A rezsiköltségek növekedésével szinte mindenki racionalizálta a fogyasztását. Ebben segíthet még az egyik szolgáltató közleménye.
Néhány hónapja írtuk meg: melyek azok a háztartási gépek, amelyek feleslegesen fogyasztanak nagyon sok energiát éjszakánként.
Ezeknek a többségét normál állapotok mellett nélkülözhetetlennek érezzük, most azonban sokan belátjuk, le lehet róluk mondani, amivel nagyon sokat spórolhatunk is manapság. Most egy újabb lista terjed futótűzként hónapok óta a közösségi és híroldalakon. Egyre többen akadnak, akik a listának köszönhetően máris pénzt spóroltak meg.
Egy szolgáltató ugyanis közzétette azoknak az “áramzabáló” készülékeknek a listáját, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatók.
“Miért érdemes egyáltalán ezeket a rejtett áramfalókat keresni? Egyszerű: ők okozzák a villanyszámlánk nagyobbik részét” – írják a honlapjukon.
Márpedig, ha tudod, hogy otthon mely készülékek fogyasztják a legtöbb áramot, akkor célzottabban takarékoskodhatsz majd az árammal. És így nem csak a környezetet véded, a saját bankszámládat is.

Homeoffice: router, PC, nyomtatós és társaik

A lehető legalacsonyabb energiafogyasztás érdekében a legjobb, ha all-in-one készülékeket (fax, nyomtatás, másolás) használsz. Így elkerülheted a sokféle áramfaló használatát. Kapcsold ki teljesen a számítógépet, a nyomtatót és a tartozékokat, ha nincsenek használatban, ezek a készülékek ugyanis készenléti módban is áramot fogyasztanak. A WLAN-router a legtöbb háztartásban állandóan be van kapcsolva, és így évente körülbelül 135 kWh-t fogyaszt.

Televízió

Ha meg akarod találni a rejtett áramfalókat otthon, akkor elég, ha közelebbről megvizsgálod a televíziódat. Tizenkét hónap alatt átlagosan 190 kWh áramfogyasztással a legtöbb háztartás 10 legnagyobb áramfogyasztója között is szerepel. A síkképernyős TV-k energiafogyasztása körülbelül 150 watt. Jó hír, hogy az új készülékek készenléti üzemmódban történő energiafogyasztása az elmúlt években jelentősen csökkent, és az éves összértékben alig említésre méltó. De vigyázz! A merevlemezes rögzítők és hasonlók ugyanannyi áramot fogyasztanak készenléti üzemmódban, mint a televíziók. A legjobb, ha kihúzod őket, ha nincsenek használatban.

Mosógép

Minél nagyobb a háztartás, annál gyakrabban jár a mosógép. Egy 3 fős család esetében ez évi 220 kWh fogyasztást jelent. De itt is spórolhatsz! A modern mosószerek és folteltávolítók még alacsony hőmérsékleten is képesek eltávolítani a makacs foltokat. A 30-40 fokos mosás pedig sokkal energiatakarékosabb, mint a magas hőmérsékleten történő mosás, mivel kevesebb energia szükséges a víz felmelegítéséhez. Ha van a mosógépednek úgynevezett Eco programja, az nagyon nagy szerencse. Így a mosási folyamat egy kicsit hosszabb ideig tart, de az ilyen programok áram- és víztakarékosak.

Mosogatógép

A mosogatógépek szintén a háztartások legnagyobb áramzabálói közé tartoznak, évente 245 kWh-t fogyasztanak. De: még mindig olcsóbbak, mint kézzel mosogatni. Használatukkal akár 30 százalékos villamosenergia-megtakarítást is elérhetsz. Fontos: mindig töltsd tele a gépet és ne legyen előmosás, így spórolhatsz a legtöbbet.

Szárítógép

Rendkívül praktikus a szárítógépek használata, különösen a törölközők és az ágyneműk esetében. De 325 kWh-s átlagfogyasztásukkal még mindig a 6. helyen állnak a háztartások titkos áramfalói között. Sok modell ráadásul még azok után is pörgeti a ruhákat, hogy lejárt. Hogy ne gyűrődjenek össze. Ez felesleges fogyasztást okoz. Bár szerintünk a szárítógépről is le lehet mondani – főleg ezekben a nehéz időkben egy időre.

Világítás

Évi 330 kWh fogyasztásával az elektromos világítás is az egyik titkos áramfaló az otthonunkban. Pedig ezen a téren a legkönnyebb spórolni: a hagyományos izzókat energiatakarékosra kell cserélni. A világításért felelős energia ötödét is meg lehet így spórolni. A LED-izzók még ettől is gazdaságosabbak.

Hűtőszekrény

A 4. helyet szintén egy hűtésért felelős eszköz foglalja el. Évi 330 kWh áramfogyasztásával a hűtőszekrény az egyik legnagyobb áramfogyasztó a háztartásban. Ez nem meglepő, hiszen állandó használatban van. De tudtad, hogy már a hűtőszekrény beállításával is elkezdhetsz takarékoskodni? A legjobb, ha hűvös helyre állítod, ha a tűzhely közelében van, vagy sok napfény éri, akkor többet fogyaszt.

Fagyasztó

A harmadik helyen az áramfalók toplistáján a fagyasztó áll. Bár a fagyasztók manapság már nagyon energiatakarékosak, a háztartásokban a legnagyobb villamosenergia-fogyasztók közé tartoznak, éves fogyasztásuk körülbelül 415 kWh. Az ok: folyamatosan működnek. Ügyelj arra, hogy a fagyasztó ajtaját csak a lehető legrövidebb időre nyisd ki. A hűtőszekrény kinyitásakor ugyanis a hűtőszekrénybe jutó meleg levegőt kell először újra lehűteni.

Elektromos tűzhely

A tűzhelyet sok háztartásban naponta használják. Ha sokat főzöl, akkor egy év alatt körülbelül 445 kWh-t fog fogyasztani – írják. Szerencsére már főzés közben is lehet takarékoskodni az árammal apró trükkökkel: az edényt mindig úgy válassza ki, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a főzőlap méretéhez. De tudd: a vízforralóval lényegesen energiatakarékosabb vizet melegíteni, mint a főzőlappal. Ha naponta egy liter vizet melegítünk fel, a vízforraló használatával évente akár 5 ezer forintot is megtakaríthatunk.

Fűtőszivattyúk

A régi fűtőszivattyúk az első helyen állnak az áramfalók között, évi 500 kWh fogyasztásukkal. Egy új fűtőszivattyú körülbelül 80 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, mint egy régi modell. Előnyük: a régi modellekkel ellentétben ezek a készülékek szükség szerint szabályozzák a teljesítményüket, sőt nyáron teljesen kikapcsolnak. TIPP: A tíz évnél idősebb fűtőszivattyúkat cseréld le új modellre, így akár 80 %-ot is megtakaríthatsz a villamosenergia-költségeken.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.