Éva az első magyar nő, aki tüdőtranszplantáció után adott életet egy egészséges babának.

Évát 2014-ben pulmonális hipertóniával diagnosztizálták, ami azt jelenti, hogy a tüdőben ismeretlen okok miatt összeszűkülnek az erek, emiatt a szívnek pedig jóval nagyobb munkát kell végeznie. Gyógyszeresen kezelhető a betegség, de az igazi megoldást a tüdőátültetés jelenti. 2018 szeptemberében romlani kezdett az állapota, intenzív osztályra is került. Végül 2019 áprilisában végezték el rajta az átültetést, írjaBlikk.

14 éves korom óta anya akartam lenni, és ez a vágy sokkal erősebb volt, mint hogy féljek a komplikációktól

– mesélte az anya, akinek a transzplantáció előtt esélye sem lehetett volna arra, hogy túlélje a várandósságot. A műtét után 3 évvel esett teherbe, és Éva mindent megtett, hogy a terhesség komplikációk nélkül menjen le, és elkerülje az apróbb fertőzéseket is. 

Extrém eset, hogy transzplantált személy gyermeket szülhet, hiszen bármilyen komplikáció lép fel a szervátültetés következtében, az az anya és a születendő gyermek életét is veszélyezteti

– magyarázta a Semmelweis Egyetem oldalán dr. Bohács Anikó, az anya poszt-transzplantációs kezelőorvosa.

Semmelweis Egyetem Tudoatultetes Szules Csoda

Az újdonsült szülők az első hat hétben próbálnak különösen óvatosak lenni, egyelőre a családtagok még nem láthatják a kicsit, nehogy valamilyen betegséget adjanak át neki.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet