Itt a nyár, a kánikula, egyesek a Balaton felé veszik az irányt, a bátrabbak pedig bejárják Rómát a 40 fokban is. Egyrészt le a kalappal előttük, másrészt vigyázzanak, hova ülnek! A Spanyol-lépcsőre egyáltalán ne, mert a pénzük bánja!

Ha valaki Rómába utazik, a fontos nevezetességek közé mindenképpen vegye fel a Spanyol-lépcsőt! Audrey Hepburn is egykor ezeken a köveken forgatta a Római vakációt, illetve tényleg meseszép látványt nyújt, főleg, ha nem folynak építkezések a tetején. Olaszország azonban mindig is szigorú volt a turistákkal.

Ugyanis a több évszázados műkincsek, amelyek Olaszország-szerte megtalálhatóak, igen érzékenyek az idő múlására.

Emellett azt sem árt tudni, néhány odalátogató nem minden esetben tartja tiszteletben, hogy hiába van valami az utcán, arra nem feltétlenül kell ráülni, -feküdni, a többi egyéb dolgot pedig hagyjuk is.

Spanyol Lépcső
Ritka Pillanatok Egyike: Üres / Fotó: Romewise

Nemrég a Spanyol-lépcső közelében a hatóságok elkezdték sípszóval elüldözni a lépcsőre ülő embereket. Ezzel próbálják megvédeni a lépcsőt a rongálástól. Ugyanis az utóbbi időben kénytelenek voltak felvenni a büntetendők listájára azokat, akik étellel összekoszolják, a bőröndjükkel megsértik a műemlékeket, vagy beleugrálnak a szökőkutakba. A Spanyol-lépcső esetében azok, akik ráülnek, 280 dollárt (kb. 81 000 Ft) kell fizetniük, azoknak pedig, akik össze is koszolják, esetleg megsértik, 450 dollárt (kb. 130 000 Ft). A római rendőrség eddig nem jelentett esetet.

Műemlékek, ahogy még nem láttad őket fotókon – ContextUs

Tudjuk, a köztereken felállított szobroknak az egyik funkciója a megemlékezés egy-egy fontos eseményről, kiemelt személyről. Ám vicces alapanyag lehet a turistáknak is. Bizonyítjuk állításunkat 19 képen keresztül, milyen kreatív is lehet egy-egy külföldi.

Egyesek szerint, a szabály túl szigorú, főleg, ha idősekről van szó. David Sermonata, a Piazza di Spagna Trinitá dei Monti Association elnöke másképp gondolja. A New York Times magazinnak elmondta, hogy a Metropolitan Múzeumban sem lehet szemetelnie az embereknek. Ők is ugyanezt várják el azoktól, akik Rómába látogatnak. Mindenesetre jobb észben tartani, hogy Olaszországban szigorúan büntetik, ha a műemlékeket valaki rongálja, esetleg kényelmi alkalmatosságnak használja őket.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet