Sorozatok, amik a rasszizmusból adódó problémákat járják körül

A karantén ideje alatt bizonyára sokan elmerültünk a sorozatok világában. A George Floyd halála kapcsán kirobbant, világszerte ismétlődő, rasszizmus elleni zavargások a faji megkülönböztetésre terelték a figyelmünket. Cikkünkben összeszedtünk öt sorozatot, amelyek a feketék elnyomásának igazságtalanságaira világítanak rá. 

Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos

selfmade
A Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos sorozat plakátja / Forrás: Netflix

Madam C. J. Walker, az első önerőből lett fekete női milliomos története a Netflix saját gyártású, igaz eseményeken alapuló mini sorozatában tűnik fel újra. Walker eredetileg mosónőként dolgozott. Az élet azonban számos nehézséget gördített a szorgos nő elé. Házasságai kudarcba fulladtak, lányának nevelése bonyodalmakkal járt, és munkája miatt hajdani fittségét és szépségét is elvesztette. A lelkesedését és magabiztosságát hiányló nő hajnövesztő szerek gyártásába kezdett. A termékek kiválóan orvosolták a hiányos higiéniájú környezet és egészségtelen életvitel okozta fejbőr problémákat. A terv nehezen indult, de évek alatt hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát, amelynek termékei elsősorban a fekete nőket szólították meg. Mi több, Walker a bevett reklámkampányokkal is leszámolt. A nyugati világ nőideáljai helyett néger szépségek kerültek a plakátokra. A sorozat nemcsak azt mutatja be, milyen nehéz előbbre jutni csupán a bőrszín miatt, de körbejárja a diszkrimináció fogalmát is, ami a mai napig megnehezíti a nők munka világában való boldogulását.

Feketék fehéren 

blackish
A Feketék fehéren sorozat főszereplői / Forrás: ABC

A Feketék fehéren rendhagyó módon, humorral fűszerezve közelíti meg a rasszizmus problémáját, mi több szembetűnő perspektíva váltásra is sor kerül. Nem a társadalom aljáról, a mély szegénység, valamint a szegregáció gödréből, hanem a társadalom felsőbb rétegéből tekint a történésekre. A felső osztálybeli, fekete főszereplők békében igyekeznek felnevelni a gyermekeiket, valamint a mentalitásukat, a kulturális örökségüket és az értékeiket megőrizni. A különbségek olykor humoros jeleneteket szülnek, de két mosoly között belénk hasíthat a felismerés, talán mégsem a komikum színtere mindez, hanem egyszerűen a mindennapjainké. 

Hollywood 

hollywood
Részlet a Hollywood sorozatból

A Daniel Minahan és a Ryan Murphy rendezésében született Hollywood sorozatnak csak egy töredéke élezi ki a rasszizmussal kapcsolatos problémákat, a kérdéses epizódok azonban markánsak és megkapóak. Az alkotás ugyan fiktív, de korhűen mutatja be a ’60-as évekbeli Hollywoodot, az álmok városát, ahova mindenki nagy reményekkel érkezik. A korai lelkesedés azonban nem minden. Ahogy a rendezők is érzékeltetik, a filmiparban való elhelyezkedéshez olykor nem is adottságra, hanem megalkuvásra van szükség. Egy fekete forgatókönyvíró igyekszik elismertté tenni a művét, de a bőrszíne miatt talán sosem jelenhet meg a neve a film végén, míg az afro-amerikai színésznő igyekszik örökre kilépni az ostoba szolgálólány szerepéből, amibe újra és újra belekényszerítik. Az ázsiai szépség csak olcsó kuncsaftként tűnhet fel a képernyőn, egyetlen jelentős filmes alakításáért pedig származása miatt nem kaphat elismerést. Ezen kívül azonban a szexuális erőszakról, a hatalmi visszaélésről és a homoszexuálisakról alkotott előítéletekről is bőven szó esik. A Hollywoodban számtalan súlyos társadalmi kérdéssel találhatjuk szembe magunkat. A fiktív karakterek történetei valós eseményekből merítkeznek. A származás, a nem, az identitás mind olyan tényezők, amelyek képesek örökre rányomni a bélyeget egy sikeres karrierre, sorsra. Nos, ez talán nem is olyan idegen, mint gondolnánk. 

When They See Us

when they see us
Részlet a When They See Us sorozatból

A Netflix saját gyártású, megtörtént eseményeken alapuló mini sorozata a Central Park-i ötök történetét viszi vászonra, akiket egy futó nő megerőszakolásáért tévesen ítéltek el 1989-ben. A 14-16 évesekből álló baráti társaság ártatlanságára csak évekkel később, 2002-ben derült sor, amikor az eredeti tettes beismerő vallomást tett. A sorozat a rasszizmus problémáját és megalapozatlan ítélkezést az igazságszolgáltatás körére szűkíti. A bíróságon tapasztalható faji megkülönböztetés azonban nem köddé foszlott jelenség. Csak úgy, ahogy a ’80-as években is, olykor mai napig a rasszból adódó beskatulyázás dönt az emberek sorsáról. A rendezők éles párhuzamot vonnak a jelen történéseivel. A képernyőn megjelenik Donald Trump is, aki annak idején támogatta a fiatalok elítélését. 

Rólunk szól 

this is us
A Rólunk szól soorozat plakátja / Forrás: Prime Video

A Rólunk szól egészen rendhagyó módon mutatja be a társadalmi megkülönböztetés problematikáját. A mély szegénység, a szegregáció és a bántalmazások sorozata helyett tálcán kínálják a rasszizmus azon hátulütőit, amelyek kevésbé szembetűnőek. A sorozat öt főszereplője közül négy fehér, a családi történetet bemutató alkotás egyik karaktere azonban egy afro-amerikai férfi, akinek szembe kell néznie a beilleszkedés akadályaival. Milyen apró mikro-agressziók érik a fekete embereket, amik talán még keserűbbé teszik a hétköznapjaikat, mint az egyértelmű atrocitások? Milyen feketeként egy fehér közegben élni a mindennapokat? Hogyan fogadják el az új közeg mentalitását, kultúráját? Ez milyen nehézségekkel jár? Mi segít abban, hogy ők is magukénak érezzék azt? A Rólunk szól rendhagyó sorozat a rasszizmus olyan árnyoldalairól, amibe sokan bele sem gondolnánk. Mi több, valóban rólunk szól.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból