Néhány magánszemély nagyvonalú anyagi támogatásával megalakult a Városmajor 48. Irodalmi Társaság Alapítvány, melyet 2018. szeptember 9-én jegyeztek be. Az idei életműdíj Spiró György írót illette meg.

A Városmajor Irodalmi Társaság Alapítvány célja a kortárs magyar irodalom támogatása. Egyáltalán nem véletlen, hogy az alapítvány székhelye abban a házban, a Városmajor 48/B-ben van, ahol Polcz Alaine és Mészöly Miklós élt és alkotott.

E választással az alapítvány tiszteletét szándékozza kifejezni emberségük és művészetük iránt.

Azt a figyelmes gondoskodást pedig, amellyel a pályakezdő írókat vették körül, példaértékűnek és követendőnek tekintik.

20160921 Mnsz Spiro Eloadas 12 Resize1 E1475170410485
Spiró György Író, Irodalomtörténész / Fotó: Gálos Mihály Samu

Az alapítvány minden évben életműdíjat adományoz a kortárs magyar irodalom olyan kiemelkedő alakjának, akit a kuratórium erre méltónak talál. (A kuratórium tagjai: Csáki Judit, Csordás Gábor, Ferencz Győző, Márton László, Reményi József Tamás, Tunyogi László és Vörös T. Károly.)

Az alapítvány szándéka, hogy rendszeresen irodalmi esteket szervezzen kortárs írók számára. Sőt, amennyiben anyagi ereje lehetővé teszi, a későbbiekben irodalmi ösztöndíjakkal is segítse a kortárs magyar irodalmat.

2018-ban az életműdíjat Spiró György kapta.

Spiró György 1946. április 4-én született Budapesten, író, drámaíró, irodalomtörténész, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens.

Spiró György: „Ez bőr vagy műbőr?” – Tudósítás / ContextUs

Körülbelül négy terem telt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban április 5-én, Spiró György születésnapi ünnepségén. Akadt, aki szék híján a padlóra ülve (köztük e sorok írója is), volt, aki állva nézte vagy hallgatta végig a köszöntést.

2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át nemzetközileg is nagyra becsült regényírói, drámaírói és esszéírói munkásságáért. 2010-ben megkapta az egyik legmagasabb lengyel irodalmi kitüntetést, az Angelus-díjat Messiások című regényéért. József Attila-díjas, Kossuth-díjas, AEGON Művészeti-díjas, Artisjus Irodalmi díjas.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.