A Rókák esküvője nyerte el az egyik legrangosabb irodalmi díjat – Simon Márton kapta a Horváth Péter Ösztöndíjat

Simon Márton költő lett a hatodik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott pénteki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát.

Keresztury hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Imgl7888 Copy1
Simon Márton / Fotó: Jelenkor

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

Simon Márton: A valóság irracionális részének fennmaradását szolgálják a rókák – Interjú

Igen, erre a valódi válasz nem is az, hogy kik, hanem, hogy mik. Nyilván egy csomó mindent olvastam. Ebben benne voltak az egészen friss olvasmányélményeim is meg régebbi dolgok, amelyek valószínűleg most értek meg a fejemben annyira, hogy tényleg hatással lettek arra, mit írok. Ha nevet kell mondani, akkor Szijj Ferencet mondanám mindenképp.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun¬garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur).

Ezek a legolvasottabb könyvek szeptemberben, Paulo Coelho Hippije 3., Simon Márton máris 7.

Líra és Líra-Móra boltok összevont sikerlistát adott ki. Ebből kiderül, mit olvastak szeptemberben a magyarok; Paulo Coelho kétszer is felfért, és A magyar helyesírás szabályai az egyik legkelendőbb. De a még nagyon ropogós Rókák eskövője, Simon Márton harmadik kötete máris szerepel a toplistán.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera (Budapest).

Ők hárman kaphatják az egyik legrangosabb irodalmi díjat

A nettó 6.000 eurós Horváth Péter Ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása. Számukra egy évnyi, nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése a cél.

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera egy hónappal a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Balaskó Ákos Tejsav (Magvető), Bartók Imre Jerikó épül (Jelenkor), Csepelyi Adrienn Belemenés (Európa), Fehér Renátó Holtidény (Magvető), Németh Gábor Dávid Banán és kutya (FISZ), Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert (Kalligram), Simon Márton Rókák esküvője (Jelenkor), Szendi Nóra Természetes lustaság (Kalligram), Szöllősi Mátyás Simon Péter (Európa), Vajna Ádám Oda (Scolar).

Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Papp-Zakor Ilkát, Simon Mártont és Vajna Ádámot. A győztest a kuratórium elnöke az Írók boltjában a sajtó jelenlétében megrendezett díjátadó ünnepségen nevezte meg, amelyen közreműködött Márkos Albert.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból