A Pantheonban helyezték végső nyugalomra a női jogokért küzdő Simone Veil holokauszttúlélőt

Simone Veil túlélte az auschwitzi haláltábort, és szabadulása után a nők jogaiért szállt síkra. A kétgyermekes asszony az európai politikában is fontos szerepet játszott. Azon kevés nők egyike, akit francia hőshöz méltón a Pantheonban helyeztek végső nyugalomra.

Simone Veilt vasárnap a férjével, Antoine Veil, magas rangú köztisztviselővel együtt a párizsi Pantheonban kísértek utolsó útjára, a nemzeti hősöknek kijáró tiszteletadás mellett.

F33Bef7De497E9Ddb138831189259Eec
Simone És Antoine Veilt Végső Nyugalomra Helyezik A Pantheonban, Párizsban / Fotó: Undelete News

A különleges megemlékezésre Veil 2017. június 30-án bekövetkezett halála után egy évvel került sor.

“Franciaország szereti Simone Veilt és szereti őt az erőfeszítéseiért” – mondta Emmanuel Macron elnök a szertartáson tartott beszédében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Azt akartuk, hogy Simone Veil most kerüljön a Pantheonba és ne kelljen megvárni, míg generációk múlnak el, hogy küzdelmei, méltósága és reménye továbbra is iránytű maradjon ezekben a nehéz időkben   [/perfectpullquote]

– tette hozzá a francia elnök.

Veil 1927-ben született Simone Jacob néven Nizza-ban. 

A Gestapo 1944 márciusában, 16 éves korában letartóztatta, és Auschwitzba deportálták. A koncentrációs tábor felszabadítása után visszatért Franciaországba és jogot tanult.

1946-ban feleségül ment Antoine Veilhez, akinek 2 fiúgyermeket szült. Majd kiváló politikai karriert épített, és a Magisztrátus Legfelsőbb Tanácsának első női főtitkára lett 1970-ben. 1974 és 1979 között egészségügyi miniszterként a nők jogaiért szállt síkra, és kulcsszereplője volt az abortusz és a fogamzásgátló tabletták legalizálásának.

000 Q34M2 0
Simone Veil / Fotó: François Guillot / Afp

1979 és 1993 között az Európai Parlament tagja volt, és ez idő alatt az európai egyesítésért tett munkája elismeréseképpen Németország rangos, Charlemagne-díjával tüntették ki. 1979 és 1982 között a testület elnöki tisztét is betöltötte, az első nőként ezen a poszton.

Nem sok nő nyugszik a Pantheonban. Most viszont Simone Veil csatlakozik az itt nyugvó Marie Curie-hez, valamint a Franciaország náci megszállása alatt ellenállóként harcoló Germaine Tillionhoz és Genevieve de Gaulle-Anthonioz-hoz. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból