Shakira promóciós nyaklánca valójában egy náci szimbólum

A kolumbiai énekesnő, Shakira online shopjában a Bento szúrta ki kedden, hogy az El Dorado világ körüli turné keretében árult nyakék nem csak feltűnő hasonlóságot mutat, hanem egyenesen azonos a nácik által használt szimbólummal.

Egy eladásra kínált nyaklánc Shakira weboldalán az SS által használt fekete nap szimbólumra hajaz. Ez a jelkép ma is népszerű a neonácik körében.

2000px Black Sun 2.svg
A fekete nap náci jelkép / Fotó: Wikipedia / Schwarze Sonne

A kis arany nyakláncon ez a felirat olvasható: “Shakira El Dorado World Tour”, rajta a nap motívummal. A fekete nap, németül Schwarze Sonne a mai napig használatos jelkép neonáci okkultista körökben.

shakira schwarze sonne c524313b365a6e1c6e0cd7bcec740e02
Shakira nyakláca / Fotó: Bento

A fekete napot az ősi germán rúnákkal és sagákkal való kapcsolódása miatt a nácik vették át. Heinrich Himmler és az SS ideológiai bázisa, a Wewelsburgi Kastély padlójának mozaikjába is beépítették. 

2B56F86100000578 3196686 S marks the spot Around 9 280 special S S silver rings were stas a 11 1439802526980
A náci jelkép a Wewelsburgi Kastély padlóján / Fotó: Daily Mail / Alamy

Valószínűleg véletlen egybeesésről lehet szó, de úgy tűnik, aki Shakirának tervezte a promóciós nyakláncot, nem igazán kutatott a témában.

A náci szimbólumok használata tilos Németországban.

A Bento szerint a fekete nap is rajta van azon szélsőjobboldali szimbólumok listáján, amelyekkel jó vigyázni legalább két német szövetségi államban.

Shakira online shopjában ma már nem lehetett látni az inkriminált nyakláncot. Időközben, valószínűleg a sajtócikkek hatására, eltávolították az oldalról.

legolvasottabb

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból