Minden zenész rémálma: Egy 310 éves hegedűt felejtettek a vonaton

Egy londoni vonaton felejtett tulajdonosa egy 310 éves antik hegedűt.

Stephen Morris hegedűművész kerékpárjával és 250 ezer fontot érő hegedűjével utazott London és Penge körzet között, amikor kiszállva a szerelvényben hagyta a hangszert – olvasható a BBC hírportálján.

Ez egyike azon ritka hegedűknek, melyeket David Tecchler hangszerkészítő 1709-ben készített.

Morrisnak a hétvégén a Királyi Filharmonikus Zenekar vezető hegedűseként kellett volna játszania Andrea Boccelli két koncertjén. A fellépéseihez végül kölcsönkért egy hegedűt feleségétől, Sarah Sextontól, aki maga is hegedűművész.

Stephen Morris hegedű
Stephen Morris a hegedűjável / Fotó: BBC

Morris, aki közreműködött többek között A gyűrűk ura és a James Bond-filmek filmzenéjében és együtt játszott David Bowie-val és Stevie Wonderrel, az esetet jelentette a brit közlekedésügyi rendészet talált tárgyak osztályán.

Morris arra kérte a hegedű megtalálóját, juttassa vissza neki a “történelemnek ezen darabját”, amelyet 2003-ban vásárolt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lesújtó érzés elveszíteni, ráadásul az értékétől eltekintve ez jelenti az én megélhetésemet[/perfectpullquote]

– mondta.

Így még nem láttál hegedűművészt bűvészkedni: Lindsey Stirling – ContextUs

Február 27-én Budapesten a Papp László Sportarénában adott koncertet a hosszú évek óta töretlen sikerrel alkotó hegedűművész, Lindsey Stirling. Az amerikai zeneszerző dalait a hegedű könnyedsége és az elektronikus ütemek ötvözése teszi egyedivé. Neve mára eggyé vált szemet és fület egyszerre gyönyörködtető előadásmódjával. Hegedűjátékát folyamatosan táncmozdulatok, akrobatikus mutatványok kísérik.

“Valójában én csak a hangszer megőrzője vagyok, egyike azoknak, akik játszottak rajta. Azt reméltem, hogy egyszer majd továbbadhatom egy másik hegedűsnek” – tette hozzá.

David Tecchler a híres 17. századi római hegedűkészítő iskola tagja volt, az intézmény vezető hegedű- és csellókészítő mestereként tartották számon.

A Morris által birtokolt hangszert nemrég újították fel, egy fehér tokban hagyta el tulajdonosa a vonaton. A hegedűt a Tecchler név is díszíti.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból