Ha Norvégia kerül szóba mindenkinek a fjordok, a vikingek és az elképesztően magas árak jutnak az eszébe. Pedig művészetben sincs itt hiány, egyből ott van a leghíresebb norvég, Edvard Munch. De van egy másik alkotó, aki legalább ugyanannyira meghatározó alakja Oslónak. Ő Gustav Vigeland, aki egy egész parkot hagyományozott a norvég fővárosra.

Az oslói Frogner parkban található a világ legnagyobb publikus szoborgyűjteménye, melyben egyetlen művész, Gustav Vigeland (1869-1943) alkotásai láthatóak. De ki is volt ő? Többek között a Nobel-békedíj medáljának tervezője, aki műteremért cserébe hagyományozta alkotásait Oslóra, beleértve a szobrokat, rajzokat, metszeteket és modelleket is, azzal a feltétellel, hogy azokat mindenki számára szabadon hozzáférhetővé kell tennie a norvég fővárosnak.

A szobrok az emberi élet összes lehetséges érzelmét, stádiumát bemutatják. Születés, halál, szerelem, barátság, támogatás és eltaszítás… A végtelenségig lehetne folytatni a sort azokról az ember életét meghatározó érzésekről, stádiumokról, kapcsolatokról, amik megjelennek Vigeland munkáiban. Mindezt a szó szoros értelmében lemeztelenített emberalakok olyan őszinteséggel fejezik ki, amik szinte zavarba ejtik a látogatót. Némely ábrázolás annyira intim, hogy úgy érezhetjük, már-már megzavarjuk a szobrokat azzal, hogy nézzük őket.

Az alakok folyamatos mozgásban vannak, táncolnak, játszanak, ölelkeznek, vagy épp elengedik egymást. A gránitból és bronzból megformált robusztus figurák mozgékonyságának, játékosságának kontrasztja egészen különös atmoszférát teremt. A látogató minden szobornál percekig időzne, annyi apró felfedezni való részlet rejlik meg az alkotásokban. De erre nincs idő, a parkban több mint 200 szoborcsoport található, és a hosszában szimmetrikusan elnyúló sétány több mint 850 méter hosszú.

Óriási gránit és kovácsoltvas kapu vezeti fel a parkot, mely Vigeland munkáira jellemzően egyszerre finom és monumentális. Ezen áthaladva az ötvennyolc bronzszobrot felvonultató hídon haladhatunk át, mely olyan híres alkotásokat mutat be, mint a Babák támadása vagy a Dühös baba, melyekkel különböző netes mémekként már biztosan sokan találkoztak. De a megmosolyogtató alkotások mellett a mindennapi élet és kapcsolatok legegyszerűbb pillanatai is megtalálhatók, mint a kéz a kézben sétáló pár, vagy a gyermekével játszó édesanya.

Oslo Vigelandk
/ Fotó: Deme Felícia

A híd a rózsakerttel keretezett óriási gránitszökőkúthoz vezet. Ennek közepén hat óriás alak tart egy tálat, melyből a víz a húsz fával körülölelt medencébe folyik. Ezek első pillantásra hétköznapi növényábrázolásoknak tűnnek, de ahogy közelebb haladunk, feltűnik, hogy itt is emberek bújnak meg a törzsek és ágak között. A víz körfogása és az emberalakok természettel való összefonódása igazán szép allegóriája a létezésnek.

Innen felfelé folytatjuk utunkat a 14 méter magas, egyetlen kőtömbből három éven át faragott Monolitten felé, mely az emberi lét küzdelmeit jeleníti meg az egymásba tekeredő alakokkal. Az ide vezető lépcsősort további harminchat óriási gránitszobor díszíti. Megtört, segítségre szoruló alakok, elesettség és a támasznyújtás kerül itt középpontba, és centrális szerepet kap az ölelés jelentősége is. A szobrok stilizált arcvonásaik ellenére is rendkívüli érzékletességgel fejezik ki a legfinomabb rezdüléseket. A park záróeleme a bronz Életkerék. Ebben négy felnőtt és három gyerek gyűrűt formáló alakja jelképezi az örökkévalóságot és az egymásrautaltságot.

Monolitten
/ Fotó: Thomas Johannessen

A Vigeland park meghatározó eleme Oslónak nemcsak a turisták, de a helyiek is szívesen időznek itt. A művész egykori műterme helyén pedig jelenleg múzeum áll, így aki nem elégszik meg a park ingyenesen látogatható szobraival, az itt folytathatja kalandozásait  Gustav Vigeland izgalmas világában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.