Nézem Képzőművészet Séta a meztelen gránitóriások parkjában

Séta a meztelen gránitóriások parkjában

Promóció

Ha Norvégia kerül szóba mindenkinek a fjordok, a vikingek és az elképesztően magas árak jutnak az eszébe. Pedig művészetben sincs itt hiány, egyből ott van a leghíresebb norvég, Edvard Munch. De van egy másik alkotó, aki legalább ugyanannyira meghatározó alakja Oslónak. Ő Gustav Vigeland, aki egy egész parkot hagyományozott a norvég fővárosra.

Promóció
- Advertisement -

Az oslói Frogner parkban található a világ legnagyobb publikus szoborgyűjteménye, melyben egyetlen művész, Gustav Vigeland (1869-1943) alkotásai láthatóak. De ki is volt ő? Többek között a Nobel-békedíj medáljának tervezője, aki műteremért cserébe hagyományozta alkotásait Oslóra, beleértve a szobrokat, rajzokat, metszeteket és modelleket is, azzal a feltétellel, hogy azokat mindenki számára szabadon hozzáférhetővé kell tennie a norvég fővárosnak.

A szobrok az emberi élet összes lehetséges érzelmét, stádiumát bemutatják. Születés, halál, szerelem, barátság, támogatás és eltaszítás… A végtelenségig lehetne folytatni a sort azokról az ember életét meghatározó érzésekről, stádiumokról, kapcsolatokról, amik megjelennek Vigeland munkáiban. Mindezt a szó szoros értelmében lemeztelenített emberalakok olyan őszinteséggel fejezik ki, amik szinte zavarba ejtik a látogatót. Némely ábrázolás annyira intim, hogy úgy érezhetjük, már-már megzavarjuk a szobrokat azzal, hogy nézzük őket.

Az alakok folyamatos mozgásban vannak, táncolnak, játszanak, ölelkeznek, vagy épp elengedik egymást. A gránitból és bronzból megformált robusztus figurák mozgékonyságának, játékosságának kontrasztja egészen különös atmoszférát teremt. A látogató minden szobornál percekig időzne, annyi apró felfedezni való részlet rejlik meg az alkotásokban. De erre nincs idő, a parkban több mint 200 szoborcsoport található, és a hosszában szimmetrikusan elnyúló sétány több mint 850 méter hosszú.

Óriási gránit és kovácsoltvas kapu vezeti fel a parkot, mely Vigeland munkáira jellemzően egyszerre finom és monumentális. Ezen áthaladva az ötvennyolc bronzszobrot felvonultató hídon haladhatunk át, mely olyan híres alkotásokat mutat be, mint a Babák támadása vagy a Dühös baba, melyekkel különböző netes mémekként már biztosan sokan találkoztak. De a megmosolyogtató alkotások mellett a mindennapi élet és kapcsolatok legegyszerűbb pillanatai is megtalálhatók, mint a kéz a kézben sétáló pár, vagy a gyermekével játszó édesanya.

/ Fotó: Deme Felícia

A híd a rózsakerttel keretezett óriási gránitszökőkúthoz vezet. Ennek közepén hat óriás alak tart egy tálat, melyből a víz a húsz fával körülölelt medencébe folyik. Ezek első pillantásra hétköznapi növényábrázolásoknak tűnnek, de ahogy közelebb haladunk, feltűnik, hogy itt is emberek bújnak meg a törzsek és ágak között. A víz körfogása és az emberalakok természettel való összefonódása igazán szép allegóriája a létezésnek.

Innen felfelé folytatjuk utunkat a 14 méter magas, egyetlen kőtömbből három éven át faragott Monolitten felé, mely az emberi lét küzdelmeit jeleníti meg az egymásba tekeredő alakokkal. Az ide vezető lépcsősort további harminchat óriási gránitszobor díszíti. Megtört, segítségre szoruló alakok, elesettség és a támasznyújtás kerül itt középpontba, és centrális szerepet kap az ölelés jelentősége is. A szobrok stilizált arcvonásaik ellenére is rendkívüli érzékletességgel fejezik ki a legfinomabb rezdüléseket. A park záróeleme a bronz Életkerék. Ebben négy felnőtt és három gyerek gyűrűt formáló alakja jelképezi az örökkévalóságot és az egymásrautaltságot.

/ Fotó: Thomas Johannessen

A Vigeland park meghatározó eleme Oslónak nemcsak a turisták, de a helyiek is szívesen időznek itt. A művész egykori műterme helyén pedig jelenleg múzeum áll, így aki nem elégszik meg a park ingyenesen látogatható szobraival, az itt folytathatja kalandozásait  Gustav Vigeland izgalmas világában.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3