Követem Közélet A Pantheonban helyezték végső nyugalomra a női jogokért küzdő...

A Pantheonban helyezték végső nyugalomra a női jogokért küzdő Simone Veil holokauszttúlélőt

Promóció

Simone Veil túlélte az auschwitzi haláltábort, és szabadulása után a nők jogaiért szállt síkra. A kétgyermekes asszony az európai politikában is fontos szerepet játszott. Azon kevés nők egyike, akit francia hőshöz méltón a Pantheonban helyeztek végső nyugalomra.

Promóció
- Advertisement -

Simone Veilt vasárnap a férjével, Antoine Veil, magas rangú köztisztviselővel együtt a párizsi Pantheonban kísértek utolsó útjára, a nemzeti hősöknek kijáró tiszteletadás mellett.

Simone és Antoine Veilt végső nyugalomra helyezik a Pantheonban, Párizsban / Fotó: Undelete News

A különleges megemlékezésre Veil 2017. június 30-án bekövetkezett halála után egy évvel került sor.

“Franciaország szereti Simone Veilt és szereti őt az erőfeszítéseiért” – mondta Emmanuel Macron elnök a szertartáson tartott beszédében.

Azt akartuk, hogy Simone Veil most kerüljön a Pantheonba és ne kelljen megvárni, míg generációk múlnak el, hogy küzdelmei, méltósága és reménye továbbra is iránytű maradjon ezekben a nehéz időkben  

– tette hozzá a francia elnök.

Veil 1927-ben született Simone Jacob néven Nizza-ban. 

A Gestapo 1944 márciusában, 16 éves korában letartóztatta, és Auschwitzba deportálták. A koncentrációs tábor felszabadítása után visszatért Franciaországba és jogot tanult.

1946-ban feleségül ment Antoine Veilhez, akinek 2 fiúgyermeket szült. Majd kiváló politikai karriert épített, és a Magisztrátus Legfelsőbb Tanácsának első női főtitkára lett 1970-ben. 1974 és 1979 között egészségügyi miniszterként a nők jogaiért szállt síkra, és kulcsszereplője volt az abortusz és a fogamzásgátló tabletták legalizálásának.

Simone Veil / Fotó: François Guillot / AFP

1979 és 1993 között az Európai Parlament tagja volt, és ez idő alatt az európai egyesítésért tett munkája elismeréseképpen Németország rangos, Charlemagne-díjával tüntették ki. 1979 és 1982 között a testület elnöki tisztét is betöltötte, az első nőként ezen a poszton.

Nem sok nő nyugszik a Pantheonban. Most viszont Simone Veil csatlakozik az itt nyugvó Marie Curie-hez, valamint a Franciaország náci megszállása alatt ellenállóként harcoló Germaine Tillionhoz és Genevieve de Gaulle-Anthonioz-hoz. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3