Egy kiállítás erejéig a világhírű szürrealista művész, Salvador Dalí a mesterséges intelligencia segítségével visszatér.

Az éve elején jelentették be, hogy az 1989-ben elhunyt Salvador Dalí művészt „visszahozzák az életbe” a mesterséges intelligencia segítségével egy kiállításon. A Dalí Lives (Dalí él) elnevezésű kiállítást a Dalí Múzeumban mutatják be a floridai St. Petersburgban, jelent meg a Dazeddigital magazinban. A kiállítás megnyitóján a látogatók igencsak meglepődtek, amikor a szürrealista ikon kapcsoltba lépett velük.

Salvador Dalí Mesterséges Dalí
Salvador Dalí A Mesterséges Intelligencia Segítségével “Visszatért” / Fotó: Boing Boing

Konkrétan a halálból tért vissza Salvador Dalí a Goodby, Silverstein&Partners ügynökség segítségével. Ráadásul felajánlja a látogatóknak, hogy szelfizik velük. Egy videó is megosztásra került a Twitteren, ahol a Dalí „utánzat” egy mobiltelefonnal a kezében lelkesen fotókat készít a rajongóival.

No Title

You can check out the new Dalí Lives digital experience @TheDali beginning Saturday, May 11. Have Salvador take a selfie for you. “I am Dalí!” @TB_Times pic.twitter.com/lzkXVwaPh4

Olyan ez, mint egy fotófülke a karácsonyi céges bulikon. A művész meg is kérdezi a delikvenst, hogy elküldheti-e neki a képet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Szeretnéd, hogy elküldjem neked ezt az álomfotót? [/perfectpullquote]

– kérdezi Dalí a látogatóktól. Mindenesetre ez elég furcsa látogatócsalogató fogás és etikai kérdéseket is felvet, mint korábban az Amy Winehouse-hologram turné és Tupac digitális feltámasztása esetén is történt.

Amy Winehouse-ból is bazári majom hologramot csinálnak

Amy Winehouse hologramja 2019-ben indul világkörüli turnéra. A “fellépések” úgy néznek majd ki, hogy egy zenekar élőben tolja az alapokat, erre jönnek rá Winehouse slágereinek újrakevert éneksávjai, és a 27 évesen elhunyt énekesnő holgramja, ami ott fog villódzni a színpadon. A szörnyűséget egy Base Hologram nevű cég viszi színpadra Winehouse apja, Mitch jóváhagyásával, aki a turnét egy álom beteljesülésének nevezi.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy maga Salvador Dalí így nyilatkozott saját halálával kapcsolatban: „Általánosságban hiszek a halálban, de a sajátoméban egyáltalán nem.” Talán a művésznek sem lenne ellenére a posztumusz szelfizés, sőt valószínűleg Ő maga is szürreálisnak tartaná.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet