Spanyolországban elszabadultak az indulatok Pablo Hasél rapper bebörtönzése után

A szólásszabadság érdekében szervezett békés demonstrációk könnyedén fosztogatásba, a rendőrség támadásába és rongálásba torkollottak.

Dühöng az ifjúság Pablo Hasél miatt

A katalán rapper, Pablo Hasél bebörtönzése elszabadította az indulatokat, és heves tiltakozáshullámot indított el Spanyolországban, írja a Time. A dalszövegeiben és tweetjeiben a terrorista erőszakot dicsőítő és a spanyol királyi családot becsmérlő zenész ítélete miatt ezrek vonultak utcákra – különböző okokból.

Pablo Hasel Tuntetesek
Tüntetés Barcelonában / Fotó: AP Photo/Emilio

A szólásszabadságra hivatkozva sokan azért zúgolódtak, mert nem lehet egy művészt dalszövegeiért és közösségi médiában közzétett posztjai miatt kilenc hónapra bebörtönözni. Követelik, hogy a baloldali kormány ígéretéhez híven vonja vissza a korábbi konzervatív adminisztráció által meghozott közbiztonsági törvényt, amely lehetővé teszi, hogy eljárás induljon a művészekkel szemben. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A tüntetések jól jelzik a spanyol fiatalokban felgyülemlett dühöt és kilátástalanságot. Az Európai Unióban itt a legmagasabb a munkanélküliség aránya a fiatalok között: a 25 év alatti munkaképes fiatalok 40%-a nem dolgozik.

Ez a rezsim Pablo Hasél és a többi rapper politikai okból történő fogvatartásával durván támadja a szólásszabadságot. A nemzeti és a katalán kormány is durván elnyomják a tüntetéseket. Azért támadnak minket, fiatalokat, mert dühösek vagyunk

– mondta egy 26 éves demonstráló. 

Hasél radikális nézeteket tett közzé a Twitteren: a politikusok megtámadásáról beszélt, és két olyan fegyveres szervezetet, a Grapót és az ETÁ-t, is megvédett, amelyek több mint ezer ember életét oltották ki az országban. Nem kímélte VI. Fülöp király és apját, I. János Károlyt, aki nemrég pénzügyi botrányba keveredett.

A szombaton Madridban összegyűlt tüntetők változást és reformokat sürgettek, valamint János Károlyt szidalmazták. A spanyol kormányban is feszültséget okoztak a tüntetések: Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök a parlamentáris monarchiát támogatja, míg koalíciós partnerük, az Összefogás Párt szeretne megszabadulni a királyságtól, és ezért a fővárosi demonstráció mellé állt.

„Nem érdemes békésnek maradni”

A rapper pátriájában, Katalóniában a szeparatista politikusok évekig arra biztatták a lakosságot, hogy ne tartsák be a terület függetlenségével ellentétes kedvezőtlen jogszabályokat. Bár most nem jelentek meg tömegével szeparatista zászlók a tüntetők között, a hatóság úgy nyilatkozott, hogy számos erőszakos demonstráló már a 2019-es zavargásokban is részt vett.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A katalán rendőrség csak február 20-án, szombaton 35 személyt tartóztatott le. A barcelonai és a többi katalán városban szervezett tüntetések békésen indultak, de végül erőszakos eseményekbe torkolltak. A február 16-án kezdődött tiltakozó akciókban eddig 75 embert tartóztatott le a katalán rendőrség. Közülük 61 személy 25 év alatti volt, köztük 24 fiatalkorú. 26 személy zavarkeltésért vagy lopásért már korábban is kapcsolatba került a hatóságokkal.

Pablo Hasel: Clashes at ongoing Spanish protests in support of arrested rap artist

Protesters in Madrid and Barcelona clashed with police for the second night in a row on Wednesday.READ MORE : https://www.euronews.com/2021/02/17/pablo-hasel...

A katalán belügyminiszter, Miquel Sàmper vasárnap úgy fogalmazott, hogy a szólásszabadságért vívott tiltakozás vandalizmusba csapott át. A feldühödött tüntetők kukákat és rendőrségi kordonokat gyújtottak fel, miközben néhányan kihasználva a zavargásokat, fosztogatni kezdtek. 

A tüntetők egy többnyire fiatalkorúakból álló anarchista csoportja a rendőröket támadta, kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták őket, kirakatokat és bankfiókok frontját törték be. Tizenegy rendőr sebesült meg, amikor egy katalán kisvárosban, Vic-ben megtámadták a rendőrség épületét. A hatóság szóvivője elismerte, hogy nincsenek megfelelő eszközeik arra, hogy megfékezzék az erőszakos tömeget.

Vasárnap Barcelonában fekete ruhás tüntetők szintén megtámadták az egyik rendőrkapitányság épületét, majd a rendőrségi furgonok elé helyeztek egy transzparenst, amelyen a következő szöveg volt olvasható: „Arra tanítottatok, hogy nem érdemes békésnek maradni”. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból