Simone Veil túlélte az auschwitzi haláltábort, és szabadulása után a nők jogaiért szállt síkra. A kétgyermekes asszony az európai politikában is fontos szerepet játszott. Azon kevés nők egyike, akit francia hőshöz méltón a Pantheonban helyeztek végső nyugalomra.

Simone Veilt vasárnap a férjével, Antoine Veil, magas rangú köztisztviselővel együtt a párizsi Pantheonban kísértek utolsó útjára, a nemzeti hősöknek kijáró tiszteletadás mellett.

F33Bef7De497E9Ddb138831189259Eec
Simone És Antoine Veilt Végső Nyugalomra Helyezik A Pantheonban, Párizsban / Fotó: Undelete News

A különleges megemlékezésre Veil 2017. június 30-án bekövetkezett halála után egy évvel került sor.

“Franciaország szereti Simone Veilt és szereti őt az erőfeszítéseiért” – mondta Emmanuel Macron elnök a szertartáson tartott beszédében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Azt akartuk, hogy Simone Veil most kerüljön a Pantheonba és ne kelljen megvárni, míg generációk múlnak el, hogy küzdelmei, méltósága és reménye továbbra is iránytű maradjon ezekben a nehéz időkben   [/perfectpullquote]

– tette hozzá a francia elnök.

Veil 1927-ben született Simone Jacob néven Nizza-ban. 

A Gestapo 1944 márciusában, 16 éves korában letartóztatta, és Auschwitzba deportálták. A koncentrációs tábor felszabadítása után visszatért Franciaországba és jogot tanult.

1946-ban feleségül ment Antoine Veilhez, akinek 2 fiúgyermeket szült. Majd kiváló politikai karriert épített, és a Magisztrátus Legfelsőbb Tanácsának első női főtitkára lett 1970-ben. 1974 és 1979 között egészségügyi miniszterként a nők jogaiért szállt síkra, és kulcsszereplője volt az abortusz és a fogamzásgátló tabletták legalizálásának.

000 Q34M2 0
Simone Veil / Fotó: François Guillot / Afp

1979 és 1993 között az Európai Parlament tagja volt, és ez idő alatt az európai egyesítésért tett munkája elismeréseképpen Németország rangos, Charlemagne-díjával tüntették ki. 1979 és 1982 között a testület elnöki tisztét is betöltötte, az első nőként ezen a poszton.

Nem sok nő nyugszik a Pantheonban. Most viszont Simone Veil csatlakozik az itt nyugvó Marie Curie-hez, valamint a Franciaország náci megszállása alatt ellenállóként harcoló Germaine Tillionhoz és Genevieve de Gaulle-Anthonioz-hoz. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.