Soha nem látott mértékű nemzetközi jelenlét a hazai könnyűzenében

A hazai könnyűzene az elmúlt évek folyamán megvetette a lábát minden jelentős nemzetközi színtéren, aminek köszönhetően kiemelkedő évnek ígérkezik az idei. Néhány sikeres szereplés fényében még nagyobb lendülettel folytathatják az évet a zenészek és a Hangfoglaló Program által működtetett exportiroda, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes szakemberei. Az év nagyja ugyanis még hátra van, és kiemelten fontos európai szakmai vásárok és fesztiválok következnek.

A hollandiai Eurosonic, a MENT Ljubljana és az amerikai SXSW után még csak most jön a java! Innentől indulnak csak be igazán a showcase fesztiválok, ahol eddig soha nem látott mértékű magyar jelenlétre lehet majd számítani. Egész évben rengeteg feladat áll még a HOTS és a magyar delegáció előtt, amiből az április különösen izgalmasnak ígérkezik. Egy hónapon belül négy szakmai konferencián is lesznek magyar szereplők.

Elsőként április 2-tól Észtországban a Tallin Music Week kezdődött, ahol szintén rekordszámú, három magyar zenekar kap bemutatkozási lehetőséget – ők a Söndörgő, a Mörk és a Mongooz & the Magnet.

Emellett magyar kísérőprogram is lesz: a delegáltak szakmacsoportjait lefedő aktivitást a Hangfoglaló Program exportirodája, a HOTS – Hungarian Oncoming Tunes munkatársai szervezik.

Aztán április 11-től a frankfurti Musikmesse következik, a világ legnagyobb zenei vására és hangszerkiállítása idén először showcase-t is rendez, olyan fellépőkkel, mint Gino Vannelli, Albert Hammond, az En Vouge, vagy épp Asaf Avidan. Az előkelő társasághoz Babé Sila is csatlakozik, a magyar elektronikus r’n’b úttörő énekesnője ugyanis szintén meghívást kapott.

Belau: Új klippel jelentkezik amerikai turnéja után / ContextUs

Az első lemezük 2016-ban jelent meg, The Odyssey címmel, amely Fonogram-díjat kapott az év elektronikus zenei albuma kategóriában. A zenekar az amerikai turnéja után, de még a fesztiválon szezon előtt, friss klippel jelentkezik. A Belau körülbelül két éve tűnt fel a magyar zenei palettán könnyed, electronica-val átitatott dalaival.

A német vásárral egy napon indul a portugáliai Westway LAB Fesztivál, ahová pedig a Dope Calypso viszi a magyar könnyűzene hírét. Korábban az Ivan & the Parazol itt ismerkedett meg a We Bless This Mess dalszerzőjével, akivel közösen hozták létre tavaly a The Melonas projektet. Az alkalminak indult együttműködésből végül egy egész lemez született.

Bluebear
Antonia Vai / Fotó: Az Énekesnő Hivatalos Facebook-Oldala

Ezek után, a hónap második felében, április 19-én veszi kezdetét a lengyelországi ENEA Spring Break Fesztivál. A három zenekar itt is rekordszám – Antonia Vai, Apey és a Mörk is koncertet fog adni. Ráadásul Poznanban sem csak a zenészeink, hanem a szakembereink is szerepet kapnak, a magyar konferenciapanelben Soltész Péterrel (AM:PM, IMMF Hungary) és Magda Cholysttel (az Outbreaker’s Lab főmentora) beszélget majd a HOTS a magyar piac sajátosságairól.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból