Soviet Soviet: Valami egészen újat akarunk az új koronggal

Újból ellátogat hazánkba a népszerű, olasz post punk banda, a Soviet Soviet. A legutóbbi albumuk, az Endless turnéját fejezik be nálunk, majd utolsó állomásuk Ausztria lesz. Alessandro Ferri dobossal beszélgettünk többek között az olasz post punk színtérről és az új albumukról.

ContextUs: Olasz zenekar a Soviet Soviet. Miért mégis ez a nevetek, mit akartok kommunikálni vele?

Semmi különöset nem akarunk kommunikálni a nevünkkel. Már a Soviet Soviet megszületésénél adott volt a név. Nincs semmi orosz felütése a dolognak vagy bármilyen más politikai jelentés a név mögött.

ContextUs: Azt tudtátok, hogy van egy másik olasz zenekar, ami szintén post punk stílusban mozog és orosz analógiát követik nevükben? Ez a Syberian.

Nem, nem ismerjük őket, de hamarosan meghallgatok tőlük valamit.

ContextUs: Amikor hallgatok a Soviet Soviet dalait, olykor felismerem az olasz akcentust. Mennyire nehéz nem anyanyelven dalszöveget írni?

Nem mindig könnyű dalszöveget írni, de ezt mi szeretjük is – számunkra ez mindig természetes is lesz.

sovietsoviet band 2012
Andrea Giometti (b), Alessando Ferri (k), Alessandro Costantini (j)

ContextUs: Sokan azt vallják, hogy jobban szeretik azokat a zenekarokat, akiknek az anyanyelvük nem az angol, mert érdekesebbé válnak a dalaik. Mit gondoltok erről? Nektek van valamiféle célotok elhagyni az akcentust, amennyire csak tudjátok?

Nézd, mindenki úgy írja és énekli a dalait, ahogy szereti és akarja. Viszont fontos, hogy az, amit csinálsz, azt a legjobban tedd, ahogyan csak tudod.

ContextUs: Milyen az olasz zenei színtér napjainkban: Van olyan izgalmas együttes, akire érdemes lenne odafigyelnünk?

Igen, Olaszországban nagyon sok jó zenekar játszik. Ott van például a Mood vagy a Be Forest. Az underground szcéna kiemelkedő nálunk.

ContextUs: A legújabb albumotok Endless címmel jelent meg tavaly decemberben. Úgy tudom, számos dalt a 2016-os turnétok idején írtátok meg. Felütöttem a fejem erre a hírre. Én mindig is úgy gondoltam, hogy a turnékon a zenészek feje zsibbadt például az előző fellépés miatt, így nem marad kreativitás a dalírásra.

 

Ez nem feltétlen így van.

Mi épphogy különbözünk ebben. A turnén sok időnk volt hangpróbálni.

Sőt, mi kifejezetten szeretjük a turnék atmoszféráját: különlegesek.

ContextUs: Hallgattátok a Placebo utolsó három albumát, amikor az Endless-t raktátok össze? Néha felismerem a Placebok-hatást a legújabb korongotok dalain.

Sok bandát hallgattunk, köztük a Placebot is. (nevet) Ők befolyással is voltak az Endless-re.

ContextUs: Amikor az interjúra készültem veletek és neten kutakodtam, a weboldalatokra találtam először. Azonban azt figyeltem meg, nem nagyon gondozzátok.

Csak a Facebook– és Instagram-oldalunkat használjuk. Van ugyan egy weboldalunk, de inkább a zenekar termékeit lehet nézegetni, megvásárolni.

ContextUs: Reklám szakon végeztél, így például a brandépítésben van rálátásod. Ez mennyire és miben jelent előnyt egy zenekar életében? 

Semennyire. (nevet) Én csak dobos vagyok. A tanulmányaim eddig nem jelentettek előnyt.

487643 10151674119329810 1594644754 n
Andrea Giometti (k), Alessando Ferri (b), Alessandro Costantini (j)

ContextUs: Az előző albumotok, a Fate 2013-ban, míg a már említett Endless 2016-ban jelent meg. Ugye, nem kell újabb 3 évet várnunk a következő lemezre?

Amikor befejezzük a turnénkat, azonnal elkezdünk dolgozni az új lemezen. Nem tudjuk, mennyi időt fog igénybe venni, mennyire lesz szükségünk. Az viszont biztos, hogy valami egészen újat akarunk az új koronggal a rajongóknak.

ContextUs: Számos alkalommal jártatok már Budapesten – legutóbb 2013-ban. Mi a benyomásotok a magyar rajongóitokról?

Nagyon szeretjük a magyar rajongóinkat! Budapesten ugyan évekkel ezelőtt játszottunk, de mindig boldogok vagyunk, amikor visszatérünk ide.

Soviet Soviet – Endless (Full Album)

Soviet Soviet’s second studio album (2016). All rights reserved to the band and Felte records. Tracklist: 00:00 – Fairy tale 03:31 – Endless beauty 07:14 – R…

ContextUs: Néhány nap múlva újra Budapesten koncerteztek. Általában a zenekarok meglepetést terveznek az év végi koncerteken. A Soviet Soviet részéről is várhatunk valami pluszt?

Igen, mi is megpróbáljuk meglepni a rajongóinkat! (mosolyog)

A New Beat és a Dürer Kert szervezésében december 11-én kerül megrendezésre a zenekar lemezbemutatója.

CV

A Soviet Soviet zenekart 2008-ban alapította Andrea Giometti (ének, basszer) , Alessandro Costantini (gitár) és Alessandro Ferri (dob). Az olasz post punk banda 8 évvel ezelőtt, 2009-ben jelentette meg első kiadványukat No Title néven, majd szintén abban az évben Soviet Soviet címen a következő EP-jüket. Azóta 6 nagylemezen és még egy EP-n vannak túl. Tavaly decemberben jelent meg a legutóbbi Endless címmel.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból