Sergio Purtell nosztalgikus képei visszarepítenek a ’70-es és ’80-as évek Európájába  

Sergio Purtell fotográfus fiatal korában bejárta egész Európát. Most egy albumon keresztül mindannyian nosztalgiázhatunk vele, akiknek hiányzik a szabad utazás, csavargás lehetősége.

Vigyázat, erős nosztalgiaveszély!

Sajnos, idén a gondtalan vakációzás lehetősége csak kevesek kiváltsága lesz, sokaknak marad az álmodozás. Jó esetben, a saját régebbi nyaralós képeinket nézegetve gondolatban visszatérhetünk kedvenc városainkba, tájainkra. Ezt tette Sergio Purtell fotós is, aki saját képeit egy sorozat alá, könyvbe rendezve megosztotta a nagyközönséggel legszebb emlékeit fiatalkori, szabad nyarairól.

sergio putrell europa nyaralas
/ Fotó: Sergio Purtell

Az 1970-es évek végétől az 1980-as évek közepéig Purtell minden nyáron vett egy olcsó repülőjegyet New Yorkból Londonba, aztán beszerzett szintén jó áron egy Eurail vonatjegyet, amivel egész Európában szabadon csavaroghatott.

Divattippek a múltból: Diana hercegnő mint a nyár reklámarca

Divattippek a múltból: Diana hercegnő mint a nyár reklámarca Diana hercegnő nyaralós képeinek látványa mindannyiunknak meghozza a kedvét az utazáshoz – és persze rávilágíthat, milyen darabokat is kéne feltétlenül beszereznünk a nyári gardróbunkba. Piramisok, Saint Tropez-i tengerpart, családi hajókirándulás vagy éppen hivatalos látogatás valamelyik afrikai országba?

Love’s Labour címen megjelent albumában a Fortepan-hangulatú, fekete-fehér képein dokumentálta kalandjait: a felfedezett helyeket, az embereket, akikkel megismerkedett. Az egész kötetet áthatja a romantikus, nosztalgikus emlékezés a londoni, párizsi, római vakációkról. De bármely helyre szeretettel emlékezik, ahol csak megfordult, írja a Creative Boom.

sergio putrell tengerpart
/ Fotó: Sergio Purtell

„Tanulmányoztam a finom gesztusokat, a szabadidőben megfigyelhető dacosságot. Amikor a parkokban, köztereken sétáltam, összebarátkoztam emberekkel, akik beengedtek a lakásukba. Megengedték, hogy lefotózzam az életüket, ami olyan ismerősnek tűnt, pedig éppen csak akkor érkeztem” – meséli Purtell.

Alina van Ryzin fotós gender-identitásának felvállalás-története

A hét történelmi Sister Colleges-ből, azaz az Egyesült Államok észak-keleti részén található, nők számára alapított elit felsőoktatási intézményből mára csupán ötben képeznek kizárólag nőket. Ide tartozik a Philadelphia környékén csodálatos környezetben elterülő Bryn Mawr College is. A neogótikus stílusban épült kampuszt 1885-ben alapították, majd a magas rangú kvéker intézmény 1894-1922 között, a második dékán, M.

A vándorlás érthető Purtell esetében. 18 éves korában a chilei diktatúra elől menekült el. Beleszeretett a fényképezésbe, és a művészettörténet órákon kedvet kapott Európa bebarangolásához. Amikor megérkezett, rögtön santiagói életére gondolt. A manierizmus, a szokások, az építészet, a lazaság, a reggeli kávézás, a délutáni hűsölés egy szökőkút tövében, és a nap lezárása a helyi szórakozóhelyen egy pohár borral mind ismerős volt számára.

Azok az apró, rejtett gesztusok

„Egy fiatalember elindul, hogy megtalálja a szerelmét. Ahogy utazik az öreg kontinensen, megtanulja elfelejteni a múltat, megtanul a jelenben élni és értékelni az utat. Hogyan leszünk szerelmesek? Úgy, hogy jelen vagyunk, ami elengedhetetlen, ha fotózunk a nagyvilágban” – mondja a fotós a sorozatról.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fotózásban a szerelem nem lehet vak, bár sok mindent nem veszünk észre: egy finom mozdulatot, egy pillantás ragyogását, a bőr textúráját, egy nyak formáját, egy futó arcpírt, egy szomorú szempárt, a szerény bájt. A szeretet valami nálunk sokkal nagyobbhoz kapcsolhat. Kíméletlen elkötelezettséget igényel. A patakok a folyóba torkollanak, a folyók az óceánokba, és a hullámok átölelik egymást[/perfectpullquote]

– írja könyvében.

sergio putrell parizs
/ Fotó: Sergio Purtell

Sergio Purtell Love’s Labour című munkája visszarepít a gondtalan európai nyarak korába, amikor még szabadon lehetett utazgatni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból