A Ragyogás és az Álom doktor írója, Stephen King az Oscar-jelölések kapcsán tett megosztó kijelentéseket.

Fehérek részesülnek előnyben

Stephen King visszakozott a vitákat kiváltó kijelentésével kapcsolatban. Kifejtette, hogy soha nem a sokféleséget fogja figyelembe venni a művészetben, hanem a minőséget. Elismerte, hogy az Oscar kapcsán a fehérek részesülnek előnyben.

King
Stephen King / Fotó: The Edge

King három kategóriában is jelölhet filmeket Oscarra: a legjobb film, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb adaptált forgatókönyv díjára. Az író kommentálta azt a tényt, hogy az idei jelöltek közül kevés a nő és színes bőrű művész, írta a The Guardian.

Újabb Stephen King-feldolgozásra készül az Az rendezője, Andy Muschietti

Az utóbbi évek filmes termése között jó pár Stephen King-adaptációt találni: Kedvencek temetője, , Az – Második fejezet, vagy a hamarosan bemutatásra kerülő Álom doktor. A rajongók megnyugodhatnak, hiszen a King-filmek sora tovább bővül. Mielőtt Andy Muschietti szerződött volna az Az első és második részének rendezésére 2015-ben, már egy Stephen King-adaptáción dolgozott.

A horroríró kijelentése haragot váltott ki az írótársak és rajongók körében is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fenébe is, Stephen! Azt gondoltam, te ennél jobb vagy, egyértelmű, hogy a sokszínűség és a minőség nem egy kategória és nem ellentétei egymásnak [/perfectpullquote]

– reagált NK Jemisin sci-fi író.

A cikk folytatódik a következő oldalon, lapozz!

A döntések kapcsán művészeti szempontokat kell figyelembe venni!

King kijelentése egyes rajongóknál is kiverte a biztosítékot. Később igyekezett a Twitteren pontosítani korábbi nyilatkozatát: „A legfontosabb dolog, amit művészként és kreatív emberként tehetünk, hogy megbizonyosodunk arról, hogy mindenki ugyanazt a lehetőséget kapja nemtől, bőrszíntől, beállítottságtól függetlenül.”

Mélyponton a hollywoodi rendezőnők, számuk vészesen csökken

A 21. alkalommal közzétett jelentés rámutat, hogy egy évvel korábban, 2017-ben még 11 százalékos volt a női rendezők részvétele a legnagyobb bevételű hollywoodi produkciókban. A tavalyi adat azért is meghökkentő, mivel közben úgy tűnt, elindult valamiféle elmozdulás a filmiparban a női egyenjogúság felé.

King kifejtette azt is, hogy a döntéshozóknak a kreatív értékek alapján kell választaniuk és figyelmen kívül kell hagyniuk a faji-, nemi- és szexuális orientációval kapcsolatos kérdéseket.

Az író nem állítja, hogy azok a filmek, regények vagy színdarabok, amelyek a sokszínűségre vagy egyenlőtlenségekre fókuszálnak, azok ne lehetnének kiváló alkotások.

Az akadémia szavazói között 32% nő, és csupán 16% kisebbségi szavazó. Az író bízik benne, hogy a jövőben az Akadémia által jelöltek között nagyobb lesz a változatosság, nemek és bőrszín tekintetében is.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet