Szeged legnagyobb előadótermébe költözik a 6. évaddal a Slam Poetry Szeged, ezzel pedig a mozgalom talán legjelentősebb vidéki klubjává válik. Az évad újításairól és kihívásairól a szervezőkkel, Nagy Sándorral és Kiss Dániellel beszélgettünk.

ContextUs: A 6. évadotok szlogenje: felnőni a szavakhoz. Nektek ez a mondat mit jelent?

Nagy Sándor: Mindannyian felnövünk egyszer: kisfiúból lesz apuka, kislányból anyuka. Viszont velünk együtt párhuzamosan nőtt a slam poetry, és nálunk a helyszínek váltásával valahogy még pontosabban kirajzolható ez a fejlődéstörténet. Míg megértünk, addig a gyerekünk is felnőtt mellettünk. Mi is kisfiúkból lettünk büszke apukák a szó nem szoros értelmében.

Kiss Dániel: Én évekkel ezelőtt, még középiskolásként csatlakoztam a Slam Poetry Szegedhez, akkoriban a Rongy kocsmában tartották a klubok. Most, hogy ismét költözünk – immáron az IH-ba –, úgy érzem, eljött az ideje, hogy összegezzem az utóbbi évek eseményeit és tanulságait. Nem csak a helyszín változott az idők során, hanem a slammerek is. Sőt, maga a műfaj is folyamatosan alakul. Középiskolásként egészen más témák mozgattak, mint most. Valószínűleg ezzel nem vagyok egyedül, hiszen hallom hónapról hónapra a szegedi slammerek szövegeit, látom a fejlődésüket, és azt, hogyan változnak ők maguk is.

Slam Poetry Szeged 4
Mészáros Péter, A Tavalyi Országos Slam Poetry Bajnokság Győztese És Kiss Dániel: “Nem Csak A Helyszín Változott Az Idők Során, Hanem A Slammerek Is” / Fotó: Mészáros Áron / Eronphoto

ContextUs: Mostantól egy 500 fős dísztermet, Szeged legnagyobbját kell megtöltenetek havonta. Hogyan gondoskodtok arról, hogy a klub tartósan vonzzon ennyi embert?

N. S.: Elsősorban magunkban kellett sok dolgot átértékelnünk. Meg akartunk bizonyosodni, hogy a szervezők közül mind képesek vagyunk erre, és utána úgy belevágni, ahogyan eddig. Komolyabbra fordítottuk a szót, de mindenekelőtt elhittük, hogy sikerül. Szerintem a nyers erő ennek az egésznek a kulcsa.

K. D.: Ez nagy kihívás számunkra, de úgy érezzük, hogy jót fog tenni a szegedi slamközösségnek a változás, hiszen ezáltal olyan emberekhez is eljuthat a műfaj, akik eddig nem ismerték. A fiatalok mellett személy szerint örülnék, ha többen vennének részt az idősebb generációkból is, ezzel színesítve a műfajt és a szegedi slaméletet.

ContextUs: Tartotok-e a végső felhígulás miatt egy olyan szétválástól, ami Budapesthez hasonlóan létrehozhat egy másik, “földalattibb” slamklubot Szegeden?

N. S.: Nem így fogalmaznék, hiszen egyáltalán nem tartunk tőle. Én egyre kíváncsibb vagyok, mi lesz a slammel hosszú távon.

Ha más szervezők rajtunk kívül úgy érzik, Szegeden valid egy másik slamklub, legyen az – vagy ne.

Ezt ők fogják eldönteni – vagy nem.

Nagy Sándor – III. helyezett – S06E01 – Évadnyitó Klub

Videó: Toldi Gergő

K. D.: Szeged szerintem kisváros ehhez, nem hinném, hogy még egy havi klubot elbírna. Budapest jóval nagyobb város, van elég érdeklődő és előadó ahhoz, hogy két klub hosszú távon tudjon működni.

ContextUs: Egyáltalán: van esély bármiféle konstans széttöredezésre?

N. S.: A Slam Poetry Szegeden belül szerintem nincsen.

K. D.: Mint klub, Szegeden nem tartom valószínűnek, az viszont megfigyelhető, hogy egyre több saját projekt indul be; showcase-ek és zenés spoken word-est is színesítette már a szegedi slaméletet. Ezt viszont abszolút nem mondanám negatív dolognak. Országos szinten nehéz megjósolni, hogy mi lesz a slamközösségekkel mondjuk tíz év múlva, de személy szerint kíváncsian várom.

Slam Poetry Szeged 2
Nagy Sándor: “A Slam Poetry Szegeden Belül Szerintem Nincsen” / Fotó: Orbán Kata

ContextUs: Mit gondoltok, miben fogja a leginkább formálni a szegedi slam megítélését az új évad?

N. S.: Semmiben. Mindenki ugyanolyan cuki lesz, mint volt. Talán Kiss Dani még inkább. Ő mostanság többet mosolyog.

K. D.: A költözés és úgy általában minden új évad egy szintlépésnek tudható be. Mindig igyekszünk magasabbra tenni a lécet, és ahogyan korábban említettem is, remélhetőleg még színesebbé és izgalmasabbá válik a Slam Poetry Szeged az emberek számára.

ContextUs: Ha már helyszínben nincs hova tovább, milyen formában terveztek tovább terjeszkedni?

N. S.: Személy szerint mostanság nagyobb hangsúlyt fektetünk Imrényi Dániel „Kámfor”-ral a showcase-fellépésekre. Szeretünk nagy interakcióba lépni a közönséggel, és ha ezt egy egész estés műsor keretében tehetjük meg, akkor az nagyon cuki. Mintha mindenki újra önfeledten játszana és nevetne végig egy estét. Mondom, hogy nagyon cuki!

Mészáros Péter: A szó legszorosabb értelmében üzenni fogok Brüsszelnek – Interjú / ContextUs

Nagyon szépen köszönöm! Még mindig olyan érzésem van, mintha egy furcsa búra lenne körülöttem, néha belém nyilall a legkülönfélébb helyeken – vásárlás közben, egyetemi előadáson -, hogy „jé, én tulajdonképpen megnyertem a bajnokságot”. Legutoljára akkor voltam ilyen boldog, amikor alsó tagozatos napköziben kigyűlt először az öt piros pontom.

K. D.: Többször voltunk már iskolákban előadást tartani, nemrégiben pedig hátrányos helyzetű gyerekeknek is bemutattuk a slam poetryt játékos formában, egy tábor részprogramjaként.

Ezek, úgy gondolom, fontos dolgok, és nem is feltétlen a Slam Poetry Szeged miatt, maga a műfaj nagyon sok lehetőséget rejt, és ez a gyerekek hasznára is válhat.

Az egyéni, helyi projektek (mint a showcase- és spoken word-estek) mellett pedig más városba is szeretnénk “terjeszkedni”, fontosak a közösségek közti baráti kapcsolatok.

ContextUs: Mik a személyes nehézségeitek az új évadra tekintve?

N. S.: Mostanság híztam, ráadásul szerintem sokat, szóval elég nehéz vagyok meg minden. Remélem, hogy elég egy hét, hogy leadjak ebből. (Nyilván nem, de csodák léteznek. Az Annabelle 2 is tök jó film lett, és mindenki azt hitte, felesleges leforgatni.)

K. D.: Ez az első olyan teljes évad, amelynek úgy vágok neki, hogy már dolgozom. Összeegyeztetni a két dolgot nem mindig egyszerű, de amikor az ember színpadra lép, és látja, hogy mennyien szeretik ezt az egészet – legyenek slamkedvelők vagy slammerek –, akkor tudja az ember, hogy megéri csinálni.

Slam Poetry Szeged 1
Kiss Dániel: “Ez Az Első Olyan Teljes Évad, Amelynek Úgy Vágok Neki, Hogy Már Dolgozom” / Fotó: Mészáros Áron / Eronphoto

ContextUs: Új helyszín, új logó, több hely, jobb fény. De mik lesznek a klub valódi újításai?

N. S.: Abban hiszek, hogy a kevesebb néha több. A Slam Poetry Szeged átment egy arculatváltáson, de szeretnénk, hogy a közönség azt érezze, ugyanazok vagyunk: gyerekek, de már felnőtt ruhában.

K. D.: Nem szeretnénk semmit előre elárulni, de talán annyit mondhatok, hogy még az évadnyitó előtt tervezünk valamit, érdemes lesz követni minket és részt venni a klubon is! (Az évadnyitó előtt sor került egy nyereményjátékra, melynek keretében a részvevőknek mikrofonos szobrokat kellett megtalálniuk Szegeden – szerk.)

Az évad első versenyét szeptember 20-án tartották meg az IH Rendezvényközpontban, Kemény Zsófi vendégszereplésével. A folytatásra októberben számíthatunk.

CV

Nagy Sándor:

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar klasszika-filológia és történelem szakán tanul. Néhány éve jelent meg első kötete A beton alatt címmel. A Slam Poetry Szeged szponzor és social media menedzsere, valamint többszörös bajnoka. Idén Ragályi-Szabó Dáviddal, a Komediäsh formációban bejutottak a Team Slam Országos Bajnokság döntőjébe, legközelebb pedig az október 12-i egyéni döntőben láthatjuk viszont.

Kiss Dániel:

A Bács-Kiskun megyei Dusnokon született 1996-ban, középiskolai tanulmányait média szakon végezte. Televíziós műsorkészítőként végzett az SZTE-n 2017-ben, egy éve pedig a Makó Híradó újságírója. 2015 óta foglalkoztatja a slam poetry, ekkortól a szegedi klub szervezőtársa.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.