Az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága csütörtökön elutasította az Európai Parlament (EP) 7. cikk szerinti eljárás megindításáról szóló állásfoglalásával (Sargentini-jelentés) szemben benyújtott magyar keresetet.​

Nem sikerült megsemmisíttetni a 7. cikk szerinti eljárást Magyarország ellen

Az EP 2018 szeptemberében nem kötelező érvényű állásfoglalást fogadott el, amelyben azt javasolta, hogy a tagállamokat tömörítő tanács az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkének 1. pontja alapján állapítsa meg: Magyarországon fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az Európai Unió alapértékei. 

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés – azóta csak Sargentini-jelentésnek hívjuk – kritikát fogalmazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről.

Judit Sargentini Jelentes 7 Es Cikkely Magyar Kormany Jogallamisag
Judith Sargentini Holland Zöldpárti Képviselő (J) A Nevét Viselő Sargentini-Jelentés Megszavazását Követően Az Európai Parlament Plenáris Ülésén, Strasbourgban 2018. Szeptember 12-Én. A Képviselők A Magyar Jogállamisági Helyzetről Szóló Különjelentést 448 Igen Szavazattal, 197 Ellenében, 48 Tartózkodás Mellett Fogadták El, Strasbourg, 2018. Szeptember 12. / Fotó: Patrick Seeger / Mti / Epa

Magyarország az év októberében keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz, amelyben az állásfoglalás elfogadásának szabálytalanságára hivatkozva a 7. cikk szerinti eljárás megindítását kezdeményező EP-javaslat megsemmisítését kérte. Indoklásában azzal vonta kétségbe az állásfoglalás érvényességét, hogy annak elfogadásakor a tartózkodásokat is figyelembe kellett volna venni a leadott szavazatok kétharmados többségének megállapításához.

Kapcsolódó cikk

A tartózkodások figyelembe vételének elmulasztásával az európai uniós parlament nem tett eleget az uniós szerződésekből eredő követelményeknek – érveltek.

Párhuzamosan pedig a kormánysajtó, élénk az Origóval irdatlan lejárató kampányba kezdett Judith Sargentini ellen.

Az Európai Parlament helyesen számolt és járt el

Az uniós bíróság döntésének indoklásában kijelentette: az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodó szavazatokat. Az EP-képviselők tartózkodásait ugyanis nem kell figyelembe venni annak meghatározásához, hogy a leadott szavazatoknak az uniós szerződés vonatkozó cikkében előírt kétharmados többségét elérték-e.

Értelmezése szerint a „leadott szavazatok” fogalom csak az adott javaslatra vonatkozó pozitív vagy negatív szavazat kinyilvánítását foglalja magában. A tartózkodás, amelyet úgy kell érteni mint az állásfoglalás megtagadását, nem tekinthető „leadott szavazatnak”.

Következésképpen azt a szabályt, amely a leadott szavazatok többségével történő szavazást ír elő, úgy kell értelmezni, hogy az kizárja a tartózkodások figyelembevételét – közölték.

A Sargentini-jelentés elfogadásánál a tartózkodókat nem veszik figyelembe

Végezetül az uniós bíróság megállapította, hogy a tartózkodó szavazatok kizárása nem ellentétes sem a demokrácia elvével, sem pedig az egyenlő bánásmód elvével, tekintettel többek között arra, hogy a szavazás során a tartózkodó képviselők a szabályok ismeretében jártak el. Előzetesen tájékoztatásban részesültek ugyanis arról, hogy a leadott szavazatok számlálásakor a tartózkodásokat nem veszik figyelembe – tették hozzá.

A hónap elejétől működik már az Európai Ügyészség, amely vezetője, Laura Codruța Kövesi szerint a legfontosabb eszköz a jogállamiság megvédésében. A magyar kormány nem csatlakozott az új európai intézményhez, amely fő feladata a korrupció üldözése.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.