„Ugyanazok vagyunk: gyerekek, de már felnőtt ruhában”

Szeged legnagyobb előadótermébe költözik a 6. évaddal a Slam Poetry Szeged, ezzel pedig a mozgalom talán legjelentősebb vidéki klubjává válik. Az évad újításairól és kihívásairól a szervezőkkel, Nagy Sándorral és Kiss Dániellel beszélgettünk.

ContextUs: A 6. évadotok szlogenje: felnőni a szavakhoz. Nektek ez a mondat mit jelent?

Nagy Sándor: Mindannyian felnövünk egyszer: kisfiúból lesz apuka, kislányból anyuka. Viszont velünk együtt párhuzamosan nőtt a slam poetry, és nálunk a helyszínek váltásával valahogy még pontosabban kirajzolható ez a fejlődéstörténet. Míg megértünk, addig a gyerekünk is felnőtt mellettünk. Mi is kisfiúkból lettünk büszke apukák a szó nem szoros értelmében.

Kiss Dániel: Én évekkel ezelőtt, még középiskolásként csatlakoztam a Slam Poetry Szegedhez, akkoriban a Rongy kocsmában tartották a klubok. Most, hogy ismét költözünk – immáron az IH-ba –, úgy érzem, eljött az ideje, hogy összegezzem az utóbbi évek eseményeit és tanulságait. Nem csak a helyszín változott az idők során, hanem a slammerek is. Sőt, maga a műfaj is folyamatosan alakul. Középiskolásként egészen más témák mozgattak, mint most. Valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül, hiszen hallom hónapról hónapra a szegedi slammerek szövegeit, látom a fejlődésüket, és azt, hogyan változnak ők maguk is.

slam poetry szeged 4
Mészáros Péter, a tavalyi Országos Slam Poetry Bajnokság győztese és Kiss Dániel: “Nem csak a helyszín változott az idők során, hanem a slammerek is” / Fotó: Mészáros Áron / Eronphoto

ContextUs: Mostantól egy 500 fős dísztermet, Szeged legnagyobbját kell megtöltenetek havonta. Hogyan gondoskodtok arról, hogy a klub tartósan vonzzon ennyi embert?

N. S.: Elsősorban magunkban kellett sok dolgot átértékelnünk. Meg akartunk bizonyosodni, hogy a szervezők közül mind képesek vagyunk erre, és utána úgy belevágni, ahogyan eddig. Komolyabbra fordítottuk a szót, de mindenekelőtt elhittük, hogy sikerül. Szerintem a nyers erő ennek az egésznek a kulcsa.

K. D.: Ez nagy kihívás számunkra, de úgy érezzük, hogy jót fog tenni a szegedi slamközösségnek a változás, hiszen ezáltal olyan emberekhez is eljuthat a műfaj, akik eddig nem ismerték. A fiatalok mellett személy szerint örülnék, ha többen vennének részt az idősebb generációkból is, ezzel színesítve a műfajt és a szegedi slaméletet.

ContextUs: Tartotok-e a végső felhígulás miatt egy olyan szétválástól, ami Budapesthez hasonlóan létrehozhat egy másik, “földalattibb” slamklubot Szegeden?

N. S.: Nem így fogalmaznék, hiszen egyáltalán nem tartunk tőle. Én egyre kíváncsibb vagyok, mi lesz a slammel hosszú távon.

Ha más szervezők rajtunk kívül úgy érzik, Szegeden valid egy másik slamklub, legyen az – vagy ne.

Ezt ők fogják eldönteni – vagy nem.

Nagy Sándor – III. helyezett – S06E01 – Évadnyitó Klub

Videó: Toldi Gergő

K. D.: Szeged szerintem kisváros ehhez, nem hinném, hogy még egy havi klubot elbírna. Budapest jóval nagyobb város, van elég érdeklődő és előadó ahhoz, hogy két klub hosszú távon tudjon működni.

ContextUs: Egyáltalán: van esély bármiféle konstans széttöredezésre?

N. S.: A Slam Poetry Szegeden belül szerintem nincsen.

K. D.: Mint klub, Szegeden nem tartom valószínűnek, az viszont megfigyelhető, hogy egyre több saját projekt indul be; showcase-ek és zenés spoken word-est is színesítette már a szegedi slaméletet. Ezt viszont abszolút nem mondanám negatív dolognak. Országos szinten nehéz megjósolni, hogy mi lesz a slamközösségekkel mondjuk tíz év múlva, de személy szerint kíváncsian várom.

slam poetry szeged 2
Nagy Sándor: “A Slam Poetry Szegeden belül szerintem nincsen” / Fotó: Orbán Kata

ContextUs: Mit gondoltok, miben fogja a leginkább formálni a szegedi slam megítélését az új évad?

N. S.: Semmiben. Mindenki ugyanolyan cuki lesz, mint volt. Talán Kiss Dani még inkább. Ő mostanság többet mosolyog.

K. D.: A költözés és úgy általában minden új évad egy szintlépésnek tudható be. Mindig igyekszünk magasabbra tenni a lécet, és ahogyan korábban említettem is, remélhetőleg még színesebbé és izgalmasabbá válik a Slam Poetry Szeged az emberek számára.

ContextUs: Ha már helyszínben nincs hova tovább, milyen formában terveztek tovább terjeszkedni?

N. S.: Személy szerint mostanság nagyobb hangsúlyt fektetünk Imrényi Dániel „Kámfor”-ral a showcase-fellépésekre. Szeretünk nagy interakcióba lépni a közönséggel, és ha ezt egy egész estés műsor keretében tehetjük meg, akkor az nagyon cuki. Mintha mindenki újra önfeledten játszana és nevetne végig egy estét. Mondom, hogy nagyon cuki!

Mészáros Péter: A szó legszorosabb értelmében üzenni fogok Brüsszelnek – Interjú / ContextUs

Nagyon szépen köszönöm! Még mindig olyan érzésem van, mintha egy furcsa búra lenne körülöttem, néha belém nyilall a legkülönfélébb helyeken – vásárlás közben, egyetemi előadáson -, hogy „jé, én tulajdonképpen megnyertem a bajnokságot”. Legutoljára akkor voltam ilyen boldog, amikor alsó tagozatos napköziben kigyűlt először az öt piros pontom.

K. D.: Többször voltunk már iskolákban előadást tartani, nemrégiben pedig hátrányos helyzetű gyerekeknek is bemutattuk a slam poetryt játékos formában, egy tábor részprogramjaként.

Ezek, úgy gondolom, fontos dolgok, és nem is feltétlen a Slam Poetry Szeged miatt, maga a műfaj nagyon sok lehetőséget rejt, és ez a gyerekek hasznára is válhat.

Az egyéni, helyi projektek (mint a showcase- és spoken word-estek) mellett pedig más városba is szeretnénk “terjeszkedni”, fontosak a közösségek közti baráti kapcsolatok.

ContextUs: Mik a személyes nehézségeitek az új évadra tekintve?

N. S.: Mostanság híztam, ráadásul szerintem sokat, szóval elég nehéz vagyok meg minden. Remélem, hogy elég egy hét, hogy leadjak ebből. (Nyilván nem, de csodák léteznek. Az Annabelle 2 is tök jó film lett, és mindenki azt hitte, felesleges leforgatni.)

K. D.: Ez az első olyan teljes évad, amelynek úgy vágok neki, hogy már dolgozom. Összeegyeztetni a két dolgot nem mindig egyszerű, de amikor az ember színpadra lép, és látja, hogy mennyien szeretik ezt az egészet – legyenek slamkedvelők vagy slammerek –, akkor tudja az ember, hogy megéri csinálni.

slam poetry szeged 1
Kiss Dániel: “Ez az első olyan teljes évad, amelynek úgy vágok neki, hogy már dolgozom” / Fotó: Mészáros Áron / Eronphoto

ContextUs: Új helyszín, új logó, több hely, jobb fény. De mik lesznek a klub valódi újításai?

N. S.: Abban hiszek, hogy a kevesebb néha több. A Slam Poetry Szeged átment egy arculatváltáson, de szeretnénk, hogy a közönség azt érezze, ugyanazok vagyunk: gyerekek, de már felnőtt ruhában.

K. D.: Nem szeretnénk semmit előre elárulni, de talán annyit mondhatok, hogy még az évadnyitó előtt tervezünk valamit, érdemes lesz követni minket és részt venni a klubon is! (Az évadnyitó előtt sor került egy nyereményjátékra, melynek keretében a részvevőknek mikrofonos szobrokat kellett megtalálniuk Szegeden – szerk.)

Az évad első versenyét szeptember 20-án tartották meg az IH Rendezvényközpontban, Kemény Zsófi vendégszereplésével. A folytatásra októberben számíthatunk.

CV

Nagy Sándor:

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar klasszika-filológia és történelem szakán tanul. Néhány éve jelent meg első kötete A beton alatt címmel. A Slam Poetry Szeged szponzor és social media menedzsere, valamint többszörös bajnoka. Idén Ragályi-Szabó Dáviddal, a Komediäsh formációban bejutottak a Team Slam Országos Bajnokság döntőjébe, legközelebb pedig az október 12-i egyéni döntőben láthatjuk viszont.

Kiss Dániel:

A Bács-Kiskun megyei Dusnokon született 1996-ban, középiskolai tanulmányait média szakon végezte. Televíziós műsorkészítőként végzett az SZTE-n 2017-ben, egy éve pedig a Makó Híradó újságírója. 2015 óta foglalkoztatja a slam poetry, ekkortól a szegedi klub szervezőtársa.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból