Yoko Ono egykori élettársának műveiből nyílik kiállítás a Ludwigban

Hamarosan három, különböző tematikájú Havadtoy-kiállítás is nyílik Budapesten és Szentendrén. A látogatók igazán teljes képet kaphatnak Yoko Ono egykori élettársa, a magyar származású, világhírű festőművész, Sam Havadtoy (Havadtői Sámuel) alkotói korszakairól.

Yoko Ono és Lennon barátsága

A magyar származású, londoni születésű Sam Havadtoy négy évesen, 1956-ban költözött Budapestre. Majd egy szabadabb világ reményében 1971-ben hagyta el az országot. 1972-ben érkezett meg New Yorkba, ahol belsőépítészként kezdett el dolgozni. Így ismerte meg John Lennont és Yoko Onot. Megbízásaikkal és barátságukkal megnyitották számára a vezető művészeti köröket.

Darabos György E1530790295779
Sam Havadtoy / Fotó: Darabos György

New York-i barátok

A Ludwig Múzeumban 2018. július 13-án nyíló Huszárlépésben című kiállítás párhuzamba állítja Sam Havadtoy New Yorkban kialakult művészeti együttműködéseit saját, későbbi művészeti célkitűzéseivel. A 13 termen átívelő kiállítás különböző részei – Nemes Attila kurátor elképzelésnek megfelelően – a legfontosabb New York-i baráti és szakmai kapcsolatok köré szerveződnek.

A tárlaton láthatóak lesznek a Ludwig Múzeum gyűjteményében található olyan korabeli amerikai alkotások is, melyektől indulva huszárlépéssel eljuthatunk Havadtoy művészetéhez.

A látogatók a művész későbbi időszakaira jellemző sorozatok egy-egy darabját is megtekinthetik, többek között a csipkével beburkolt Fiat 500-ast vagy egyik legújabb munkáját, egy hatalmas kacsás szőnyeget, mely először itt lesz látható. A kiállítás szeptember 2-áig látogatható.

Sam Havadtoy 18.01.29 068 Ludwig E1530790450531
Sam Havadtoy / Fotó: Ludwig Múzeum

Emlékekből művészet

Július 14-én a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, Memory of love A szeretet emléke címmel, a művész jelenlétében nyíló kiállításon a gyakran Szentendrén alkotó Havadtoy legújabb festményei és szobrai lesznek láthatóak. Köztük a Ludwigban kiállított beburkolt Fiat 500-as kis bronz parafrázisa. Havadtoy lassan két évtizede gyűjt régi csipkéket, mert elbűvöli őt tapintható szépségük, variálható formaviláguk, s az őket készítő ismeretlen asszonyok élettörténetei. A csipke azóta művészetét meghatározó védjeggyé vált, azzal rétegez, burkol be, fed el a mélyben rejtőző tartalmakat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Annyira megérintett ez a két apró tárgy, hogy sokáig képtelen voltam hozzájuk nyúlni. Akárhányszor elővettem őket, megannyi emlék idéződött fel bennem. A végén szinte ereklyeként tekintettem rájuk. Ezek a kesztyűk indították el végül bennem ezt az emlékeken  alapuló sorozatot. Mint mindig, most is vannak olyan képek, melyek alá egy-egy történetet rejtettem, amiket persze eltakar a csipke és a festék.[/perfectpullquote]

– magyarázza a kiállítás koncepcióját a művész.

A művek a 2 éve indított Szentendrei művészek sorozat keretében a Ferenczy Múzeum Szentedre termében lesznek kiállítva. A játékos geg-nek is tekinthető ötlet Gulyás Gábor igazgatótól származik, hiszen Sam Havadtoy ugyanúgy tekinthető New York-i, milánói budapesti vagy épp szentendrei művésznek is.

Végül a július 16-án nyíló kiállításon a Sam Havadtoy-t képviselő, budapesti Kálmán Makláry Fine Arts galériában főként a művész grafikai munkásságával ismerkedhet a közönség. Havadtoy különböző korszakainak szita nyomatai mellett az új kollázs technikával bővített egyedi nyomatok kapják a legnagyobb hangsúlyt.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból