Titkos tárgyalások után kapta vissza a vonaton felejtett 100 milliós hegedűt

Stephen Morris visszakapta a ~100 millió forintot érő hegedűt, amelyet a vonaton hagyott, majd valaki ellopta.

Egy Stephen Morris nevű zenész nemrégiben egy londoni vonaton hagyta a kétszázötvenezer fontot, azaz közel százmillió forintot érő, háromszáztíz éves hegedűjét. A hangszert a biztonsági kamerák felvételei alapján valaki magához vette, így a rendőrség lopásként kezelte az esetet. Ám most a hegedű előkerült, éspedig bűnügyi filmeket megszégyenítő körülmények között.

stephen morris vonaton hagyott hegedű
Stephen Morris az 1709-es Tecchler hegedűvel / Fotó: Stephen Morris

A férfi ugyanis, aki megtalálta és magához vette a hangszert, a rendőrségi hírek hatására úgy döntött, hogy visszaadja azt a tulajdonosának, de csak egy feltétellel: ha a tulaj garantálja, hogy nem fogják letartóztatni. Az esetről a tárgyalást vezető nyugdíjas nyomozó beszélt a The Guardiannek, aki elmondta, hogy miután a biztonsági kamerák felvételeit nyilvánosságra hozták, jelentkezett náluk egy Gene nevű férfi, de nem ám akárhogyan: Twitteren.

Minden zenész rémálma: Egy 310 éves hegedűt felejtettek a vonaton

Stephen Morris hegedűművész kerékpárjával és 250 ezer fontot érő hegedűjével utazott London és Penge körzet között, amikor kiszállva a szerelvényben hagyta a hangszert – olvasható a hírportálján. Ez egyike azon ritka hegedűknek, melyeket D avid Tecchler hangszerkészítő 1709-ben készített. Morrisnak a hétvégén a Királyi Filharmonikus Zenekar vezető hegedűseként kellett volna játszania Andrea Boccelli két koncertjén.

Gene eredetileg annyit állított, hogy felismerte a férfit a kamera képein, ami után intenzív alkudozás kezdődött, melyet egy egykori Scotland Yard-nyomozó vezetett. Elmondása szerint neki és kollégáinak is azonnal nyilvánvaló volt, hogy bárkinél is van a hegedű, az mihamarabb vissza akarja majd adni, mert nem akar bajba kerülni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tapasztalatból tudtam, hogy az, akivel dolgunk van, nem igazi bűnöző, hanem valaki, aki elkövetett egy kis hibát azzal, hogy magához vette a hegedűt, és aki most emiatt pánikol[/perfectpullquote]

– mondta a nyomozó.

Az FBI szerezte vissza a második világháború előtt elkobzott festményt

A Szövetségi Nyomozóiroda, azaz az FBI szerzett vissza egy festményt a New York állambeli Arkell Múzeumtól az örökösök számára. Miután megbizonyosodtak róla, hogy az alkotást a nácik kobozták el Rudolf Mosse, zsidó származású sajtócézár családjától a második világháború előtt, akcióba léptek. Gari Melchers Tél című képe egykoron Rudolf Mosse tulajdonában állt, aki a 19.

Két napig tartott meggyőzni a Gene fedőnevű férfit, hogy adja vissza a hegedűt, főként azért, mert nem hitte el, hogy nem fogják letartóztatni a helyszínen, amint felbukkan a hangszerrel. Végül belement, hogy egy parkolóban találkozzon az egykori nyomozóval egy esős napon, késő este – mint egy film noirban.

Persze a környéket ellepték a civil ruhás rendőrök, hogy ha bármi baj lenne, közbe tudjanak lépni, ám Gene látványosan megkönnyebbülve – és a sértetlen hegedűvel – érkezett meg a találkozóra.

A rendőrök elmondása szerint egyértelmű volt, a férfi tudta, hogy jól döntött, és megkönnyebbült, hogy nem kell tovább tette nyomása alatt élnie. A hegedű tulajdonosa hálája jeléül, amiért visszakerült hozzá a hangszer, eljátszotta egy tévéműsorban az Amazing Grace című gospelt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból