Skóciában ezentúl ingyen lehet hozzájutni a női intim termékekhez

A törvény elfogadását négyéves kampány előzte meg, amely teljesen elfogadottá tette a női ciklusról folyó nyilvános diskurzust.

A javaslat teljes támogatottságot élvezett a parlamentben

Skócia az első olyan ország, ahol törvényben elrendelték, hogy ingyen lehet hozzájutni a menstruáció során használatos higiéniai termékekhez, írja a The Guardian.   A jogszabály egyhangú elfogadását négyéves kampány előzte meg, amely bevezette a köztudatba a menstruációs szegénység fogalmát, és gyökeresen megváltoztatta a nyilvánosság előtt folytatott párbeszédet a női ciklusról.

Skocia Menstruacios Termekek Ingyenesek
Monica Lennon / Fotó: Photograph: Andrew Milligan/PA

A skót parlament tervezetéről már márciusban beszámoltunk, de csak most, november 24-én szavazták meg egyhangúlag az „ingyenbetét-törvényt”.  A jogszabály előírja az önkormányzatok számára, hogy térítésmentesen biztosítsák a női intim termékeket.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Monica Lennon, a Skót Munkáspárt egészségügyi kérdésekért felelős szóvivője állt az országos szinten civil szervezetek által is támogatott kampány élére.

Ez a jogszabály hatalmas változást hoz minden menstruáló állampolgár életében. Már eddig is történtek előrelépések közösségi szinten az ügyben, de mostantól mindenki esélyt kap, hogy méltósággal viselhesse a nehéz napokat

– nyilatkozta a képviselő. Hozzátette, korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a skót parlamentben a menstruációról, a női higiéniás termékek környezetre gyakorolt hatásairól, az endometriózisról vagy a menopauzáról vitázzanak, most pedig mindez már hétköznapi témának számít. 

A járvány alatt különösképpen megmutatkozott a menstruációs szegénység

A jótékonysági szervezetek állítása szerint a menstruációs szegénység, vagyis az, hogy valaki nem képes megfizetni a ciklusa alatt használatos egészségügyi termékeket, a koronavírus-járvány során fokozottan jelentkezik. A Women for Independence (Nők a Függetlenségért) nevű szervezet felmérése alapján ötből egy nőt érint a probléma, ami jelentős hatással bír a személyes higiéniájukra, az egészségükre és a jó közérzetükre is. A becslések szerint nagyjából 5300 forintba kerülnek egy ciklus alatt a felhasznált termékek, ami egy nő termékeny évei során többmilliós tételt tesz ki. 

Az éves szinten több, mint 3,5 milliárd forintnak megfelelő költségvonzattal járó jogszabály nem alanyi jogon támogatja az érintetteket, hanem a közintézményeket kötelezi, hogy biztosítsák ingyen a termékeket. A kormány korábban már támogatott egy kísérleti programot Aberdeenben, amelynek keretében az alacsony jövedelműek számára osztottak intim termékeket, és további 1,6 milliárd forintnyi összeget szántak arra, hogy minél több önkormányzati szervnél ingyenesen megkaphassák a nők ezeket a termékeket.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Eközben az üzleti szférában, az éttermekben, kocsmákban, még a labdarúgó kluboknál is, elkezdtek a női mosdókban betéteket kihelyezni, ingyenesen vagy becsületkasszával. 

Lennon megjegyezte, hogy világszerte több aktivista figyelemmel kísérte a skóciai fejleményeket. Fontos üzenetként értékelte, hogy még a világjárvány közepette is sikerült prioritásként kezelniük a női jogokat.

Skócia nem csak a női jogok területén számít élenjárónak: két éve már az alaptanterv része az LMBTQ+ emberekről szóló ismeretek

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból