Olvasom Életműdíjat kapott Spiró György Kossuth-díjas író

Életműdíjat kapott Spiró György Kossuth-díjas író

Promóció

Néhány magánszemély nagyvonalú anyagi támogatásával megalakult a Városmajor 48. Irodalmi Társaság Alapítvány, melyet 2018. szeptember 9-én jegyeztek be. Az idei életműdíj Spiró György írót illette meg.

Promóció

A Városmajor Irodalmi Társaság Alapítvány célja a kortárs magyar irodalom támogatása. Egyáltalán nem véletlen, hogy az alapítvány székhelye abban a házban, a Városmajor 48/B-ben van, ahol Polcz Alaine és Mészöly Miklós élt és alkotott.

E választással az alapítvány tiszteletét szándékozza kifejezni emberségük és művészetük iránt.

Azt a figyelmes gondoskodást pedig, amellyel a pályakezdő írókat vették körül, példaértékűnek és követendőnek tekintik.

Spiró György író, irodalomtörténész / Fotó: Gálos Mihály Samu

Az alapítvány minden évben életműdíjat adományoz a kortárs magyar irodalom olyan kiemelkedő alakjának, akit a kuratórium erre méltónak talál. (A kuratórium tagjai: Csáki Judit, Csordás Gábor, Ferencz Győző, Márton László, Reményi József Tamás, Tunyogi László és Vörös T. Károly.)

Az alapítvány szándéka, hogy rendszeresen irodalmi esteket szervezzen kortárs írók számára. Sőt, amennyiben anyagi ereje lehetővé teszi, a későbbiekben irodalmi ösztöndíjakkal is segítse a kortárs magyar irodalmat.

2018-ban az életműdíjat Spiró György kapta.

Spiró György 1946. április 4-én született Budapesten, író, drámaíró, irodalomtörténész, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens.

Spiró György: „Ez bőr vagy műbőr?” – Tudósítás / ContextUs

Körülbelül négy terem telt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 5-én, Spiró György születésnapi ünnepségén. Akadt, aki szék híján a padlóra ülve (köztük e sorok írója is), volt, aki állva nézte vagy hallgatta végig a köszöntést.

2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át nemzetközileg is nagyra becsült regényírói, drámaírói és esszéírói munkásságáért. 2010-ben megkapta az egyik legmagasabb lengyel irodalmi kitüntetést, az Angelus-díjat Messiások című regényéért. József Attila-díjas, Kossuth-díjas, AEGON Művészeti-díjas, Artisjus Irodalmi díjas.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3