Egy gimnáziumi tanár kiveti magát diákjai előtt az osztályterem ablakán, de a történet korántsem erről szól. A Kicsengettek sötét utat mutat egy világba, amelyben Greta Thunberg rémálma valóra válik. Budapesten, az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta első alkalommal a magyar közönség Sébastien Marnier nyomasztó hangulatú nagyjátékfilmjét.

Gregor Samsa iskolába megy

Egy öngyilkosság látványa minden esetben sokkoló, ám egy francia gimnázium diákjainak kis csoportja meglepően érzelemmentesen reagál. Ebbe a nem hétköznapi szituációba csöppen Pierre Hoffman helyettesítő tanár.  A hatfős, koraérettnek tűnő csapat verekedéseket provokál és félelmet kelt a gimnáziumban. A különös csoport  azért haragos, mert a gonosz felnőttek elpusztítják a bolygót.

Schools Out Lheure De La Sortie Still 1 1
Kicsengettek / Fotó: Venice Film Festival

Az új tanár figyelmét egyre inkább felkeltik a dühös gyerekek, akik fokozatosan pokollá teszik az életét. Amikor a kis csapat által elrejtett DVD-ken felfedezi, mire készülnek, mindent megtesz, hogy megállítsa őket.

A felvételek tartalma a környezetvédelmi propaganda montázsfilmjeit idézi. Természeti katasztrófákat, vágóhidakat és Donald Trumpot látjuk – mintha csak Greta Thunberg vágta volna össze az anyagot elrémítésül.

A diákokat megfigyelő Pierre-rel együtt látjuk a filmet a filmben, egy sötét szobában. A tanár, ahogy minél többet nyomoz diákjai után, egyre mélyebbre merül a slamasztikába. Ismeretlen telefonáló zaklatja, otthonában a csapból víz helyett sár folyik, ágyát csótányok lepik el. Persze ha valaki Kafkából írja a doktoriját, számíthat is az utóbbira.

“Ne rám figyeljetek, hanem a tudósokra!” – Greta Thunberg üzen a világnak / Vélemény

2018 nyarán európai rekordokat döntő hőhullámok és erdőtüzek söpörtek végig kontinensünk északi felén. Nem kevés svéd földterületet pusztított el a tűz, egészen az Északi-sarkig. Az akkor 15 éves Greta ezért egy napon, iskola helyett, leült a svéd parlament elé. Egyedül ült az aszfalton, mert senki sem csatlakozott hozzá.

A főhős ellen pont úgy lázad fel saját világa, ahogy közös bolygónk pusztul körülöttünk. Ezt a párhuzamot a Pierre által meglelt DVD-k nyugtalanító tartalma több ízben érzékelteti. A katarzis viszont végig sejthető mindazon nézőknek, akik a kisvárosi háttérnek is figyelmet szentelnek.

Nyomasztó szerepcsere

Pierre egyre paranoiásabb, őrületbe hajló karakterét Laurent Lafitte hozza hitelesen. Remekül kiegészíti őt a gyerekekszínész gárda.  A tanárokról ugyanez a sokszínűség nem mondható el. Fölöslegességük a hangsúlyos, nem pedig az értékelhető jelenlétük. Mintha csak a kötelező bulijelenet kedvéért szerepelnének a filmben vagy azért, hogy Pierre döntéseihez statisztáljanak.

School S Out
Mennyire Erős A Tanerő? / Fotó: Unifrance

A diákok közül kiemelkedik a Luana Bajrami által megformált Apolline karaktere és Victor Bonnel játéka, aki Dimitrit alakítja.  Mintha a Ragyogásból ismert ikerpár térne vissza idősebb kiadásban.

Dimitri és Apolline hideg és felnőttes jelenléte erős kontrasztban áll Pierre gyermekien kutató tekintetével és intenzív kíváncsiságával.

A fiatalok úgy szólalnak meg a filmben, mintha súlyos dolgot rejtegető felnőttek beszélnének, nem pedig tinédzserek az iskolapadban. Ez a szerepcsere a tanár és diákjai között végig nyugtalanító marad mind Pierre, mind a közönség számára.

Öngyilkosság, zaklatás és buli

Az expozíció figyelemfelkeltő, hiszen ügyes marketingfogás ablakon kiugró tanárral eladni egy filmet- Ám innentől el is felejthetjük a hasonló gesztusokat. Az öngyilkos tanerő szerepe mindössze annyi, hogy képbe kerüljön Pierre, a valódi főszereplő. Személyén keresztül próbálunk eligazodni mi, nézők is az eseményekben. Vele együtt fedezzük fel a diákok elsőre érthetetlennek tűnő, agresszív világát, majd viselkedésük okait.

Lheure De La Sortie Sc3A9Bastien Marnier Laurent Lafitte Schools Out Avenue B Productions Empoignade
Ki Az Agresszív? / Fotó: Brussels Life

A főhős telefonos zaklatója amolyan plusz mellékszál, a bulijelenet pedig felesleges. Mintha a Barátok közt valamely fergeteges partiját látnánk, és ez kizökkent bennünket a film ritmusából. Úgy tűnik, a rendező mindenáron ki akarta tölteni a nagyjátékfilm kereteit a kötelezőnek vélt jelenetekkel. Pedig a bátor egyszerűség kifejezetten jól állna a történetnek, hisz a feszültség adagolása végig mesteri.

A film Christophe Dufossé  L’Heure de la sortie című  regénye alapján készült. A mozgóképes változat egyik fő problémája a karakterek és jelenetek túltengése.

Amennyiben Sébastien Marnier, aki nemcsak írója, hanem rendezője is a produkciónak, valamelyest külső szemmel tekintett volna forgatókönyvére, valószínűleg jobban jár. Túl sokat akart elmesélni egy olyan történetben, ahol a kevesebb több lett volna.

Stephen King Csernobilban

A Kicsengettek alapvetően dráma, de misztikus hangulata és a főhős szinte horrorfilmekbe hajló lázálmai Stephen King tollából is születhettek volna. A vidéki kisváros bicikliző gyerekeinek látványánál pedig még a Stranger Things-ből ismert szintetizátorhangok is felcsendülnek. A nyolcvanas éveket visszahozó hangzásért a különös nevű francia zeneszerző, Zombie Zombie a felelős.

Schools Out Still 01
Generációs Konfliktus Vagy Annál Sokkal Durvább? / Fotó: Laurent Champoussin

Visszafogottan, mégis mesterien teremti meg a nyugtalanság érzését, ahogy a történetben előre haladunk. A jókor használt hangeffektek és a nyomasztó atmoszférájú zene sokat hozzáad a feszült hangulathoz és a főszereplő lelkiállapotának érzékeltetéséhez.

A képi világ Romain Carcanade operatőrnek köszönhető, tele ismerős megoldásokkal: Stephen King Derry nevű kisvárosát láthatjuk francia verzióban, a csernobilira emlékeztető atomerőmű tőszomszédságában.

Ezúttal bohócok nélkül, de rájuk nincs is szükség, mert a diákok őrültségének vizuális élménye éppen eléggé felkavaró. A főszereplő megfigyelői szubjektívje is remek ritmusban váltakozik a semleges nézői aspektussal.

Az őrület velünk marad

A Kicsengettek boncolgat egy fontos kérdést: mi számít őrültségnek egy eleve őrült világban? Nézői szemmel nehéz eldönteni, hogy a lázálmokkal küzdő tanárral vagy az egymást kínzó nihilista diákokkal próbáljon azonosulni.

School’s Out / L’Heure de la sortie (2019) – Trailer (French)

Directed by : Sébastien Marnier Produced by : Avenue B Productions, 2L Productions Genre: Fiction – Runtime: 1 h 43 min French release: 09/01/2019 Production…

A kérdésből adódó bizonytalanság miatt a történetben végig kitart a nyomasztó hangulat, amit a katarzis sem old fel. Pedig egy ilyen aprólékosan felépített film azért többet érdemelt volna egy kiszámítható végkifejletnél.

Amennyiben eltekintünk a propagandisztikus tartalomtól, akkor a Kicsengettek egy visszafogott költségvetésű kortárs horror, ami azért képes megszorongatni a lelkünket.

Sébastien Marnier  2018-ban bemutatott  alkotását a magyar közönség az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta először. Legközelebb már csak a televízióban csíphető el november 9-én a Cinemax 2 műsorán.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.