Nézem Képzőművészet Újra bíróság elé állt a nő, aki Salvador Dalí...

Újra bíróság elé állt a nő, aki Salvador Dalí lányának mondja magát

Promóció

Először 2015-ben rukkolt elő a 61 éves Maria Pilar Abel Martínez az állítással, miszerint ő a híres festőművész, Salvador Dalí lánya. 

Ha ezt Dalí tudná

Promóció
- Advertisement -

Salvador Dalí neve még halála után 30 évvel is lázban tartja a kulturális élet jelentős részét. Szinte már azt mondhatjuk, a szürrealizmus atyja újra és újra visszatér a halálból. Nemrégiben mi is írtunk életének meghatározó, de kevésbé ismert aspektusairól, amik olykor már a bizarrság határát súrolták.

Maria Pilar Abel Martínez és Salvador Dalí / Fotó: Getty Images és Wikimedia Commons

Dalí igencsak meglepődne, ha tudná, hogy 2015. óta egy jelenleg 66 éves körülni nő, Maria Pilar Abel Martínez újra és újra bíróság elé áll mondván, ő a híres festőművész lánya. A tarot kártya olvasással foglalkozó asszony a spanyolországi Gironában él, ahol az 1989-ben, nem sokkal a művész halála után létrehozott Dalí alapítványának székhelye is található. 

Két érdekességre is fény derült

A bíró Maria Pilar Abel Martínez bejelentését követően elrendelte Salvador Dalí holttestének exhumálását. A művész amúgy saját maga által tervezett katalóniai sírhelyének feltárása érdekes meglepetéssekkel szolgált. Egyrészről kiderült, hogy nemcsak Dalí hírneve, de a bajusza is örökéletű, hiszen harminc évvel életének elvesztése után is makulátlanul, egyben volt látható. Másrészről fény derült a szülőségi teszt elvégzése után arra is, hogy Maria Pilar Abel Martínez nem Salvador Dalí lánya. 

Dalítól David Lynch-ig – Mindannyiunkban ott szunnyad a szürrealista

1929-ben Párizsban elszabadult a tudatalatti. Magritte, Breton, Dalí, Miro, Max Ernst – és folytathatnánk a mozgalom leghíresebb alkotóinak névsorát. Hatása mostanra sem szűnt meg, gondoljunk csak David Lynch filmjeire vagy akár fotográfiáira. A választ a Magyar Nemzeti Galéria szürrealizmus kiállításán jártunk.

A héten korábban a madridi bíróság visszautasította Martínez fellebbezését, miszerint az eljárás nem volt helyénvaló. Három évvel a tesztelések után azonban a nőnek megközelítőleg 7000 eurót kell fizetnie mindezért. Ez ellen azonban fellebezhet és rendezheti is a számláját, a döntés meghozatalára 20 napja van, írja a Dazeddigital.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3