostanra sem szűnt meg, gondoljunk csak David Lynch filmjeire vagy akár fotográfiáira. A választ a Magyar Nemzeti Galéria szürrealizmus kiállításán jártunk.

A héten korábban a madridi bíróság visszautasította Martínez fellebbezését, miszerint az eljárás nem volt helyénvaló. Három évvel a tesztelések után azonban a nőnek megközelítőleg 7000 eurót kell fizetnie mindezért. Ez ellen azonban fellebezhet és rendezheti is a számláját, a döntés meghozatalára 20 napja van, írja a Dazeddigital.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.