A karantén ideje alatt bizonyára sokan elmerültünk a sorozatok világában. A George Floyd halála kapcsán kirobbant, világszerte ismétlődő, rasszizmus elleni zavargások a faji megkülönböztetésre terelték a figyelmünket. Cikkünkben összeszedtünk öt sorozatot, amelyek a feketék elnyomásának igazságtalanságaira világítanak rá. 

Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos

Selfmade
A Madam C. J. Walker: Az Önerejéből Lett Milliomos Sorozat Plakátja / Forrás: Netflix

Madam C. J. Walker, az első önerőből lett fekete női milliomos története a Netflix saját gyártású, igaz eseményeken alapuló mini sorozatában tűnik fel újra. Walker eredetileg mosónőként dolgozott. Az élet azonban számos nehézséget gördített a szorgos nő elé. Házasságai kudarcba fulladtak, lányának nevelése bonyodalmakkal járt, és munkája miatt hajdani fittségét és szépségét is elvesztette. A lelkesedését és magabiztosságát hiányló nő hajnövesztő szerek gyártásába kezdett. A termékek kiválóan orvosolták a hiányos higiéniájú környezet és egészségtelen életvitel okozta fejbőr problémákat. A terv nehezen indult, de évek alatt hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát, amelynek termékei elsősorban a fekete nőket szólították meg. Mi több, Walker a bevett reklámkampányokkal is leszámolt. A nyugati világ nőideáljai helyett néger szépségek kerültek a plakátokra. A sorozat nemcsak azt mutatja be, milyen nehéz előbbre jutni csupán a bőrszín miatt, de körbejárja a diszkrimináció fogalmát is, ami a mai napig megnehezíti a nők munka világában való boldogulását.

Feketék fehéren 

Blackish
A Feketék Fehéren Sorozat Főszereplői / Forrás: Abc

A Feketék fehéren rendhagyó módon, humorral fűszerezve közelíti meg a rasszizmus problémáját, mi több szembetűnő perspektíva váltásra is sor kerül. Nem a társadalom aljáról, a mély szegénység, valamint a szegregáció gödréből, hanem a társadalom felsőbb rétegéből tekint a történésekre. A felső osztálybeli, fekete főszereplők békében igyekeznek felnevelni a gyermekeiket, valamint a mentalitásukat, a kulturális örökségüket és az értékeiket megőrizni. A különbségek olykor humoros jeleneteket szülnek, de két mosoly között belénk hasíthat a felismerés, talán mégsem a komikum színtere mindez, hanem egyszerűen a mindennapjainké. 

Hollywood 

Hollywood
Részlet A Hollywood Sorozatból

A Daniel Minahan és a Ryan Murphy rendezésében született Hollywood sorozatnak csak egy töredéke élezi ki a rasszizmussal kapcsolatos problémákat, a kérdéses epizódok azonban markánsak és megkapóak. Az alkotás ugyan fiktív, de korhűen mutatja be a ’60-as évekbeli Hollywoodot, az álmok városát, ahova mindenki nagy reményekkel érkezik. A korai lelkesedés azonban nem minden. Ahogy a rendezők is érzékeltetik, a filmiparban való elhelyezkedéshez olykor nem is adottságra, hanem megalkuvásra van szükség. Egy fekete forgatókönyvíró igyekszik elismertté tenni a művét, de a bőrszíne miatt talán sosem jelenhet meg a neve a film végén, míg az afro-amerikai színésznő igyekszik örökre kilépni az ostoba szolgálólány szerepéből, amibe újra és újra belekényszerítik. Az ázsiai szépség csak olcsó kuncsaftként tűnhet fel a képernyőn, egyetlen jelentős filmes alakításáért pedig származása miatt nem kaphat elismerést. Ezen kívül azonban a szexuális erőszakról, a hatalmi visszaélésről és a homoszexuálisakról alkotott előítéletekről is bőven szó esik. A Hollywoodban számtalan súlyos társadalmi kérdéssel találhatjuk szembe magunkat. A fiktív karakterek történetei valós eseményekből merítkeznek. A származás, a nem, az identitás mind olyan tényezők, amelyek képesek örökre rányomni a bélyeget egy sikeres karrierre, sorsra. Nos, ez talán nem is olyan idegen, mint gondolnánk. 

When They See Us

When They See Us
Részlet A When They See Us Sorozatból

A Netflix saját gyártású, megtörtént eseményeken alapuló mini sorozata a Central Park-i ötök történetét viszi vászonra, akiket egy futó nő megerőszakolásáért tévesen ítéltek el 1989-ben. A 14-16 évesekből álló baráti társaság ártatlanságára csak évekkel később, 2002-ben derült sor, amikor az eredeti tettes beismerő vallomást tett. A sorozat a rasszizmus problémáját és megalapozatlan ítélkezést az igazságszolgáltatás körére szűkíti. A bíróságon tapasztalható faji megkülönböztetés azonban nem köddé foszlott jelenség. Csak úgy, ahogy a ’80-as években is, olykor mai napig a rasszból adódó beskatulyázás dönt az emberek sorsáról. A rendezők éles párhuzamot vonnak a jelen történéseivel. A képernyőn megjelenik Donald Trump is, aki annak idején támogatta a fiatalok elítélését. 

Rólunk szól 

This Is Us
A Rólunk Szól Soorozat Plakátja / Forrás: Prime Video

A Rólunk szól egészen rendhagyó módon mutatja be a társadalmi megkülönböztetés problematikáját. A mély szegénység, a szegregáció és a bántalmazások sorozata helyett tálcán kínálják a rasszizmus azon hátulütőit, amelyek kevésbé szembetűnőek. A sorozat öt főszereplője közül négy fehér, a családi történetet bemutató alkotás egyik karaktere azonban egy afro-amerikai férfi, akinek szembe kell néznie a beilleszkedés akadályaival. Milyen apró mikro-agressziók érik a fekete embereket, amik talán még keserűbbé teszik a hétköznapjaikat, mint az egyértelmű atrocitások? Milyen feketeként egy fehér közegben élni a mindennapokat? Hogyan fogadják el az új közeg mentalitását, kultúráját? Ez milyen nehézségekkel jár? Mi segít abban, hogy ők is magukénak érezzék azt? A Rólunk szól rendhagyó sorozat a rasszizmus olyan árnyoldalairól, amibe sokan bele sem gondolnánk. Mi több, valóban rólunk szól.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.