Ugyan a koronavírus-járvány következtében a legtöbb közösségi- és kulturális tér – köztük a múzeumok, valamint a kiállítások is – bezárta kapuit, a Smartify applikáció ingyenesen elérhetővé teszi tárlataikat. Így több millió alkotás elevenedhet fel a lakásunkban. 

Közelebb a művészethez

A Smartify alkalmazást 2017-ben alkotta meg egy baráti társaság. Az applikáció lényege, hogy a készülék kameráját a festmény elé helyezve számos információt dob fel az app használójának az alkotásról, mi több, audió szolgáltatásokban is részesülhetünk. A Smartify-t a művészet Shazamjaként is szokták emlegetni. Ezutóbbi app ugyanis ugyanezt teszi, csak épp a zeneszámok előadóit és pontos címét ismeri fel pár dallam alapján. 

Smartify Ingyenes Korona
A Koronavírus Következtében A Smartify Ingyenessé Teszi Több Ezer Kiállítás Tárlatát / Fotó: Getty Images

A Smartify eredeti célja, hogy támogassák a múzeumokat és közelebb hozzák az embereket a művészekhez. Ma ez a világ legtöbbször letöltött kiállításokkal kapcsolatos applikációja, és 2 millió festményt képes feleleveníteni számunkra. Így akár a kanapéról is élvezhetjük Mona Lisa mosolyát vagy tanúi lehetünk Sardanapal halálának is.

Inspiráció, vigasz és normalitás

Az applikáció megalkotói azonban nem hagyják cserben a művészetrajongókat és az az iránt érdeklődőket sem. Ugyan a legtöbb múzeum, kiállítás és galéria a pandémia következtében bezárta kapuit, a festmények és azok legfontosabb tudnivalói továbbra is elérhetők lesznek a Smartify-on keresztül. Méghozzá ingyenesen, egész évben. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nyilvánvalóan látjuk, hogy az évek során hogyan változik meg az applikáció használata. Eleinte egy olyan appot képzeltünk el, ami tökéletes mankóul szolgál azoknak, akik szeretnek múzeumokba és galériákba járni. Lehetőséget adunk a művészethez való kapcsolódáshoz. Az ilyen, amúgy elképesztően furcsa időkben, mint amilyenben most is élünk, az emberek inkább azért fordulnak az alkotásokhoz felé, hogy inspirálódjanak, vigaszt leljenek azokban vagy épp felidézzék, mi is lenne a normális[/perfectpullquote]

mondja Anna Lowe, az applikáció társalapítója. A Smartify csapata fontosnak tartja, hogy a legnehezebb időkben is elérhetővé tegyék a kultúra ezen részét, támaszt nyújtva ezzel sokaknak.

A modernista aktoktól az aktuálpolitikáig: kortárs közel-keleti gyűjtemény a British Múzeumban

A British Múzeum októberben nyíló tárlata három évtized közel-keleti művészetét hivatott bemutatni – írja a The Art Newspaper . A 150, többnyire papírra készült alkotást a neves londoni intézmény iszlám és közel-keleti művészeti kurátora, Venetia Porter válogatta egy olyan területről, amelyet nem éppen a műgyűjtők legfőbb vadászterületeként ismerünk.

Az applikációban olyan neves múzeumok kiállításaiban merülhetünk el, mint a Louvre, a Tate Britain vagy a londoni National Gallery. Mi több, ha kedvünk támad, a festményeket otthonunk falára is “felpróbálhatjuk”. 

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet