2022. március 8-án a Nagyházi Galéria és Aukciósház aukcióján kerülnek árverésre a rendhagyó művészeti együttműködésből született SAMSARA kiállítás alkotásai. A 2022. február 25. és március 6. között látogatható kiállításon 27 értéktelennek minősített művészeti alkotást gondolt újra 27 kortárs képzőművész, ezáltal adva számukra új értelmet.

2022. március 8-án a Nagyházi Galéria és Aukciósház aukcióján kerülnek árverésre a rendhagyó művészeti együttműködésből született SAMSARA kiállítás alkotásai. 

A 2022. február 25. és március 6. között látogatható kiállításon 27 értéktelennek minősített művészeti alkotást gondolt újra 27 kortárs képzőművész, ezáltal adva számukra új értelmet.

Kiállítás Festmények Nagyházi Galéria És Aukciósház Samsara
A Samsara Aukció A Nagyházi Galéria És Aukciósházban.

Mónos Péter, a SAMSARA projekt megálmodója, szerette volna, ha ezek, a gyűjteményben szereplő tárgyak tovább éljenek. Ez a kiállítás éppen ezért az élni akarásról szól” – mondta Nagy T. Katalin művészettörténész a kiállítás megnyitóján.

“Manapság sokat beszélünk az újrahasznosításról, sok művész dolgozik talált anyagokkal, funkciójukat vesztett matériákkal, a trash art egyre népszerűbb, önálló művészeti ággá nőtte ki magát. A transzformáló művész valamilyen módon párbeszédbe elegyedik a maga választottjával, amelyet sokszor humor és szarkazmus jellemez.

Ez a kiállítás nagyon aktuális, a világ számos pontján megállná a helyét, hiszen óriási képdömping van világszerte, és mindenkiben ott rejtőzik az az empátia, hogy ne dobjuk szemétbe az alkotásokat, inkább adjunk nekik új értelmet, és emeljük őket új szintre. Ez a szellemiség vezérelte a SAMSARA kiállítás alkotásait is.”

Kiállítás Festmények Nagyházi Galéria És Aukciósház Samsara
A Samsara Aukció A Nagyházi Galéria És Aukciósházban.

A tárlaton szereplő alkotások a sokféleség koncepciója mentén születtek meg. A projektben résztvevő művészek között vannak már elismert alkotók és pályájuk elején járó művészek is. A kezdeményezésben résztvevő művészek saját stílusukkal, víziójukkal adtak új értelmet a tárgyaknak. Karácsonyi László a már több munkáján is szereplő Alien királynőt festette az eredeti kép kompozíciójába, ezáltal adva annak egy új, humoros olvasatot. Töttös Kata alkotásán UFO-k szerepelnek együtt Jézussal, míg efZámbó István a Samsara Project keretében készült munkáján a tőle már ismert festészeti szimbólumtár megidézése helyett, finom kiegészítésekkel kapcsolta össze a múltat a jelennel.

A nemmindennapi projekt eredménye megtekinthető 2022 február 25. és 2022 március 6. között a Nagyházi Galéria és Aukciósház-ban, valamint az ugyanitt rendezett aukción, március 8-án megvásárolhatók az alkotások.

Kiállítás Festmények Nagyházi Galéria És Aukciósház Samsara
A Samsara Aukció A Nagyházi Galéria És Aukciósházban Nyílik Meg / Fotó: Nagyházi Galéria Hivatalos Facebook-Oldala

Kiállító művészek: Ábel Tamás, Balázs Nikolett, Bácsfai Gábor, Bp. Szabó György, Csábi Ádám, Csizek Tamás, Dóczi Attila, Dóra Ádám, efZámbó István, Gabrielle K. Brown, Győrffy László, Imreh Sándor, Karácsonyi László, Koncz Gábor, Lázár Kristóf, Martin Henrik, Nagy Kriszta Tereskova, Nagy Marcell, Németh Dávid, Pataki Luca, Pál Bella, Sándor Eszter, Stark Attila, Töttös Kata, Üveges Mónika, Veres Balázs, Wahorn András.

Kiállítás 2022. február 25. - 2022. március 06. között ingyenesen megtekinthető.

Az aukció március 8-án, 17 órakor kezdődik.  Az aukció katalógusa a SAMSARA projekt honlapján érhető el.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet