Olvasom Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett...

Az 50 év után előkerült iratok szerint Samuel Beckett Nobel-díja ellen a biztosság elnöke kampányolt

Promóció

Samuel Beckett irodalmi Nobel-díja megosztotta a jelölőbizottság tagjait, ez derült ki a Svéd Akadémia archívumának frissen előkerült irataiból.

Beckett mint megújító

Promóció

Ötven évvel ezelőtt kapott irodalmi Nobel-díjat Samuel Beckett, a Godot-ra várva írója. A Svéd Akadémia a dráma és a regény műfajának megújítójaként és a modern ember nélkülözéseinek feltárójaként ünnepelte őt.

Samuel Beckett / Fotó: Buhs Remmler

A Nobel-archívumból 50 év elteltével előkerültek olyan iratok, amelyek azt bizonyítják, hogy az ír származású regényíró jelölése nagyon megosztotta az akadémia tagjait, írja a The Guardian.

A Nobel-bizottság elnöke, Anders Österling évekig kampányolt az író ellen. Kritizálta ugyanis Beckett műveinek negatív- és nihilista természetét.

Österling elismerte ugyan, hogy az író szándéka lehet az emberiesség jobbá tétele is ezzel, de az olvasók számára a pesszimizmus és az ember mélységes megvetése rajzolódik ki műveiből.

Sötét látásmódja volt Beckettnek?

Voltak persze támogatói is Beckettnek a Nobel-bizottságban, ilyen volt Karl Ragnar Gierow. Szerinte Beckett sötét látásmódjával nem a rosszindulatot és a nihilizmust akarta kifejezni. Gierow álláspontja szerint Beckett az emberek valós problémáit ábrázolja, de mindig mutat kiutat.

A Nobel-díjat a tudomány és a kultúra kiemelkedő alakjai kapják / Fotó: Alexander Mahmoud 2018

Österlingnek sikerült 1968-ban megakadályoznia Samuel Beckett jelölését, de egy évvel később az író mégis megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Österling a nyitóbeszédben viszont nem volt hajlandó megemlíteni az alkotót.

Peter Handke Nobel-díjas írót nemkívánatos személlyé nyilvánították

A boszniai sajtó beszámolói szerint a szavazás egyhangú volt. Az indoklás szerint pedig a “népirtás utolsó szakasza maga a népirtás tagadása”, Peter Handke pedig éppen ezt tette, hiszen “a Bosznia elleni támadások idején nyilvános szereplései során egyértelműen a nagyszerb rezsimet támogatta, élén a háborús bűnös Slobodan Miloseviccs el”.

Samuel Beckett ugyan elfogadta a díjat, de nem utazott el Stockholmba, hogy átvegye azt. Sőt, a nyertesek által szokásosan megtartandó előadást sem prezentálta.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3