Saul Williams megerősítette, hogy a hiphop lehet magas művészet, a költészet pedig menő – a kettő fúziója pedig egyenesen verhetetlen. Amerikai tanóráit kissé szüneteltetve a zene Shakespeare-je Magyarországra látogat, és a Bánkitó Fesztiválon első kézből ad „leckét” majd a hallgatóságnak.

Emlékszünk még rá?

Saul Williams egyike azoknak a művészeknek, akik ugyan kemény munkával értek el nagy eredményeket, ám közbotrányok nélkül, „csendes” hozzáértéssel. Az ő üzenete kulturális, zenei és társadalmi folyóiratokból, nem pedig pletykamagazinokból áradt. Művészete felkavaró, de semmi esetre sem felháborító – emiatt viszont az általa generált változások egy idő után inkább el, mint felismertük. Ideje hát kicsit előkapnunk a történelemkönyvünket!

Hogy születnek a legendák?

1972. február 29-én “anyámnak egy James Brown-koncertről kellett kirohannia, hogy életet adhasson nekem… Azon a koncerten Brown elénekelte a Say It Loud, I’m Black and I’m ProudMondd hangosan: fekete vagyok és büszke – című számát, és ez a cucc bekerült a vérkeringésembe. Ezzel együtt születtem.”

Saul Williams – Experiment (Official 360° Music Video)

Listen to ‘Experiment’ on: Spotify: https://found.ee/SptExYo Apple Music: https://found.ee/ApplExYo Everywhere Else: https://found.ee/FMExYo Pre-Save New Alb…

A sokat sejtető indítást a szülők nevelési mentalitása is nagyban segítette. Egy baptista prédikátor apával és egy általános iskolai tanár anyával a háttérben az első és legfontosabb tanítás az életében a szavak ereje volt. Az olvasás kötelező volt” – nyilatkozta a The Indipendent magazinnak. Hamar magáévá tette a tudást és gyerekhez képest még hamarabb alkalmazta is. Harmadikos korában már fejből mondott Shakespeare-t az iskola darabban, Julius Caesar szerepében.

Shakespeare mint partiállat?

Saul Williams életében a színház és a színházi oktatás mindig is fontos szerepet játszott. Felsőoktatási tanulmányait is ennek szentelte: 1994-ben Morehouse College-ban szerzett BA diplomát színészetből és filozófiából, három évvel később pedig a New York University’s Tisch School of the Arts képzésen mesterdiplomával is kibővítette a palettáját. A mai napig aktívan részt vesz a színházi életben mint előadó és mint oktató.

Az, hogy kiválóan bánt a szavakkal, jól szavalt, kiállásához pedig ráadásul hihetetlen nagy kreativitás is párosult, végül nem az életet jelentő deszkákon bizonyultak világsikerének kulcsához.

Minden út egyetlen kis lépéssel kezdődik: költői és hiphopkarrierjének első állomása így nem színházi, hanem írói debütálása volt az általános iskola negyedik osztályában. Itt írta meg élete első költeményét.

Az inspirációt a ’80-as években népszerű T La Rock banda It’s Yours dala jelentette. E pontnál ált és egyben folyt ketté az élete hiphop és költészet között: „Mindig is fontos volt számomra, hogy én legyek az a gyerek, aki a buliban és az angol órán is ütős” – mondta Saul Williams.

Saul Williams
Saul Williams / Fotó: Echo Music

Nem akarásnak karrier a vége

A hírnév első valódi állomását a Nuyorican Poets Café-ban tartott nem túl híres, de számára annál hívogatóbb „poetryslams” esték jelentették az egyetem alatt. A hangulat hasonlatos egy mai, hazai slam poetry-esthez, annyi különbséggel, hogy bár nem paradicsommal és záptojással, de a közönség nyugodt szívvel lehessegethette a nem jól teljesítő előadókat.

Kőkemény verseny volt olyan feltörni vágyó művészek között, akik a meg-nem-értettek zaklatottságával alkoholizáltak és kritizáltak. Williams erről így nyilatkozott egy interjú során:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem vagyok az a versengő típus, de mindenem, hogy többen váljanak költőkké és kritikusokká.[/perfectpullquote]

Gyakran írt át hiphopszövegeket monológokká színházi szerepeihez, így a szükséges gyakorlattal a háta mögött nem riasztotta el a verseny gondolata.

Putyin hazájában a Sado Opera az életét kockáztatta azért, mert jobbá akarja tenni a világot

Mit csináljon hazájában az a zenekar, aki kiállna a nők és LMBTQ-közösség jogaiért, de törvények tiltják az erről való diskurzust? A Sado Opera tagjai Berlinbe költöztek, és az ország határain kívül hallatják hangjukat. bánkitó fesztivál 2019, bánkitó fesztivál, bánkitó fesztivál vélemények, bánkitó fesztivál fellépők

A közönség pedig imádta! Innentől már csak felfelé vezethetett az út. 1995-re elismert „openmic” költő lett, 1996-ban pedig megnyerte a Nuyorican Poets Facé Grand Slam Champion díját. Az így szerzett ismeretség segítette hozzá, hogy 1998-ban megkapja első filmszerepét: Slam – A szó fegyvere. A filmből két dologra jött rá a világ: Saul Williams kiváló színész, de még ennél is jobb költő. A film számára maga írt dalokkal a Slam megkapta a Sundance fesztivál zsűrijének nagydíját, valamint Cannes-ban a Caméra d’Or-t is bezsebelte. Mire észbe kapott, Williams már világhírnévre tett szert.

Ahol még nem járt rapper

Kezdetét vette hát az a zene pályafutás, ami összesen 10 albumot, 7 szóló lemezt és több mint 40 kollaborációt eredményezett. Példaképe, Paul Roberts nyomdokaiba lépve ő is változást, egyenlőséget és szabadságot hirdetett – ám nem csak a zene által, hanem önmaga számára is. Jelentés, hangzás és tartalom művészi kompozíciója hangzott fel minden dalában.

Melody Marker így nyilatkozott róla: „Egy költő újraértelmezi a határokat lehetetlen és lehetséges között a hiphopban.” Első albuma 2001-ben jelent meg Amethyst Rock Star néven.

Kalamu
Saul Williams / Fotó: Kalamu

Első európai turnéján mutatta be dalait, melyekben kombinálta a rapet, a hiphopot, a költészetet és a slam műfajt. A közvélemény szerint ez kétségkívül új, bár népszerűtlen kombináció, a gyakorlat azonban megcáfolta ezt a feltevést. Meglehet, hogy témái néhol provokatívak, a politika számára túlságosan is aktuálisak és kellemetlenek egyes füleknek. De kit érdekel?

Williams úgy mond igazat, hogy csak a szemet nyitja fel, de senki nem bánt vele.

A turné végére mindenkinek világossá vált, hogy Williams olyan szépen, ahogyan eddig soha senki, az igazságról szaval milliók előtt. A Time Out magazin cikkében úgy fogalmazták meg: „A legpozitívabb dolog, amit megtehetsz mikrofonnal a kezedben, ha igazat mondasz.”

Ha ez még nem lenne elég…

Zenei karrierje mellett természetesen a színészi pályát sem hanyagolta el. 2000-ben főszerepet kapott a Kings of L.A.-ben, hangját pedig kölcsön adta Jean-Michel Basquiat-nak az Origin of Cotton mű, eredetileg 1980-as filmben, amit az évek és a rossz hangtechnika megnémítottak és újra kellett szinkronizálni.

Betekintést nyerhetünk Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat komplex barátságába intim, korábban soha-nem-látott fotók által – ContextUs

Egy híres művész élete mindig izgalmasnak tűnik. Tágas stúdiólakásban tölteni a mindennapokat, életre kelteni valamit, amit csak szeretnél, jó esetben még méltányos fizetést is hazavinni cserébe – egyértelműen jó ajánlatnak hangzik. Azonban ennek is megvannak a maga hátrányai. Például nehéz lehet az alkotás nyomásával megküzdeni vagy a paparazzi elől menekülni.

2001-ben Kevin Spacey-vel került vászonra a K-Pax-ben. Végül, nem mozgóképeken és kevés felhajtással ugyan, de állandó szerepet vállalt az amerikai színházi oktatásban előadóként. Szériája népszerűségével együtt a mai napig töretlen karrierrel büszkélkedhet e téren is. Ki tudja, előadásában talán színészi tudását is megcsillogtatja majd a Bánkitó Fesztiválon. Akár így lesz, akár nem, Saul Williams minden szava kincset ér, és ha valamiből, hát azokból nem lesz hiány a fesztiválon!

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet