Nekünk már tényleg kicsengettek – Sébastien Marnier filmje a Titanicon

Egy gimnáziumi tanár kiveti magát diákjai előtt az osztályterem ablakán, de a történet korántsem erről szól. A Kicsengettek sötét utat mutat egy világba, amelyben Greta Thunberg rémálma valóra válik. Budapesten, az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta első alkalommal a magyar közönség Sébastien Marnier nyomasztó hangulatú nagyjátékfilmjét.

Gregor Samsa iskolába megy

Egy öngyilkosság látványa minden esetben sokkoló, ám egy francia gimnázium diákjainak kis csoportja meglepően érzelemmentesen reagál. Ebbe a nem hétköznapi szituációba csöppen Pierre Hoffman helyettesítő tanár.  A hatfős, koraérettnek tűnő csapat verekedéseket provokál és félelmet kelt a gimnáziumban. A különös csoport  azért haragos, mert a gonosz felnőttek elpusztítják a bolygót.

schools out lheure de la sortie still 1 1
Kicsengettek / Fotó: Venice Film Festival

Az új tanár figyelmét egyre inkább felkeltik a dühös gyerekek, akik fokozatosan pokollá teszik az életét. Amikor a kis csapat által elrejtett DVD-ken felfedezi, mire készülnek, mindent megtesz, hogy megállítsa őket.

A felvételek tartalma a környezetvédelmi propaganda montázsfilmjeit idézi. Természeti katasztrófákat, vágóhidakat és Donald Trumpot látjuk – mintha csak Greta Thunberg vágta volna össze az anyagot elrémítésül.

A diákokat megfigyelő Pierre-rel együtt látjuk a filmet a filmben, egy sötét szobában. A tanár, ahogy minél többet nyomoz diákjai után, egyre mélyebbre merül a slamasztikába. Ismeretlen telefonáló zaklatja, otthonában a csapból víz helyett sár folyik, ágyát csótányok lepik el. Persze ha valaki Kafkából írja a doktoriját, számíthat is az utóbbira.

“Ne rám figyeljetek, hanem a tudósokra!” – Greta Thunberg üzen a világnak / Vélemény

2018 nyarán európai rekordokat döntő hőhullámok és erdőtüzek söpörtek végig kontinensünk északi felén. Nem kevés svéd földterületet pusztított el a tűz, egészen az Északi-sarkig. Az akkor 15 éves Greta ezért egy napon, iskola helyett, leült a svéd parlament elé. Egyedül ült az aszfalton, mert senki sem csatlakozott hozzá.

A főhős ellen pont úgy lázad fel saját világa, ahogy közös bolygónk pusztul körülöttünk. Ezt a párhuzamot a Pierre által meglelt DVD-k nyugtalanító tartalma több ízben érzékelteti. A katarzis viszont végig sejthető mindazon nézőknek, akik a kisvárosi háttérnek is figyelmet szentelnek.

Nyomasztó szerepcsere

Pierre egyre paranoiásabb, őrületbe hajló karakterét Laurent Lafitte hozza hitelesen. Remekül kiegészíti őt a gyerekekszínész gárda.  A tanárokról ugyanez a sokszínűség nem mondható el. Fölöslegességük a hangsúlyos, nem pedig az értékelhető jelenlétük. Mintha csak a kötelező bulijelenet kedvéért szerepelnének a filmben vagy azért, hogy Pierre döntéseihez statisztáljanak.

school s out
Mennyire erős a tanerő? / Fotó: UniFrance

A diákok közül kiemelkedik a Luana Bajrami által megformált Apolline karaktere és Victor Bonnel játéka, aki Dimitrit alakítja.  Mintha a Ragyogásból ismert ikerpár térne vissza idősebb kiadásban.

Dimitri és Apolline hideg és felnőttes jelenléte erős kontrasztban áll Pierre gyermekien kutató tekintetével és intenzív kíváncsiságával.

A fiatalok úgy szólalnak meg a filmben, mintha súlyos dolgot rejtegető felnőttek beszélnének, nem pedig tinédzserek az iskolapadban. Ez a szerepcsere a tanár és diákjai között végig nyugtalanító marad mind Pierre, mind a közönség számára.

Öngyilkosság, zaklatás és buli

Az expozíció figyelemfelkeltő, hiszen ügyes marketingfogás ablakon kiugró tanárral eladni egy filmet- Ám innentől el is felejthetjük a hasonló gesztusokat. Az öngyilkos tanerő szerepe mindössze annyi, hogy képbe kerüljön Pierre, a valódi főszereplő. Személyén keresztül próbálunk eligazodni mi, nézők is az eseményekben. Vele együtt fedezzük fel a diákok elsőre érthetetlennek tűnő, agresszív világát, majd viselkedésük okait.

lheure de la sortie sc3a9bastien marnier laurent lafitte schools out avenue b productions empoignade
Ki az agresszív? / Fotó: Brussels Life

A főhős telefonos zaklatója amolyan plusz mellékszál, a bulijelenet pedig felesleges. Mintha a Barátok közt valamely fergeteges partiját látnánk, és ez kizökkent bennünket a film ritmusából. Úgy tűnik, a rendező mindenáron ki akarta tölteni a nagyjátékfilm kereteit a kötelezőnek vélt jelenetekkel. Pedig a bátor egyszerűség kifejezetten jól állna a történetnek, hisz a feszültség adagolása végig mesteri.

A film Christophe Dufossé  L’Heure de la sortie című  regénye alapján készült. A mozgóképes változat egyik fő problémája a karakterek és jelenetek túltengése.

Amennyiben Sébastien Marnier, aki nemcsak írója, hanem rendezője is a produkciónak, valamelyest külső szemmel tekintett volna forgatókönyvére, valószínűleg jobban jár. Túl sokat akart elmesélni egy olyan történetben, ahol a kevesebb több lett volna.

Stephen King Csernobilban

A Kicsengettek alapvetően dráma, de misztikus hangulata és a főhős szinte horrorfilmekbe hajló lázálmai Stephen King tollából is születhettek volna. A vidéki kisváros bicikliző gyerekeinek látványánál pedig még a Stranger Things-ből ismert szintetizátorhangok is felcsendülnek. A nyolcvanas éveket visszahozó hangzásért a különös nevű francia zeneszerző, Zombie Zombie a felelős.

Schools Out still 01
Generációs konfliktus vagy annál sokkal durvább? / Fotó: Laurent Champoussin

Visszafogottan, mégis mesterien teremti meg a nyugtalanság érzését, ahogy a történetben előre haladunk. A jókor használt hangeffektek és a nyomasztó atmoszférájú zene sokat hozzáad a feszült hangulathoz és a főszereplő lelkiállapotának érzékeltetéséhez.

A képi világ Romain Carcanade operatőrnek köszönhető, tele ismerős megoldásokkal: Stephen King Derry nevű kisvárosát láthatjuk francia verzióban, a csernobilira emlékeztető atomerőmű tőszomszédságában.

Ezúttal bohócok nélkül, de rájuk nincs is szükség, mert a diákok őrültségének vizuális élménye éppen eléggé felkavaró. A főszereplő megfigyelői szubjektívje is remek ritmusban váltakozik a semleges nézői aspektussal.

Az őrület velünk marad

A Kicsengettek boncolgat egy fontos kérdést: mi számít őrültségnek egy eleve őrült világban? Nézői szemmel nehéz eldönteni, hogy a lázálmokkal küzdő tanárral vagy az egymást kínzó nihilista diákokkal próbáljon azonosulni.

School’s Out / L’Heure de la sortie (2019) – Trailer (French)

Directed by : Sébastien Marnier Produced by : Avenue B Productions, 2L Productions Genre: Fiction – Runtime: 1 h 43 min French release: 09/01/2019 Production…

A kérdésből adódó bizonytalanság miatt a történetben végig kitart a nyomasztó hangulat, amit a katarzis sem old fel. Pedig egy ilyen aprólékosan felépített film azért többet érdemelt volna egy kiszámítható végkifejletnél.

Amennyiben eltekintünk a propagandisztikus tartalomtól, akkor a Kicsengettek egy visszafogott költségvetésű kortárs horror, ami azért képes megszorongatni a lelkünket.

Sébastien Marnier  2018-ban bemutatott  alkotását a magyar közönség az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta először. Legközelebb már csak a televízióban csíphető el november 9-én a Cinemax 2 műsorán.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból