A Snapchat elnézést kért a félreérthető fejlesztéséért 

A Snapchat kulturális sokszínűségért és beilleszkedésért felelős alelnöke a hétvégén kért elnézést egy fejlesztésükért, ami ugyan a feketék melletti támogatásuk bizonyítékául és a rabszolgaság eltörlésének állított emlékül szolgált volna, mégis visszafelé sült el.

Félresikerült filter

A Juneteenth, azaz a rabszolgaság eltörlésének emléknapja alkalmára fejlesztett filter pénteken került a Snapchat alkalmazásba, mely segítségével a szelfizők mosolyogva megtörhetik az animált háttérben látható rabság láncait. Számos felhasználó sértőnek találta a dolgot és további magyarázatot vártak a fejlesztőktől.

snapchat
A Snapchat telefonos alkalmazásának logója / Fotó: Getty Images

A hétvégén a Snapchat kulturális sokszínűségért és beilleszkedésért felelős alelnöke, Oona King nyilatkozott az esetről. Elmondta, hogy a filtert fekete és fehér alkalmazottaik közösen együttműködve alkották. A filter célja pedig nemcsak egy társadalmi problémára való figyelemfelhívás volt, de a vállalat ezzel próbálta meg bizonyítani, hogy a vád, miszerint kulturálisan érzéketlenek, nem helytálló.

A rabszolgaság mementója helyett bődületes káosz

A szűrő – vagy ahogy a Snapchat nevezi: lencsék – King bevallása szerint egy átgondolatlan fejlesztés eredménye, amiért teljes mértékben felelősséget vállanak. Mély sajnálatukat fejezték ki a félreértés miatt. A filtert elsősorban a leginkább feketéket érintő rabszolgaság mementójának szánták, így nem gondolták végig, hogyan is festene az, ha a fehér bőrű felhasználók – még, ha a jó cél érdekében is, de – mosolygós szelfiket készítenének a szűrővel.

No Title

This SnapChat #Juneteenth filter is…um…interesting. Smile to break the chains? Okay then. pic.twitter.com/Wyob3kT3ew

A cég pontosabban is kivizsgálja az ügyet, de King annyit elárult, hogy a szűrő nem ment végig a szokásos felülvizsgálati folyamaton és teszteléseken. Az alkalmazás filtereivel amúgy is érdemes óvatosan bánni, hiszen számos, az arc vonásait megváltoztató, “szépítő” szűrő testképzavarokhoz vezethet.

Az Instagram ismét lecsap a Snapchatre: jön a Threads applikáció

Az IGTV után újabb testvéralkalmazással bővül az Instagram. A Threads kizárólag az Instagramon megjelölt közeli barátainkra fókuszál majd. A konkurens Snapchat hez hasonlóan automatikusan megoszthatjuk velük tartózkodási helyünket, sebességünket és a telefonunk akkumulátorának töltöttségét. Ezen kívül a szokásos módon oszthatunk meg fotókat, videókat a klasszikus szerkesztési elemekkel.

A Snapchat alkalmazásnak azonban nem ez az első balul elsült lövése. 2016-ban egy Bob Marley-s, később pedig egy anime témájú filterért kellett elnézést kérniük,  írja a The Verge.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból