Starbucks, a századunk Lucifere – a kávézás két útja

Nem találtuk ki a spanyolviaszt, ha azt mondjuk, a kávé a napi rutinunk része. Fun fact, bár egyértelműen hat, hogy a második legnépszerűbb ital a világon, csak a víz előzi meg és a legelfogadottabb hatóanyag-tartalmú szerként van jelen.

A következőkben a kávén keresztül mutatjuk be, hogyan változott meg a fogyasztói kultúránk. Ami régebben funkcionalitás volt, mára önkifejezés/esztétikum/művészet.

Melyik útra lépjünk?

Furcsa tendenciák mutatkoznak a kávéfogyasztással kapcsolatban, úgy tűnik, két csoportra oszlottak annak fogyasztói. Mindkét csoport coffeeholic-nak mondható, de valami igencsak eltér a felfogásukban. Ha végletesen nézzük: vannak a minőségi és a mennyiségi fogyasztók. Kezdjük a második csoporttal, ők a 21. század véres kardja. A Black Friday embere issza így a kávét, ez az üzemanyaga az üzletek sorai közt.

A kávézók Mekije

Szerintem a mennyiségi kávéfogyasztás mementója az amerikai székhelyű Starbucks. A világ minden tájáról szerzett babokkal, a százféle pörköléssel és a személyes bánásmóddal sem tudja levetkőzni a nagyipari, mainstream köntösét.

Persze az egyre cizelláltabb kínálata közelebb sodorja az új hullámhoz, de meglovagolni nem tudja azt.

Mondhatni, a Starbucks a kávézók Mekije. Mi sem támasztja ezt alá jobban, mint hogy terveik szerint a közeljövőben az Amerikában nyíló kávézóik 80%-a lesz „drive-thru”. De Bangkokban is találhatunk már ilyen létesítményeket. Bár van egy kis lemaradás; míg a McDonald’s átlagos kiszolgálási ideje 3.98, a Starbucks-é csak 4.44 másodperc – van hova fejlődni. Ezzel persze megszűnik a személyesség élménye, amit például a poharakra írt név ötlete, már-már hagyománya adott a kávézónak, de igazolja profitorientált szemlélet módját, és az ablakon önti ki a kávét, mi pedig be a pénzt. Ugyanis a Starbucks bevételének csaknem 70%-át drive thru-kal szerzi.

Ha a hegy nem megy a Starbucks-hoz, ő megy a hegyhez

A Starbucks másik “társadalomemelő” kezdeményezése, hogy amerikai egyetemek elé leparkolnak reggel egy Starbucks Truck-kal. Majd a nap folyamán ide-oda vándorolnak nagy előadók között, és mint egy rendes fagyis kocsi, kiszolgálják a gyerekek igényeit. A fáradt egyetemistákat a parkba is követi a kocsi, mikor a két feketéjük után elkezdenének tanulni a vizsgákra – ekkor sem maradnak koffein nélkül.

120430512 L
Egyetemisták Dolgoznak A Fairstudents Work At Starbucks At Fairfax Campus Starbucks Kávézójában / Fotó: Alexis Glenn / Creative Services

Az amerikai egyetemisták büfékben elköltött pénzének 18%-a megy kávéra, vélhetően a kényelmes kiszolgáltatottság árát pluszban meg is fizetik a Starbucksnak. Az Egyesült Államok nem elég nagy falat a cégnek. Az óriásvállalat képes menetközben is gondoskodni a kávé utánpótlásunkról. Svájci vonatokra is beköltöztették portékájukat, úgyhogy már arra sincs szükség, hogy a pályaudvar kantinjában felhörpintsük az espressot indulás előtt, semmi esély a késésre. Micsoda energiatakarékosság!

Latte art, vagy nem árt?

Szakadjunk el a góliátcégtől és az általa megkövetelt életmódtól, és vizsgáljuk meg a kávézás magasztosabb módjait, vagy legalábbis azokat, amelyek magukról így nyilatkoznak.

Budapesten évek óta erősödik a kávékultúra iránt fogékonyak tábora és egyre elterjedtebbek a flat white-nál messzebb merészkedő kávézók.

Hódítanak a mikropörkölésű kávék és a cold brew – vagyis csepegtetett fajták. Ezek a kávék egyszerűségükkel működnek és törnek utat maguknak. Amikor a jó kávé már nem volt elég és a barista alkotói szenvedélyét és vendégszeretetét is ki akarta élni, megszületett a latte art. A műfaj a kávékrém különböző machinációival varázsol történeteket elénk.

Selfieccino – te is lehetsz Kishableány

Mindenki találkozott már szív vagy virág alakzatokkal a kávéján, de hogy saját magad tekints vissza habokból, már kevésbé gyakran emlegetett kávéházi tapasztalat – ez az ún. Selfieccino-élmény. Ha egy találós kérdésben egy angol italra kell gondolnunk, valószínű nem a kávé ugrik be, mégis a londoni Oxford Streeten találkozhatunk a jelenséggel.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A Tea Terrace kávékra és forrócsokira készíti el az arcmásodat. Csak annyit kell tenned, hogy egy applikáción keresztül elküldesz egy képet a baristának, ő elkészíti a tejhabos italt. Ezt követően egy speciális nyomtató segítségével „rányomtatja” a képet folyékony kakaóval a hab tetejére.

Csillám Móni!

A latte art és a tavalyi csillámmánia közös gyereke pedig az a kávé, amit a mumbaii Coffee By Di Bella alkotott meg és tett Instagram-császárrá. A csillogás alapja a különböző színezőkkel vegyített kristálycukorból készült por.

Повторюсь!!!Очень интересный и очень захватывающий сезон нас ждёт впереди,потому что интерес к фигурному катанию растёт не по дням,а по часам!И это очень здорово!!!!!

No Description

Ez a szánkra is tapad, ami például vizsga előtt nem olyan optimális, de a Starbucks kiadását talán nem annyira érdeklik az egyetem falain belül történtek.

Egy Mona Lisát kérnék!

Egy ennél fényűzőbb út talán, amit Lee Kang-Bin, dél-koreai barista választott. Számára a tejhab festővászon. Szöuli kávézójában lehet szembetalálkozni az iható művészetével. A férfinak korábban nem volt sok köze a festéshez, de kitartóan gyakorolt, és azt is kitapasztalta, mik a legmegfelelőbb eszközök a tökéletes kép elkészítéséhez. A stabil textúra érdekében hideg krémet használ, és az ízélményre is figyel, mikor a különböző színezett porokat válogatja, amiket aztán kis poharakba tölt.

https://www.instagram.com/p/Bh9R0jdh0_C/?taken-by=leekangbin91

Ecsetként egy minikalanat, mini-jégcsákányt és hegyes tollat használ. Palettaként apró poharakban előre bekevert színek sorakoznak fel. A klasszikus formákat vagy egy medvét egy perc alatt le tud festeni, de például Edward Munch A sikoly című képének mini, iható replikáját egy óra alatt mázolja fel a habra. Ilyen kérésből naponta csak hármat vállal.

Életre kelt meleg ital

Ha nem lenne elég a medvés festmény, Japánban képesek kimászni a csészénkből. A cappucino tetejére extra habot tesznek és formálják szobrokká. Ha pedig életre akarja kelteni őket a vendég, csak egy kis óvatos rázogatásra van szükség, és máris ott a lehetőség, hogy a kávénk fogyasszon el minket.

Látható lett, hogy a kávé 99%-a víz

A következő szereplő a porondon végre nem csak az önmagáért való “művészet” családjába tartozik, egy létező problémára kíván megoldást nyújtani, az abszurditás azért itt is jelen van. A kávétól könnyen elszíneződnek a fogak, egy magyar származású szlovák testvérpár úgy gondolta, hogy ez nem mehet így tovább. Megalkották a színtelen kávét, aminek ugyanolyan koffein tartalma van, mint a rendes feketének. A CLR CFF arabica babból készül és egy 200 ml-es kiszerelést elfogyasztva olyan, mintha egy dupla espresso-t vinnél a szervezetedbe.

Rendszeres kávéfogyasztók vagyunk, és ahogy mások is, mi is utáltuk az elszíneződött fogsorunkat. Azonban nem találtunk olyan módszert, amivel ki lehetett volna küszöbölni ezt a bosszantó jelenséget. Így elhatároztuk, hogy megalkotjuk a saját receptünket

– Nagy Dávid, a cég egyik alapítója.

Szöuli sarki boltban

Innentől már nem kell messzire menni, hogy szénsavas kávét is fogyaszthassunk. Illetve vissza egy kicsit Szöulba! Már kisboltok polcain is találhatunk szénsavval dúsított fémdobozos kávét. Azonban ezek az italok nem szén-dioxiddal, hanem nitrogéngázzal felhúzott hideg kávék. Veszélyben a Club Mate?

Tumblr Nz20Gvildb1Tz8Mito1 500
Bill Murray Marad Az Egyszerű Feketénél / Forrás: Kávé És Cigaretta Című Film

Kávé vagy nem kávé?

Ha kávé lennék, ezek után elég erős identitás zavarom lenne. A bajt tetézve a csészéből lehet, teljesen kiszorul a barátunk, miután a superfood irányzat újabb zászlóhordozója, a super coffee megszületett. A szuperkávé protein- és kollagénport, valamint jótékony fűszereket is tartalmaz. Ha ők ott bent összefognak, a kávé végleg feladhatja a küzdelmet.

Hordozd a kenyereden a kávéd

Habár a cikk elején még úgy gondoltuk, nem találtuk ki a spanyolviaszt, a Firebox online webáruház megpróbálkozott a spanyolviasz és a kávé házasításával. Piacra hozott egy kenhető kávét, amit £9.99-ért te is beszerezhetsz és előrevetítheted a kávé és a pirítós keveredett állapotát, a tányérodra. Ami eddig a gyomrodban történt, most a szemed előtt fog!

Mederben maradni

Izgalmas ötletek, amiket miért ne lehetne kipróbálni? Úttörők a maguk nemében. Mint minden fogyasztási fajta esetében, mederben lehet maradni és el sem sodródni az árral, ha értelmezési keretet adunk annak és tisztában vagyunk a fajsúlyokkal.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból