Huszonhat éve mutatták be a Schindler listáját. Egy piros kabátos kislány révén az életeket mentő német gyártulajdonos története több millió néző számára helyezte új megvilágításba az újkor legembertelenebb népirtását. Nagy valószínűséggel mindannyian többször éltük át Spielberg képkockáin keresztül a modernkori Európa leggyalázatosabb éveit. Mostani összeállításunkban tíz olyan érdekességét gyűjtöttünk össze, amelyről kevesebbet hallhattunk.

Nem csak egy lista létezett

Schindler Listaja Erdekessegek 2019 2

Noha a film szerint egyetlen lista létezett, a valóságban a német gyártulajdonos hét listát készített. Ebből négy mind a mai napig fellelhető. Kettő a nyugat-jeruzsálemi Yad Vashem múzeumban található, egy Washingtonban, egy pedig magántulajdonban. Schindler több mint ezer ember életét mentette meg listáival, azáltal, hogy az ezekre felkerülő személyeket pótolhatatlan munkaerőként jelölte meg. Egész családok megmentése érdekében a gyermekeket idősebbnek, míg az időseket jóval fiatalabbnak tüntette fel az SS-nek szánt összesítésekben.

Spielberg pro bono vállalta a filmet

Steven Spielberg Schindler Listaja
Steven Spielberg / Fotó: Getty Images

A rendező egyáltalán nem fogadott el honoráriumot, fizetséget a film készítéséért. Úgy gondolta, hogy ennek a megrendezése, a velünk élő emberi gonoszág elleni erkölcsi kiállás miatt kötelessége. Spielberg így az erre befolyt összeget arra használta fel, hogy létrehozza az USC Shoah Foundationt. Az 1994-ben alapított amerikai szervezet azóta többek között a holokauszttúlélők személyes történeteit összegyűjtő központként funkcionál.

A piros kabátos kislány valódi történelmi alak

Schindler Listaja Erdekessegek Piros Kabatos Kislany
A Piros Kabátos Kislány, Akit Oliwia Dabrowska Alakított / Fotó: Universal Pictures

A filmben többször feltűnő, minden bizonnyal a holokauszt gyermekáldozatait szimbolizáló kislányt egy a valóságban is létező túlélőről mintázták. Roma Ligockára a krakkói gettóban mindenki feltűnően élénkpiros kabátjáról emlékezett. A ma 81 éves asszony később festő lett, és önéletrajzi művet is írt A lány a piros kabátban címmel. A kislányt a filmben Oliwia Dabrowska lengyel gyerekszínész alakította. Spielberg a gyermek szüleivel megígértette, hogy nem mutatják meg neki a filmet, amíg 18 éves nem lesz. A házaspár sajnos azonban nem tartotta be az ígéretet, így a kislány már 11 évesen látta azt.

Schindler bárkája

Schindler Listaja Erdekessegek 2019 3

A film alapját Thomas Keneally ausztrál író, magyar nyelven is olvasható, a bibliai történetre utaló Schindler bárkája című regénye adta. Keneally a nyolcvanas években kaliforniai útja során egy holokauszttúlélőtől, egy bőrárú bolt tulajdonosától, Leopold Pfefferbergtől hallott a százak életét megmentő német gyártulajdonosról. A történetből készült regény 1982-ben került a könyvesboltok polcaira és szinte azonnal óriási siker lett világszerte.

A film a túlélőkre is hatott

Schindler Listaja Erdekessegek 2019 4

Spielberg alkotása pszichológiai felszabadulást okozott sok-sok holokauszttúlélő esetében. A PTSD-ben szenvedő emberek többségére jellemző, hogy nem merik vagy nem képesek kibeszélni az átélt traumáikat. Ez a gátoltság óriási problémát jelent gyógyulásában. Több túlélő számolt be róla, hogy a Schindler listája felszabadítóan hatott rá. Többen ennek megtekintése miatt váltak képessé arra, hogy saját holokauszttörténetüket elmeséljék közvetlen és akár tágabb környezetüknek.

Az egyetlen náci sír Jeruzsálemben

 

Oscar Schindler az egyetlen olyan náci párttag, akinek végső nyughelye Jeruzsálemben található. Az egykori megmentő sírja a jeruzsálemi óváros közelében a Cion-hegynél lelhető fel egy a ferences rend által fenntartott katolikus temetőben. A film utolsó perceiben feltűnő emlékhelyet azóta is bárki szabadon felkeresheti.

Polanski lett volna a rendező

Roman Polanski Schinder Listaja
Roman Polanski / Fotó: Nicolas Guerin / Contour / Getty Images

Spielberg a film produkciós teendőit vállalta, rendezőnek azonban Roman Polanskit szerette volna felkérni. A rendező azonban olyan mértékben érezte magát érintettnek, hogy nem vállalta. Polanski 8 éves koráig maga is a krakkói gettóban élt, ahonnan ő ugyan meg tudott szökni, édesanyja viszont Auschwitzban vesztette életét. 2002-ben azonban Polanski már felkészültebbnek érezte magát, és megrendezte saját holokausztot tematizáló alkotását, a szintén méltán számos díjat nyert A zongoristát.

Diplomafilm lett belőle

Schindler Listaja Erdekessegek 2019 6

Spielberg, aki megszakította tanulmányait, a Long Beach-i Állami Kaliforniai Egyetemen több mint harminc év után visszaült az iskolapadba. 2002-ben pedig a Schindler listáját mutatta be vizsgafilmként. Noha az egyetem oktatói többnyire rövidfilmeket szoktak elfogadni diplomafilmként, az addigra több Oscar- és Golden Globe-díjas alkotás esetében kivételt tettek.

Spielberg maga is antiszemita csúfolódás elszenvedője volt

Schindler Listaja Erdekessegek 2019 5

A rendező maga is élt át antiszemita indíttatású támadásokat gyermekkorában. Spielberg több helyen nyilatkozott arról, hogy egykori általános iskolájában, több, a közösségben népszerűnek számító gyerek csúfolta származása miatt. Fiatalon emiatt sokszor szégyellte is zsidóságát. Érezte ezt annak ellenére, hogy olyan ortodox családból származott, ahol a zsidó identitást mindenki büszkén vállalta.

Ford nem vállalta

Harrison Ford Schindler Listaja
Harrison Ford / Fotó: Kirk Mckoy / Los Angeles Times

Oscar Schindler szerepére Spielberg először Harrison Fordot szemelte ki. A színész tartva attól, hogy karaktere túlságosan összenőtt Han Solóval és Indiana Jones-szal, és hogy így erodálná a film mondanivalóját, nem vállalta a felkérést. A rendező csak ezután kereste meg Liam Neesont a szereppel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.