Sokan több fajta hajápolási terméket is használnak hajuk ápolására. A sampontól kezdve, balzsamot vagy akár hajvitaminokat. De valóban, annyira jók ezek a termékek a hajunkra mint gondolnánk?

Megnyugtathat a tény, hogy hivatalosan számos összetevőt nem vagy csak korlátozott mértékben használhatnak a gyártók az egyes készítményekben. 

 Ha azonban pontosan tudnád, hogy az előírások mennyi mindent megengednek, közel sem éreznéd magad ennyire biztonságban.

Samon, Haj Mosas, Haj Sapon, Karos Osszetevo
/ Fotó: Bright Side
A nap mint nap használt kozmetikumok, szépségápolási termékek elkészítéséhez több mint 84.000 fajta kemikáliát alkalmaznak, melyeknek csupán 1%-áról mondható el, hogy biztonságos az ember számára. A nők pedig sokkal inkább ki vannak téve ezek káros hatásainak, hiszen közel kétszer annyi készítményt használnak a mindennapok során, mint a férfiak.

Miközben rutinszerűen samponozod a hajad, legközelebb jusson eszedbe, milyen vegyszereket kensz éppen magadra! Nem véletlen, hogy egyre többen használnak organikus termékeket vagy készítik el maguknak, otthon a szépségápolási szereket.

Talán a legutolsó dolog, amire számítanál, hogy a samponodban, kondicionálódban karcinogén anyagok vannak. Márpedig kutatások szerint igenis vannak! Az 1,4-dioxán, a formaldehid bizonyítottan karcinogének, miközben a legelterjedtebb kozmetikai márkák – melyek babakozmetikumokat is gyártanak –, rendre alkalmazzák őket összetevőként. A parabénről mára köztudottá vált, hogy az egyik legkárosabb anyag, ami szinte valamennyi szépségápolási termékben benne van. Ezek a vegyi anyagok nem vagy csak nagyon lassan bomlanak le, így a lefolyóba kerülve az ivóvíz tartalékokat is mérgezik. Potenciális veszélyt jelentenek a szervkárosodás szempontjából, kimutatták, hogy kárt okoznak a légzőrendszerben, a vesékben és a májban is. Azt te is tapasztaltad, hogy samponok milyen mértékben képesek irritálni a szemet – ez is a durva vegyi anyagoknak “köszönhető”.

Mivel a termékek hátoldalát böngészve nagyon nehéz eldönteni, hogy mennyire veszélyes a rendszeres, tartós használatuk, a legjobban úgy védheted magad, ha organikus készítményeket vásárolsz vagy felkutatsz és diy projektek keretében elkészítesz házi kozmetikum recepteket – tusfürdőt, száraz sampont, bőrradírt, fürdőbombát, körömlakkot, borotvakrémet, babaolajat, fogkrémet, sminklemosót, szemránckrémet –, melyekkel ugyanolyan hatékonyan, ám a vegyi anyagok betegséget okozó hatásainak veszélye nélkül végezheted a mindennapos szépségápolásodat.

Korábban megjelent cikkünkben megtudhatod, hogy  melyek azok a frizurák, amelyek Oscar-díjat nyertek. Ha érdekel itt megtekintheted.

A cikk a Bright Side angol nyomán készült.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.