Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus iparművész alkotásaiból nyílt szombaton állandó kiállítás Szombathelyen.

115 Schrammel Imre-alkotást csodálhatunk meg

A Nemzet Művésze 2019-ben szülővárosának adományozta válogatott életművét, ennek darabjai, valamint a Herendi Porcelánművészei Múzeumból letétbe helyezett művek, összesen 115 alkotás látható az erre a célra felújított belvárosi műemléki épületben – írja a Kultúra.hu az MTI nyomán.

Schrammel Imre kiállítását Wehner Tibor művészettörténész az alkotó jelenlétében ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felidézve a hét évtizedes alkotói pálya fejezeteit, műveinek tematikai csoportjait “a korai hollóházi tárgyaktól a konstruktív alakzatokon, a fegyverrel átlőtt-roncsolt szabályos plasztikákon, a madártetem-maradványok kompozícióin, a mitológiai és bibliai alakok fájdalmasan deformált alakjain át a karneváli, tündöklő színekben játszó mázas porcelánfigurákig, majd a csendélet-plasztikákig és az állatszobrokig”.

Szombathely új kulturális intézménye a Múzeumok Éjszakáján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester az avatáson hangsúlyozta: egy színvonalas kiállítóhellyel és rengeteg felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodott a város.

A gyűjteménynek otthont adó mintegy 150 éves Éva-malom épületét a Magyar Állam vásárolta meg és adta Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzatának ingyenes vagyonkezelésbe.

A művész az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, ebben folytathatja évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit

Felújítására 280 millió forintos uniós pályázati forrásból nyílt lehetőség. Az épületben fogadóhelyiség, két kiállítótér és egy kézműves foglalkozásokra alkalmas műhely kapott helyet. A létesítmény különlegessége, hogy homlokzatára a szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek.

A Schrammel-gyűjtemény Szombathely múzeumi negyedében, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeként működik.

A szombaton megnyitott állandó kiállítás tematikus rendben mutatja be a művész pályáját. A terembe belépve a Kapuk sorozat darabjai invitálják beljebb a látogatót a további egységek megtekintéséhez. Láthatók a pálya elején született hollóházi porcelánkísérletek darabjai, valamint az alkotó legforradalmibb alkotásai, a lőtt munkák. A lövés és robbantás alakította áttöréseken áttekintve a kiállítás két másik tematikus egységébe lehet bepillantani: a történelmei sorsfordulókra utaló művekre és a férfi-bika gondolattal játszó Minótauroszok világába.

Külön témaként vannak jelen a kiállításban a személyes vonatkozású portrék és állatábrázolások, valamint a csendéletek.

A megnyitó ünnepségen Csapláros Andrea múzeumigazgató ajándékkal köszönte meg, hogy Schrammel Imre alkotásai az intézmény gyűjteményét gyarapítják: a művész az új, szombathelyi korszak kezdetének jelképeként egy üres naplót kapott, ebben folytathatja évtizedekkel ezelőtt elkezdett bejegyzéseit.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet