A kritikák szerint Sia énekes-dalszerző végletekig leegyszerűsített rendezői debütálása nem szól többről, mint az autizmus képregényszerű bemutatásának a függőség estimeséjével való ütköztetéséről.

Sia most rendezőként debütál a Music filmjében

Az ausztrál énekesnő, Sia éveken át a szemeit eltakaró frufruja mögött rejtegette személyiségét. Művészetének lényegére kívánta helyezni a fókuszt, nem pedig saját személyére, ezért a megszokott pop-attitűddel szembemenően ahelyett, hogy minél kevesebb ruhadarabban, minél intenzívebb koreográfiát eltáncolva, minél többet mutatott volna magából, klipjeiben színészek játszották a főszerepet.

Sia Music Film Kate Hudson Maddie Ziegler
Maddie Ziegler Első Filmszerepe / Fotó: Sia "Music" Előzetes

Első rendezése a Music címre keresztelt, személyes hangvételű egészestés musical, amelyben első alkalommal merít saját életének azon szakasza alatt szerzett élményeiből, amikor függőségtől szenvedett. A főhős Zu-t játszó, majdnem teljesen kopaszra borotvált Kate Hudson, gyógyulófélben van ugyan, de az alkohol rabja. A The Guardian kritikája szerint Zu központi szerepe Sia filmjének első zavaros eleme. A Music ugyanis – címében legalábbis – Zu kishúgára, a Sia több klipjében is felbukkanó, alig 18 esztendős Maddie Ziegler által alalkított Musicra összpontosít. Music autizmus-spektrumzavarral éli életét, és egy árva szót sem szól. Maddie Ziegler, aki Sia Elastic Heart klipje mellett a Dance Moms című televíziós reality-ben került először rivaldafénybe, egy olyan kiskamasz karakterét formálja meg, akinek a film narratívája alapján elsődleges szerepe nem más, mint Zu feloldozása botrányos alkoholizmusa alól.

Kemény kritikák

Ami a szereposztást illeti, a Music előzetesének bemutatóját követően, 2020 novemberében heves kritikák érték Sia Maddie Zieglerre eső döntését. A bíráló hangok azt kérdőjelezték meg, miért nem olyan színészeket hallgatott meg a szereplőválogatáson, akik valóban az autizmus spektrumon élnek és alkotnak.

Sia rendkívül zokon vette, hogy már a premiert megelőzően támadások érték Maddie Ziegler játékát. Több Twitter-reakcióban fejtette ki, hogy három évnyi kutatómunka előzte meg a forgatások kezdetét, illetve elárulta azt is, hogy Music karakterét egy neuro-atipikus barátja inspirálta, aki már a kezdetek kezdetén visszautasította a szerepet, mert számára túlságosan megterhelő lett volna non-verbális alakítást megformálni. 

Music, a film by Sia - Out Now

Golden Globe nominee Best Picture - Musical or Comedy, Music, the new film written & directed by Sia + starring Kate Hudson, Leslie Odom Jr. & Maddie Ziegler...

Az énekesnő-rendező a támadó kritikákat mellbevágónak titulálta, hiszen a musicalben, nem főszerepben ugyan, de 13 spektrumon élő szereplő is felbukkan.

Az autizmust tematizálja a Music

A téma érzékenységét tekintve az Ausztráliában egy hónappal ezelőtt bemutatott Music további negatív visszajelzésekre számíthat. Music, akit a film alapján a magasan funkcionáló autizmus viszonylatában láttat a rendezés, beszédképtelensége, olykor indokolatlan grimaszolása és rajzfilmfigurára-hajazó ábrázolása miatt több szakértői vélemény szerint problémásnak tekinthető. A Sia által írt forgatókönyv és a film jópofáskodó betétdalait alkotó 10 új zenei szerzemény sincs összhangban a neurodiverzitást övező kurrens narratívával a kritikák szerint.

Kapcsolódó cikk

A biodiverzitás fogalma a világ természetes biológiai sokszínűségét takarja, ebbe illeszkedik bele a neurodiverzitás fogalma is, amely a biológiai sokszínűség egyik komponensét képezi. A neurodiverzitás elvét kezdetben az autisztikus spektrumon lévő emberek tették az identitásuk részévé. Őket követték azok, akiknek az eltéréseik lazán vagy egyáltalán nem kapcsolódnak az autizmushoz: azok, akiket bipoláris zavarral, hiperaktivitással és figyelemzavarral, skizofréniával, skizoaffektív zavarral, szociopátiával, cirkadián ritmuszavarral, beszédfejlődési zavarokkal, mozgásfejlődési zavarokkal, Parkinson-kórral, diszlexiával, diszkalkuliával, amnesztikus afáziával, kényszerbetegségekkel és Tourette-szindrómával diagnosztizáltak.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet