A nap fotója: Verekedés tört ki a képviselők között a parlamentben, Sri Lankán

A nap fotóját a Sri Lankai-i események hívták életre. A parlamentben összeverekedtek a képviselők.

Összeverekedtek a rivális képviselők a Srí Lanka-i parlament csütörtöki ülésén, miután az államfő által október végén sebtében miniszterelnöknek kinevezett Mahinde Radzsapaksze kijelentette felszólalásában, hogy a házelnöknek nem volt joga szóbeli szavazást tartani az ő és kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, és ezzel eltávolítani őt a hivatalából.

Maitripala Sziriszena államfő október 26-án leváltotta Ranil Vikremeszinghe miniszterelnököt, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta.

A helyére egy-két napon belül a volt államfőt, Radzsapakszet nevezte ki. Másnap az elnök felfüggesztette a parlament működését. Megfigyelők szerint ezzel az volt a célja, hogy időt szerezzen Radzsapaksze számára megnyerni a képviselők támogatását.

A nap fotója: Bangladesi vandálok rendőrautót vernek szét

Dhaka városában, a Bangladesi Nacionalista Párt aktivistái a zavargások közepette egy rendőrautót vernek szét. Mint a fotón látható, a vandálok mögött szintén egy rendőrautó lángokban ég. A helyi rendőrség és média információi szerint teherautókat, rendőrautókat, motorbicikliket égetnek – írja a Reuters . – mondta a helyi rendőrség szóvívője, Masudur Rahman.

Ezt követően elrendelte a képviselők visszatérését a parlamentbe, majd múlt pénteken mégis feloszlatta a parlamentet érzékelvén, hogy nincs meg Radzsapaksze többsége, és új választásokat írt ki 2019 januárjára.

A legfelsőbb bíróság azonban alkotmányossági óvások miatt kedden felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet.

Ezt  december 7-éig szóló hatállyal indítványozták, amíg meg tudja hallgatni a panaszokat, és határozott arról, hogy a képviselők szerdai összehívásáról szóló korábbi rendelet érvényes. A szerdai ülésre az ellenzék vezetője, Radzsavarotiam Szampantan bizalmatlansági indítványt terjesztett be a Radzsapaksze-kormány ellen.Karu Dzsajaszurija parlamenti elnök szóbeli szavazást rendelt el, és ezen a 225 képviselőből 122 megszavazta az indítványt, majd a házelnök csütörtökre elnapolta a parlament ülését.

Brutális késelés és lövöldözés a zenemű-forgalmazó óriáscég székházában

A Scotland Yard bejelentése szerint két személy megsérült, de állapotuk nem életveszélyes. A rendőrségi közlemény hangsúlyozza, hogy nem terrorcselekmény történt. A londoni rendőrség, amelynek fegyveres egységei is a helyszínre vonultak, egy embert őrizetbe vett. Az első médiabeszámolók arról szóltak, hogy valaki lőfegyverrel hatolt be a Sony Music irodaházába, amely London előkelő Kensington kerületében van.

Az államfő és Radzsapaksze szerint azonban a szóbeli szavazás szabálytalan volt. A házelnök az államfőnek csütörtökön azzal indokolta a döntését, hogy többszöri felszólítása a gépi szavazásra sikertelen volt, ezért volt kénytelen szóbelit elrendelni.

4780
A nap fotója: Sri Lanka-i parlamentben verekedés tört ki / Fotó: MA Pushpa Kumara / EPA

Radzsapaksze csütörtöki parlamenti felszólalása után hívei berohantak a terem közepére, és megakadályozták, hogy az ülés folytatódjon. Majd berohantak a rivális pártok képviselői is. Először csak kiabálás volt, de a vita tettlegességgé fajult, a mintegy 40 képviselő ököllel ütötte, különböző tárgyakkal dobálta egymást, a földre kerülőkbe bele is rúgtak.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból