Sir Ian McKellen újra visszatér Hamlet szerepébe

A The Royal Windsor Theatre legújabb produkciója először az Egyesült Királyságban lesz látható, a korlátozások feloldását követően. Sir Ian McKellen pedig újra visszatér Hamlet szerepébe. 

Kulturális armageddon

Sir Ian McKellen 50 évvel ezelőtt állt először színpadra mint Hamlet. A nyitószezon első előadását Bill Kenwright készíti és Sean Mathias rendezi. The Royal Windsor Theatre tehát újra műsorra veszi az örök klasszikust, a főszereplőt alakító színészt azonban nem váltják le. A jelenleg 81 éves Sir Ian McKellen ismét színpadra lép “tébolyult” királyfiként. 

sir ian mckellen
Sir Ian Mckellen Hamlet szerepében lép színpadra / Fotó: Magnus Sundholm

A darab bemutatására egyelőre nem tudják, pontosan mikor kerül sor, de a korlátozások feloldását követően, a csapat hétfőtől kezd el próbálni. A színháznak ugyanis mennie kell, hiszen a koronavírus többek között az előadó-szektort érintette leginkább. Ugyan a színházak próbáira július 4-től hivatalosan is sor kerülhet, élő közönség előtt semmilyen színdarab bemutatása nem engedélyezett. Ez azonban egyfajta “kulturális armageddont” eredményezhet tekintve, hogy a színházak 70%-a csődbe mehet az év végéig a bevétel hiánya folytán. A próbák szigorú keretek között kerülnek megrendezésre, egymástól megfelelő fizikai távolságot tartva, valamint megfelelő higiéniás körülményeket biztosítva. 

Szerep szerep után

A fiatalabb színészek körében régóta Hamlet karaktere a legáhítottabb szerep, általában 30 év körüliek alakítják. Ezzel szemben Lear király az idősebb korosztály vágyálma. Többek között ezért is lesz hiánypótló az új Hamlet, hiszen a főszerepben Sir Ian McKellen lesz majd látható, aki kora folytán korábban háromszor is Lear királyként tűnt fel a színen. Ugyan számos televíziós társaság a korlátozások feloldásával továbbra is tiltja a 70 évnél idősebb személyek munkába állását Kenwright szerint mindent biztosítanak McKellen egészségének fenntartása érdekében a próbák során. Sean Mathias és Sir Ian McKellen az évek során már számtalan alkalommal együtt dolgoztak, az 1980-as években 10 éven keresztül állandó partnerek voltak. A Hamlet után McKellen Csehov Cseresznyéskertjében alakítja majd Firszt, az idős szolgát. 

Brit archeológusok tárták fel London legősibb színházát, a Vörös oroszlánt

William Shakespeare műveit máig játsszák a színházak, például a Globe Színház is, az alkotásait tartalmazó eredeti kiadványok pedig milliárdokat érnek. A drámaíró egyik korai darabját is játszották abban a színházban, amelynek romjai nemrég kerültek elő Londonban. A The Red Liont (Vörös Oroszlán) tartották az első színháznak, amelyet I.

A The Royal Windsor Theatre bejelentése a próbák megkezdését illetően igencsak pozitív hírnek számít, főleg miután a napokban a Royal Plymouth Theatre megkezdte az elbocsátási konzultációkat, melynek következményeképp megközelítőleg 100 ember vesztheti el az állását. Még ha a színházak tartanák is a közönség egy méteres távolságban történő ültetését, akkor sem tudnák átvészelni az időszakot pénzügyi támogatás nélkül, írja a The Guardian. Magyarországon a legtöbb színház ősszel nyitja meg kapuit, köztük a Radnóti is, ami különleges előadással készül a látogatók számára. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból