Követem Közélet A szexuális botrány miatt végleg lemondott Sara Danius, az...

A szexuális botrány miatt végleg lemondott Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője

Promóció

Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője, Sara Danius, aki számos kritikát kapott a testületet tavaly megrázó szexuális zaklatási botrány kezelése miatt.

Promóció
- Advertisement -

Akadémiai tagságáról is lemondott a Svéd Akadémia legutóbbi vezetője, Sara Danius, aki az első nő volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémia élén. 2015-től irányította a testület munkáját egészen tavaly áprilisig, amikor lemondott állandó titkári és szóvivői posztjáról az akadémiát érintő szexuális zaklatási botrány és a győztesek nevének többszöri kiszivárgása miatt.

Sara Danius végleg lemondott akadémiai tagságáról / Fotó: Elisabeth Toll

A Svéd Akadémia a botrány miatt, hitelessége megőrzése érdekében 2018-ban nem is adta át az irodalmi Nobel-díjat, a tavalyi győztes megnevezését 2019-re halasztották. Az akadémia keddi közleménye szerint a testület megállapodásra jutott Daniusszal, akiakadémiai tagságától is megválik. 

A közleményből csupán annyi derült ki, hogy a megállapodás anyagi jellegű, az egyezség részleteit azonban a testület új szóvivője, Anders Olsson nem osztotta meg a nyilvánossággal.

A 18 tagú Svéd Akadémia szabályzatát a botrány után megváltoztatták. A megválasztott tagok korábban egész életükre tagok maradtak, lemondásra nem volt lehetőségük. Egyebek mellett ez a szabály is változott, és tavaly óta több tag távozott a testületből, és új tagokat is felvettek.

Elítélték a Nobel-botrány kirobbantóját / ContextUs

A francia-svéd fotográfust és művészeti igazgatót, Jean-Claude Arnault-t egy nő 2011-es megerőszakolása miatt 2 év börtönbüntetésre ítélték. S Arnault az, aki miatt idén nem osztanak ki irodalmi Nobel-díjat. Jean-Claude Arnault-t 2017 novemberében vádolták meg 18 nő zaklatásával. Bűnlajstromán szerepel, hogy Svédország koronahercegnőjét, Vicoriát is megfogdosta 2006-ban egy akadémiai rendezvényen.

Januárban kilépett az akadémia tagjai közül Katarina Frostenson költő is, akinek francia származású férje a botrány középpontjában állt.

Jean-Claude Arnault fotóst tavaly decemberben ítélték el két rendbeli szexuális erőszakért.

És ő volt az, aki a Frostensontól kapott információ alapján több egymást követő évben a bejelentés előttkiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díjazottak nevét. 

Tiltakozásul alternatív irodalmi Nobel-díj átadását tervezik Svédországban

Az Új Akadémia azt tervezi, hogy októberben adja át az alternatív irodalmi Nobel-díjat. A svéd értelmiségi csoport a Svéd Akadémiát megrázó botrány miatti tiltakozásnak szánja az alternatív díj odaítélését – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján. A 2018-as irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el.

Az 56 éves Danius a Dagens Nyheter című újságnak eljuttatott közleményében azt írta: a közelmúltban felajánlotta az akadémiának, hogy visszatér állandó titkárként, de mivel ezt a testület elutasította, a lemondás mellett döntött.

Promóció
ForrásMTI
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3