Shakira promóciós nyaklánca valójában egy náci szimbólum

A kolumbiai énekesnő, Shakira online shopjában a Bento szúrta ki kedden, hogy az El Dorado világ körüli turné keretében árult nyakék nem csak feltűnő hasonlóságot mutat, hanem egyenesen azonos a nácik által használt szimbólummal.

Egy eladásra kínált nyaklánc Shakira weboldalán az SS által használt fekete nap szimbólumra hajaz. Ez a jelkép ma is népszerű a neonácik körében.

2000Px Black Sun 2.Svg
A Fekete Nap Náci Jelkép / Fotó: Wikipedia / Schwarze Sonne

A kis arany nyakláncon ez a felirat olvasható: “Shakira El Dorado World Tour”, rajta a nap motívummal. A fekete nap, németül Schwarze Sonne a mai napig használatos jelkép neonáci okkultista körökben.

Shakira Schwarze Sonne C524313B365A6E1C6E0Cd7Bcec740E02
Shakira Nyakláca / Fotó: Bento

A fekete napot az ősi germán rúnákkal és sagákkal való kapcsolódása miatt a nácik vették át. Heinrich Himmler és az SS ideológiai bázisa, a Wewelsburgi Kastély padlójának mozaikjába is beépítették. 

2B56F86100000578 3196686 S Marks The Spot Around 9 280 Special S S Silver Rings Were Stas A 11 1439802526980
A Náci Jelkép A Wewelsburgi Kastély Padlóján / Fotó: Daily Mail / Alamy

Valószínűleg véletlen egybeesésről lehet szó, de úgy tűnik, aki Shakirának tervezte a promóciós nyakláncot, nem igazán kutatott a témában.

A náci szimbólumok használata tilos Németországban.

A Bento szerint a fekete nap is rajta van azon szélsőjobboldali szimbólumok listáján, amelyekkel jó vigyázni legalább két német szövetségi államban.

Shakira online shopjában ma már nem lehetett látni az inkriminált nyakláncot. Időközben, valószínűleg a sajtócikkek hatására, eltávolították az oldalról.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból