Mi az egyéni szabadság ára? Sebastian Lelio leszbikus filmje a határokat feszegeti

Sebastian Lelio filmjei nem a könnyen emészthetőségükről híresek. Legújabb filmje, Disobedience (magyarul A rabbi meg a lánya) olyan történetet mesél el, amelyben a tiltott szerelem és a szigorú vallási szabályok között feszülő ellentét három különböző szemszögből látható. Megéri kockáztatni?

Romit (Rachel Weisz) apja temetésére érkezik haza Londonba. Találkozik gyerekkori barátaival, Doviddal (Alessandro Nivola) és Estivel (Rachel McAdams). A film hármuk történetére fókuszál.

Dis
Fény Derül A Titkukra? / Fotó: Imdb

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Barokk darab, ahol folyamatosan három narratíva keveredik[/perfectpullquote]

– mondja Lelio a filmről.

A rendező ragaszkodott ahhoz, hogy az ortodox zsidó közösséget ne ellenségként állítsa be, elmondása szerint az túl egyszerű lett volna. Nagy hangsúlyt fektetett a vallási rituálék pontos bemutatására. Ebben már a forgatókönyvírás alatt is volt segítségük, és a segítők száma a forgatás alatt is növekedett. Így mindenki tudott hívni valakit, amikor valamivel kapcsolatban kérdés merült fel.

A zsidó közösségi szokások pontos leképezése mellett a film egy gyötrelmes küzdelemre fókuszál: Romit és Esti szerelmére. A leszbikus kapcsolatok nehézsége egy szigorú vallási körben még inkább kiéleződik. Lelio alkotása ugyanazt a dilemmát járja körül három különböző nézőpontból. Ennek az eredménye egy mélyen megérintő vizsgálata az egyén szükségleteinek, szemben a tágabb közösségben betöltött szerepével. Mindegyiknek van olyan aspektusa, amelyikkel a néző egyet tud érteni, és olyan, amelyikkel nem.

Egy leszbikus örömlány titkai – Velvet őszintén a szexipar világáról – Interjú

A középiskolai évek alatt történt, miután elveszttette ápolónői mellékállását, hogy gyorsan új munkát kellett találnia, amellyel sokat kereshet és rugalmas időbeosztású. Ahogy mondani szokták, fiatal volt és kellett a pénz – ezért döntött úgy, hogy eszkortként fogja pénzért kínálni bájait. Korábban dolgozott már Amszterdamban mint burleszk táncos – ekkor már bepillantást nyerhetett a szexipar világába.

A rendezőt az egyén és annak közösség felé tartozó kötelessége közötti feszültség vonzotta. A film központi eleme, hogy a szereplőknek muszáj átgondolniuk a világról alkotott véleményüket, más különben nem tudnak a megértés következő szintjére lépni. Romit és Esti szexuális ébredése pillanatnyilag megállítja a filmet. Anélkül, hogy Lelio meztelenséget használt volna, hosszan és lassan mutatja be a két nő közötti erotikus vonzalmat, ami attól erotikus, ami bennük, belül zajlik, miközben kötelezettségeik súlya alatt mindketten küzdenek.

Nézd meg a film előzetesét:

DISOBEDIENCE | Official Trailer

WATCH NOW: https://bleecker.me/DisobedienceAppletvYT Follow us on social for more: Official Bleecker Street Site: https://bleeckerstreetmedia.com/ LIKE us on…

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból