A vers ereje: A tanítónő rendezője, Sara Colangelo fontos üzenetet fogalmazott meg

Manapság már a filmes szakma is bővelkedik női rendezőkkel, forgatókönyvírókkal. Egyikük, a tehetséges Sara Colangelo egy izraeli feldolgozással indította a tavalyi évet. A tanítónő története kapcsán a rendező fontos üzenetet fogalmazott meg az iparágat illetően.

Amikor Colangelo elkezdett foglalkozni az eredetileg izraeli Nadav Lapid-filmmel, egy ponton megtorpant. A verset és a művészetet középpontba helyező alkotás nem mindennapi történetet mesél el. A rendező attól tartott, a verset nem nagyon lehet dramatizálni, filmen túlságosan intellektuálisnak tűnhet. Szerencsére később rájött, ez is csupán egy kihívás, amit képes megugrani. A főszerepre Maggie Gyllenhaalt választotta.

Hollywood Reporter
Bízik a jövőben / Fotó: Hollywood Reporter

Az óvodai tanítónőként dolgozó Lisa , akinek mindene a vers és a versírás, egy 5 éves kisfiú, Jimmy (Parker Sevak) személyében találja meg a tehetséget. Megszállottja lesz az elképesztő verseket költő kisfiúnak, mindenáron be szeretné mutatni a tehetségét. Colangelo némileg a saját szájízére formálta a filmet, de nem tett bele elütő változtatásokat.

Célja, hogy felhívja a szakma figyelmét: igenis kellenek női hősök, akik nem minden esetben mutatnak pozitív képet.

Ettől függetlenül a művészet területén még mindig kevés az olyan női főszerep, amely valamilyen módon elüt a megszokottól.

Colangelo szerint, az ilyen történetek igenis képesek változást elindítani.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Persze Trump miatt a művészek igencsak nehéz helyzetbe kényszerültek. Olyan érzés, mintha nem lenne segítséged, ami nagyon nyomasztó […][/perfectpullquote]

– mondja a rendező.

Négyből három nem színészi Oscar-jelölés férfié, több kategóriában nincs nő

A Jane Fonda, Robin Morgan és Gloria Steinem által 2005-ben alapított Women’s Media Center tanulmánya mutatta ki, a nem színészeknek járó Oscar-díjak jelöltjeinek csupán 25%-át teszik ki nők. Öt kategóriában nem hirdettek egyetlen női jelöltet sem. A legjobb rendező, operatőr, vizuális effektusok, eredeti filmzene és vágás díjakat egész biztosan férfiak vihetik majd haza.

A művésznőt a munka tartja mozgásban, pozitívan tekint a jövőbe. Az olyan filmek, mint A tanítónő, nem feltétlenül aratnak majd kasszasikert, de filmes történelmünkbe mindenképpen szükségesek.

Nézd meg a  film előzetesét!

THE KINDERGARTEN TEACHER Official Trailer (2018) Maggie Gyllenhaal Netflix Movie HD

THE KINDERGARTEN TEACHER Official Trailer (2018) Maggie Gyllenhaal Netflix Drama Movie HD © 2018 – Netflix Comedy, Kids, Family and Animated Film, Blockbuste…


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból