Spike Lee, a Csuklyások Oscar-díjas rendezője kapta az Amerikai Cinematheque életműdíját

A Csuklyások: BlaKkKlansman Oscar-díjas film rendezője, Spike Lee kapta idén az Amerikai Cinematheque életműdíját a nonprofit szervezet virtuálisan megrendezett 34. díjátadó ceremóniáján. csuklyások blackkklansman

A Fekete Párduc rendezője is bekapcsolódott a beszélgetésbe

A Variety beszámolója szerint a Malcolm X, Az 5 bajtárs és a Csuklyások: BlacKkKlansman rendezőjét köszöntő ceremónia házigazdája egy korábbi díjazott, Jodie Foster volt.

spike lee filmek eletmudij Amerikai Cinematheque csuklyasok blackkklansman
Spike Lee, a Csuklyások: BlacKkKlansman (2018) című Oscar-díjas film rendezője a 2018-as Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon / Fotó: Getty Images

Az online műsorban Lee felidézte pályafutását, és Fosterrel beszélgetve történeteket mesélt filmjei születéséről. A programba Ryan Coogler, a Fekete párduc rendezője is bekapcsolódott.

A Fekete párduc sikere rajtad és a Disneyn kívül harmadikként engem tett boldoggá

– hangsúlyozta Lee.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A két rendező megemlékezett Chadwick Bosemanről, a Fekete párduc és Lee Az 5 bajtárs című filmjének sztárjáról, aki tavaly hunyt el.

Al Pacino és Sean Connery után Spike Lee is életműdíjas

A díjat Az 5 bajtárs főszereplői, Jonathan Majors, Clarke Peters, Norm Lewis, Isiah Whitlock Jr. és Delroy Lindo adták át virtuálisan Lee-nek.

Vannak olyan filmesek, akik szórakoztató filmeket alkotnak a világ számára, és vannak, akik kommentárokat fűznek a világunkhoz. Rajta kívül nem ismerek mást, aki olyan természetesen és olyan őszintén csinálná mindkettőt, újra és újra

– fogalmazott Majors. Hozzátette, hogy Lee nem is a művészetével, hanem a humanitásával szólítja meg a közönségét.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Spike Lee négy filmje került be az Amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmarchívumába. Lee 2019-ben a Csuklyások: BlacKkKlansman forgatókönyvével nyerte el az Oscar-díjat csaknem harminc évvel első Oscar-jelölése után, amelyet Szemet szemért című filmjéért kapott. Lee mellett Charlie Wachtel és David Rabinowitz, valamint Kevin Willmott írta a forgatókönyvet. A Csuklyások: BlacKkKlansman Ron Stallworth memoárkötete alapján készült.

Az amerikai filmművészet kiemelkedő alkotóit és művészeit elismerő életműdíjat, az American Cinematheque Awardot 1986 óta adják át. Első kitüntetettje Eddie Murphy volt, aki a díj történetében a legfiatalabb (25 évesen vehette át) díjazott. Azóta többek között olyan művészek kapták meg, mint Steven Spielberg, Martin Scorsese, Ridley Scott (a legidősebb díjazott, 79 évesen érdemelte ki az díjat 2016-ban), Julia Roberts, Sean Connery és Al Pacino.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból